Astăzi, Casa Regală a României este în sărbătoare. Regele Mihai I împlinește 95 de ani
Casa Regală a României este, astăzi, în sărbătoare. Majestatea Sa Regele Mihai I împlinește 95 de ani. Cu această ocazie, Principesa Moștenitoare Margareta a transmis, public, următorul mesaj:
”Sărbătorim împreună pe Regele Mihai, tatăl meu, ajuns astăzi la vârsta de 95 de ani. Aniversarea Majestății Sale are loc în anul împlinirii a 150 de ani în care Coroana Română a servit istoria României, identitatea și continuitatea națiunii.
Regele Mihai a trăit aproape un secol de viață cu simțul datoriei, cu credință și cu iubire de țară.
Copil, el a reunit speranțele națiunii, a reprezentat Statul și instituțiile sale. Mai târziu, Regele împreună cu Regina-mamă Elena s-au opus cu demnitate și curaj unui deceniu de sângeroase dictaturi succesive. După 1947, Regele Mihai a reprezentat simbolul a trei virtuți: statalitatea, Coroana și democrația.
În ultimii aproape douăzeci și șapte de ani, Regele ne-a învățat, prin puterea exemplului personal, principiile în care a crezut tot timpul: generozitatea, loialitatea, spiritul de răspundere.
Să ne aducem aminte, astăzi de Regina Ana, mama mea, care i-a stat alături Regelui, cu devotament, întreaga sa viață. Povestea de dragoste a părinților mei a mers mai departe decât destinul lor personal. Regele Mihai și Regina Ana au trăit împreună povestea unui exil, a unei țări și a unei jumătăți dintr-un secol greu de înțeles.
Să ne arătăm admirația, iubirea și respectul față de Regele Mihai și să-i urăm liniște și sănătate !
Principesa Moștenitoare, custodele Coroanei române”
Mihai I s-a născut la 25 octombrie 1921, la Sinaia, și este unicul fiu al Regelui Carol al II-lea și al Principesei Elena.
Iată cum vestea bunicul său, Regele Ferdinand, venirea pe lume a lui Mihai: „Astăzi Pronia Cerească a hărăzit Dinastiei un nou vlăstar. (…) Dragostei poporului Meu prea iubit încredințez pe principele nou născut„.
Nașterea ultimului suveran al României a fost considerată de bunica sa, Regina Maria, ”o mare şi sfântă bucurie”. Iată ce scria ea în însemnările sale: „Marţi, 25 octombrie 1921. Cum mă simţeam foarte bine, mi-am mai petrecut încă o dimineaţă în pat. Cam pe la 11:30 a venit Colette la mine să-mi spună că Sitta nu se simte deloc bine şi că Louros este îngrijorat. M-am sculat imediat şi m-am dus la Foişor. Louros era cu Sitta şi ceruse să nu intre nimeni la ea deocamdată.(…) După masă, Carol şi cu mine am intrat la Sitta şi am găsit-o cu dureri mari şi foarte neliniştită. Nu era nici o îndoială că ceva se întâmpla. Consult cu doctorii – Romalo, Louros, doamna Venert. Timpul trecea şi Sitta suferea. Din acel moment şi până la 7:30 când micul Mihai s-a născut, n-am părăsit-o pe sărmana mea Sitta nici o clipă. A fost o luptă teribilă. În cele din urmă, Louros a trebuit să forţeze naşterea, care din cauza „albuminei” ei, îl îngrijora foarte tare. N-am asistat niciodată la ceva atât de înspăimântător. Copilul a fost scos pur şi simplu, eu însămi i-am administrat Sittei cloroform şi i-am ajutat pe doctori, pe post de moaşă. Am fost teribil de emoţionată, dar slavă Domnului că pot întotdeauna să-mi păstrez calmul în situaţii de urgenţă. Dar, în final, copilul a fost scos (…), l-am auzit ţipând şi am văzut că este băiat, am simţit cum mi se umplu ochii de lacrimi şi l-am sărutat pe bătrânul Louros, care fusese foarte iscusit în supravegherea acestei sarcini dificile.”
Când lucrurile s-au mai linştit, regina îşi dă seama că a devenit bunică! „(…) Sentimentul că sunt bunică s-a trezit imediat în mine, deşi Mihai a venit pe lume prea devreme. Consider că e o frumuseţe de copil şi sunt sfâşiată între mila mea pentru Sitta şi încântarea mea faţă de mica fiinţă. Am fost într-un permanent du-te-vino între cei doi. La început, întrucât Sitta fusese adormită, ea nici nu ştia că a născut un fiu. (…) Ce bucurie, bucuria tuturor că era băiat, că ea era în afara oricărui pericol, că se terminase perioada ei proastă, ea, care suferise atât de mult, sărmana. Şi, deşi mica fiinţă a venit pe lume cam cu o lună mai devreme, este un băieţel frumos şi a intrat din toate puterile în momentul în care a venit în bătrâna şi reaua noastră lume.(…)”.
Cât va trăi, Regina Maria va fi în apropierea viitorului rege Mihai. Iar amintirile sale despre bunica sa vor fi întotdeauna luminoase.
La moartea Regelui Ferdinand I, la 27 iulie 1927, Mihai este urcat pe tron cu un Consiliu de Regență, prezidat de unchiul său, prințul Nicolae. În acea perioadă, Carol trăia în străinătate și renunțase la drepturile sale dinastice, începând cu 28 decembrie 1925. La 8 iunie 1930, prințul Carol a revenit în țară și s-a proclamat Rege, iar fiul său, Mihai, a redevenit prinț moștenitor. După abdicarea lui Carol al II-lea, la 6 septembrie 1940, Mihai a revenit pe tron, până la 29 decembrie 1947, când a fost obligat de comuniști să abdice.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său
Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său Un tânăr în vârstă de 20 de ani din comuna Ciugud, care a provocat un accident rutier în urmă cu 2 ani, în urma căruia a decedat tatăl său, și-a aflat prima […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum o zi
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun