Asociațiile de proprietari vor trebui să adopte un regulament al blocului până în septembrie 2019
Legislația actuală ce reglementează înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari va fi înlocuită spre sfârșitul lunii septembrie 2018, iar noua lege a asociațiilor va aduce noutăți și clarificări privind folosirea, modificarea și întreținerea apartamentelor, privind modul în care se pot înființa și funcționa asociațiile de proprietari și chiriași sau obligativitatea adoptării unui regulament de bloc.
Obligația asociațiilor de proprietari de a întocmi un regulament al blocului este prevăzută în Legea nr. 196/2018 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor, ce urmează să intre în vigoare în data de 28 septembrie 2018.
Concret, regulamentul blocului va stabili regulile ce vor trebui respectate și condițiile de folosire a părților comune ale clădirii, precum și normele de comportament și bună vecinătate dintre proprietari. Acesta trebuie adoptat de către proprietarii din imobil în cel mult 12 luni de la intrarea în vigoare a Legii nr. 196/2018, adică până la sfârșitul lunii septembrie 2019.
Întocmirea regulamentului va fi inițiată de președintele asociației de proprietari sau de către comitetul executiv al asociației și se va dezbate și adopta în cadrul adunării generale. După adoptarea regulamentului, conținutul acestuia va fi adus la cunoștința locatarilor fie prin afișarea la avizier, fie prin înmânarea unei copii a regulamentului fiecărui proprietar, în cel mult o săptămână de la adoptarea documentului.
Noua lege a asociațiilor nu stabilește și conținutul exact al regulamentului de bloc, dar precizează că regulamentul “nu poate impune nicio restricție exercitării drepturilor proprietarilor în afara celor care sunt justificate prin destinația imobilului, așa cum este prevăzută în proiectul tehnic și cartea tehnică a construcției”.
Potrivit Legii nr. 196/2018, spre sfârșitul anului, mai exact, până în data de 28 decembrie 2018, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice va publica un model al regulamentului de bloc. Totodată, actul normativ stabilește că atunci când un apartament își schimbă proprietarul, adică este vândut, regulile de folosire a spațiilor comune nu se schimbă.
Regulamentul blocului va trebui respectat, pe lângă proprietarii apartamentelor din imobil, și de către chiriași sau de către cei ce sunt găzduiți pe o perioadă limitată într-unul dintre apartamente. Obligația de a-i infoma pe chiriași sau pe cei veniți în vizită despre prevederile regulamentului de bloc revine proprietarilor.
În cazul în care regulamentul nu este respectat de către un locatar, ceilalți proprietari au dreptul de a sesiza președintele sau comitetul executiv al asociației cu privire la aceste nereguli.
Sursa: avocatnet.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cum va fi VREMEA în NOIEMBRIE 2024. Prognoza METEO de la ANM pentru următoarele 4 săptămâni: Temperaturi scăzute în primele zile și ploi din a doua jumătate a lunii
Cum va fi VREMEA în NOIEMBRIE 2024. Prognoza METEO de la ANM pentru următoarele 4 săptămâni: Temperaturi scăzute în primele zile și ploi din a doua jumătate a lunii Meteorologii au emis vineri prognoza pentru următoarea lună, mai exact pentru intervalul 4 noiembrie – 2 decembrie 2024. După un început de noiembrie mai rece și […]
Secțiune Articole Similare
-
Ştirea zileiacum 3 zile
Ziarul „Unirea” din Alba Iulia angajează REDACTORI pentru ediția online. Cerințe și responsabilități
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
MESAJE de HALLOWEEN 2024. SMS-uri, felicitări, statusuri, mesaje amuzante, înfricoșătoare și mesaje în limba engleză de HALLOWEEN
-
Ştirea zileiacum 5 ore
La 2 noiembrie 1784: Izbucnea marea răscoală țărănească din Transilvania condusă de Horea, Cloșca și Crișan, cea mai importantă ridicare la luptă a populației românești din Evul Mediu
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Mesaje de Halloween în limba engleză. Texte pentru Sms-uri și urări „înfricoșătoare”
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
29 octombrie, Ziua Internațională a Internetului. România a intrat în era internetului în 1999
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
30 octombrie: DEZASTRUL de la Certej, cea mai mare catastrofă ecologică din istoria României. 89 de oameni au murit şi 76 au fost răniţi