Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Curier Județean

ASTĂZI, în Piaţa Cetăţii Alba Carolina: Spectacol de lansare a noii trupe de daci – Lupii de Fier ai Apoulonului

Alexandra Mates

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

Trupa de războinici daci din Cetatea Alba Carolina, deja cunoscută în rândul albaiulienilor şi nu numai se lansează oficial,  vineri, la ora 17.30, în Piaţa Cetăţii, în cadrul unui program artistic şi de reenactment. Formată din 16 voluntari, noua trupă de daci intitulată „Lupii de Fier ai Apoulonului” vine să întregească patrimoniul istoric şi cultural al judeţului Alba, iar la fel ca şi celelate trupe, Personajele Istorice şi Legiunea a XIII-a Gemina, şi aceasta a luat fiinţă în urma unui proiect  cultural, cel de-al treilea câştigat de Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia – „Ţinutele Istoriei III”, prin Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Proiectul a fost prezentat marţi, 1 octombrie, în cadrul unei conferinţe de presă, la care au luat parte directorul Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, Gabriel Rustoiu, o parte din membrii proiectului –  istoricii Tudor Roşu, George Bounegru, Radu Ota şi patru membri ai trupei de daci.

„Voluntarii noştri au fost selectaţi în urma unui chestionar şi timp de câteva luni s-au antrenat în mânuirea armelor, şi-au însuşit o serie de chestiuni tactice, cu alte cuvinte s-au omogenizat ca grup. Au fost de asemenea o serie de ieşiri alături de legionarii romani care au susţinut spectacole în zilele de vineri, pe tot parcursul verii”, a precizat istoricul Tudor Roşu.

Trupa este formată dintr-o căpetenie – Dada Mamusa (personaj întruchipat de voluntarul Cătălin Borangic), un mare preot, un purtător al stindardului, arcaşi şi războinici cu falx-ul sau cosorul, în total 16 războinici. Potrivit lui George Bounegru, trupa a fost gândită ca un grup de războinici echipaţi conform imaginilor Columnei lui Traian iar vestimentaţia respectă standardele epocii. De asemenea armele create pentru acest proiect sunt identice celor antice.

„Prin această iniţiativă a muzeului de a coborî istoria din bibliotecă în stradă, Alba Iulia se aliniază unui nou curent, la nivel european, de abordare şi predare a istoriei, aceea de a o prinde, de a o vedea, de a o atinge, altfel de cât citind, altfel de cât asimilând noţiuni aşa abstracte”, a precizat Dada Mamusa, căpetenia trupei de daci.

Toate echipamentele trupei sunt realizate manual, toate armele sunt făcute de voluntari la forjă, la ateliere, după izvoarele istorice, pentru a oferi o variantă valabilă şi corectă de istorie.

„Am reuşit să îmbrăcăm şi să prezentăm de la cei mai mici copii, de 3-4 ani pe care îi avem în trupă, până la cei mai înaintaţi în vârstă, şi mai multe categorii profesionale aş putea spune: avem preoţi, avem războinici de elită, războinici mai inferiori acestora, personal civil, femeie, arcaşi, meşteşugari, toate aceste personaje creează un tablou complex în care nu ne mulţumim doar să-i prezentăm aşa ca nişte manechine, ci creem adevărate secvenţe de istorie în diferite momente ale sale. Echipamentele sunt  prezentate de fiecare personaj în parte, în funcţie de statutul lui, nu sunt toţi la fel, şi asta o să se vadă şi cred că aţi văzut atunci când defilăm împreună cu romanii, ei sunt  un grup monolit, noi suntem foarte diverşi”, a precizat căpetenia dacilor, Dada Mamusa.

Scopul acestui proiect, la fel ca şi în cazul personajelor istorice şi legionarilor romani, este acela de a atrage publicul spre muzeu şi de a face istoria mai atractivă, a mărturisit Gabriel Rustoiu, director general al Muzeului Unirii.

Echipa de redactare şi implementare a proiectului este formată din dr. George Bounegru (coordonator de proiect), dr. Hie Lascu, dr. Tudor Roşu, dr. Radu Ota, dr. Anca Timofan, dr Liviu Zgârciu.

[nggallery id=356]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Șomajul în scădere, în Alba: Câte persoane fără loc de muncă erau la sfârșitul lunii august 2024, în județ

Cezar Lancrajan

Publicat

în

Șomajul în scădere, în Alba: Câte persoane fără loc de muncă erau la sfârșitul lunii august 2024, în județ Numărul şomerilor înregistraţi la sfârşitul lunii august 2024 în Regiunea Centru a fost de 31813 persoane, reprezentând 12,9% din numărul total al şomerilor înregistraţi la nivel national (246382 persoane), informează Institutul Național de Statistică, Direcția Regională […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea