Rămâi conectat

Actualitate

Asociația „Prietenii lui Azor” din Alba luptă pe două fronturi: sterilizare și educare

URSALEȘ Iulian

Publicat

în

Asociația „Prietenii lui Azor” luptă pe două fronturi: sterilizare și educare

Foarte puține persoane știu că legea îi obligă pe cei care au animale de companie să le sterilizeze. De aceea, cei de la Asociația „Prietenii lui Azor” din Alba Iulia luptă pentru a-i face pe cetățeni să înțeleagă importanța sterilizării. Prezente la Radio Unirea FM, Georgiana Chivoiu și Iuliana Silea, reprezentante ale asociației, au oferit detalii cu privire la acest aspect, dar și la cum a prins contur această organizație atât de importantă pentru necuvântătoare.

„Bineînțeles că epicentrul este adăpostul pentru că acolo am început și acolo facem voluntariat în cea mai mare parte a timpului. Asociațiile din exteriorul țării, acele asociații mari care ne-au ajutat cu adopții, continuă să ne ajute, dar din cauza problemelor care au apărut cu pandemia și cu actuala problemă din Ucraina, adopțiile au scăzut puțin pentru că toate aceste asociații mari s-au focusat acum să încerce să scoată cât mai mulți câini din zona de război, dar ne ajută în continuare și pe noi. Oricum am sesizat în ultimii ani de când facem acest voluntariat la adăpost că trebuie să ne axăm mai mult pe sterilizări și pe responsabilizarea cetățeanului. Nimeni nu își dorește câini pe stradă, toți ne dorim ca ei să fie la adăpost. Problema este că legea nu este aplicată corespunzător, oamenii sunt obligați prin lege să aibă animalele sterilizate, dacă nu au pedigree și totodată, să le microcipeze. Și aici ajungem la activitatea noastră din ultimii doi ani, unde ne-am focusat mai mult pe partea de sterilizări. Cu ajutorul primăriei am organizat prima campanie acum doi ani în Alba Iulia și de atunci continuăm să facem cât mai multe campanii de sterilizare să permită tuturor, și celor care își permit, și celor care nu își permit financiar să poată steriliza animalul în siguranță. Multe persoane nici nu știu că sunt obligate prin lege să își sterilizeze animalul și pe aceste două fronturi am mers în ultimul timp, pe sterilizare și pe educare”, au precizat Georgiana și Iuliana.

Elit - Gustul Desăvârșit

În ceea ce privește înființarea asociației și desfășurarea campaniei de sterilizare pe care o desfășoară de doi ani de zile, fetele au precizat că „asociația a fost înființată în februarie 2019, deci avem câțiva ani de activitate. Scopul a fost pentru a ajuta câinii fără stăpân din adăpostul public din Alba Iulia, de aici am început. Aveam nevoie de o oportunitate să putem să intervenim asupra condițiilor, am lucrat mult împreună, am reușit să adunăm fonduri, să le cumpărăm căsuțe, să le cumpărăm alte cele și bineînțeles să avem posibilitatea să lucrăm cu asociații mai mari ca să avem cât mai multe adopții pentru aceștia. Activitatea noastră este de 100% de voluntariat. Suntem 9 oameni în asociație plus încă aproximativ 40 de voluntari activi. Avem și grupul de voluntari unde suntem mai mult de 100 de persoane înscrise în care toată lumea poate să afle tot ce se întâmplă și tot ce facem noi, unde și când pentru a putea să se implice ulterior. La înființare am fost 5 membri, am crescut bineînțeles, și numărul de voluntari a crescut foarte mult. Îmi amintesc că în primele zile mergeam câte trei, patru la adăpost și plimbam câinii pe care puteam să îi plimbăm atunci și ulterior am ajuns să mergem câte 15 oameni de două ori pe săptămână, oameni diferiți, să scoatem câinii și să îi facem cât mai sociabili și cât mai ușor de adoptat. Acesta e de fapt scopul nostru acolo, să încercăm să găsim posibilități prin a lucra cu câinii și a le găsi familii. Colegele mele Iulia și Andreea au făcut și cursul de dresaj pentru a lucra cât mai bine cu câinii.”

„Noi inițial am început sterilizarea la Alba Iulia, ca atare facem și o campanie sterilizare pentru pisici, în două zile s-au umplut toate locurile, am primit un număr record de mesaje și ne-am dat seama că multe dintre animalele abandonate pe stradă în Alba Iulia de fapt provin din zona rurală. Știind că din păcate nu în toate satele există câte un cabinet veterinar, iar costul operațiilor este mult peste posibilitățile celor de la sat, ne-am decis că acolo ar fi cel mai bun loc în care să ajungem mai ales dacă se dorește sterilizarea. Ca urmare am început un proiect pentru obținerea unei clinici mobile veterinare, singura din județul Alba, cu care să ne deplasăm în toate satele în care vom putea ajunge”, au mai precizat Georgiana Chivoiu și Iuliana Silea.

Dar activitatea lor nu se oprește aici. În cadrul adăpostului public de câini fără stăpân din Alba Iulia se desfășoară și un proiect finanțat de Primăria Alba Iulia.

„Avem un proiect în derulare, finanțat de către Primăria Alba Iulia, este de fapt un program de educație și formare a copiilor și tinerilor din Alba Iulia pe care l-am gândit în ideea de a vorbi cât mai mult despre căței, despre ce înseamnă o relație sănătoasă între om și câine. Practic, la sfârșitul proiectului o să avem minim 100 de copii pe care îi vom duce pe terenul din vecinătatea adăpostului public unde se vor derula atelierele noastre. Proiectul este împărți în două, campanie de educare și ateliere practice cu căței pentru că aducem pe teren căței din adăpost și cumva interacționăm cu ei după ce facem campania de educare cu informații. Discutăm și cumva încercăm să aflăm și de la copiii care participă cam ce știu ei despre căței, cum ajunge un cățel pe stradă, ce e de făcut dacă vedem un cățel pe stradă, ce înseamnă să ai un cățel acasă, până la urmă e o informație suport pentru ghidaj pentru că foarte mulți își doresc animale acasă dar nu prea știu ce au de făcut ulterior”, au încheiat fetele invitate la radio.

Cristina GANGA


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Sezonul GRIPEI, în județul Alba: Câte doze de vaccin anti-gripal a primit DSP Alba până acum, din partea Ministerului Sănătăţii

URSALEȘ Iulian

Publicat

în

Sezonul GRIPEI, în județul Alba: Câte doze de vaccin anti-gripal a primit DSP Alba până acum, din partea Ministerului Sănătăţii

Câteva zeci de mii de doze de vaccin anti-gripal au fost livrate către DSP Alba până acum, în anticiparea debutului primelor cazuri de gripă sezonieră, specifică acestor câteva luni.

Ministerul Sănătăţii a achiziţionat 1,5 milioane de doze de vaccin antigripal, pentru sezonul 2022 – 2023, iar un milion au fost deja distribuite la Direcţiile de sănătate publică, a anunţat, luni, ministrul Alexandru Rafila.

Elit - Gustul Desăvârșit

Potrivit informațiilor puse la dispoziție de Alexandru Sinea, directorul DSP Alba, la solicitarea ziarulunirea.ro, instituția a solicitat un total de 35 899 de doze, din care 21 236 au fost livrate până acum.

Astfel, au fost primite aproximativ 60% din dozele solicitate, până la acest moment.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

„Îți dau de leșini”: Un interlop din Alba Iulia a fost condamnat la închisoare, după ce a amenințat un polițist local

Ziarul Unirea

Publicat

în

„Îți dau de leșini”: Un interlop din Alba Iulia a fost condamnat la închisoare, după ce a amenințat un polițist local

Un interlop din Alba Iulia, recidivist, s-a ales cu o pedeapsă cu închisoarea, cu executare, pentru că a amenințat un polițist local și a tulburat ordinea și liniștea publică.

Scandalul a avut loc în 26 octombrie 2020 și a plecat de la o dispută privind un loc de parcare. Prima hotărâre a fost pronunțată la Judecătoria Alba Iulia pe data de 19 septembrie 2022.

Doi polițiști locali au fost solicitat să intervină pe strada situată în spatele blocurilor M, Bulevardul 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia, unde se reclamase ocuparea unui loc de parcare.

Elit - Gustul Desăvârșit

Ajunşi la faţa locului, cei doi polițiști au observat-o pe concubina unui interlop din oraș (G.L.N.) care nu purta mască de protecție. Unul dintre aceștia a încercat să o legitimeze pentru a lua măsurile legale. Femeia a refuzat să se legitimeze, a devenit recalcitrantă și l-a anunţat telefonic pe concubinul său, spunându-i acestuia din urmă că un polițist „trage de ea”.

„În urma apelului, inculpatul, care în acel moment se afla împreună cu martorul (…) la sala de forță, s-a urcat împreună cu acesta în autoturismul personal și s-a deplasat în locul indicat de către concubina sa. Strada are o singură bandă de circulație, este cu sens unic, de o parte și de alta aflându-se parcate autoturisme. Ajungând în locul în care se afla concubina sa și cei doi polițiști locali, inculpatul, însoţit de martorul (…), a oprit autoturismul în dreptul primilor, astfel încât nu mai exista spațiu care să permită trecerea altor autoturisme. S-a dat jos din autoturism și s-a îndreptat, în mod amenințător, direct către persoana vătămată (…), urlând către aceasta şi adresându-i cuvinte și expresii jignitoare. De asemenea, s-a apropiat la o distanță mică cu capul de fața persoanei vătămate, a mimat lovituri cu capul, a ridicat, în repetate rânduri, mâinile deasupra capului și le-a îndreptat, mimând lovituri înspre polițistul local”, se precizează în rechizitoriul Parchetului.

„Îți dau de leșini”

Din înregistrarea video existentă la dosarul cauzei rezultă că bărbatul a adresat polițistului local amenințări cu acte de violență, urlând către aceasta „îți dau de leșini” și că îl va viola. Pe o altă filmare, este surprins când îi spune polițistului: „Mai ai doi ani şi ieşi la pensie? Nu mă mut de aicea”.

„Inculpatul a acţionat de o aşa manieră încât să intimideze persoana vătămată și să-i inducă acesteia ideea că dacă nu abandonează acțiunile legale îndreptate împotriva concubinei sale, va fi agresată fizic. În acest interval de timp, autoturismul inculpatului a blocat circulația pe stradă și, deși i s-a cerut în repetate rânduri să îl mute, acesta a refuzat”, se mai susține în hotărâre.

Strada a fost blocată circa 11 minute, în spatele mașinii oprite pe banda de circulație fiind nevoite să oprească mai multe autoturisme.

Cu ocazia audierii în cursul urmăririi penale, bărbatul a fost parțial sincer, recunoscând că a lăsat autoturismul pe stradă și că astfel s-a blocat circulația, că a adresat injurii polițiștilor locali și că la eveniment s-au strâns mai multe persoane. Nu a recunoscut, însă, că l-a amenințat pe polițist.

În faţa instanţei de judecată, acesta nu a recunoscut faptele reţinute în sarcina sa, arătând că a fost provocat, întrucât poliţistul local trăgea de concubina sa.

În final, „beneficiind” și de faptul că mai are o condamnare cu suspendare, din 2019, pentru conducere fără permis, bărbatul a primit 1 an și 2 luni de închisoare în regim de detenție, plus o amendă penală în valoare de 3.900 de lei.

Hotărârea poate fi contestată la Curtea de Apel.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

ATENȚIONARE METEO: COD GALBEN de ploi și furtuni în Alba până miercuri

Ziarul Unirea

Publicat

în

ATENȚIONARE METEO: COD GALBEN de ploi și furtuni în Alba până miercuri

ANM a actualizat atenționările de ploi și instabilitate atmosferică. Până miercuri dimineața, este vizat județul Alba și alte zone din țară.

De marți, 27 septembrie, ora 11.00 până miercuri, 28 septembrie, ora 6.00 – ploi însemnate cantitativ, instabilitate atmosferică temporar accentuată

Elit - Gustul Desăvârșit

În intervalul menționat, în Banat, Oltenia, sudul Crișanei, vestul și sud-vestul Transilvaniei, vestul Munteniei și la munte vor fi averse, pe alocuri însoțite, îndeosebi în sud-vestul teritoriului, de descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină.

În intervale scurte de timp, precum și prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25-30 l/mp și izolat 40-50 l/mp.

Manifestări de instabilitate atmosferică vor fi și în restul teritoriului.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea