Ziarul Unirea

15 Mai: Ziua Naţională a Medicului Veterinar

PNL - Alegeri Locale Partiale - 27 iunie

15 Mai: Ziua Naţională a Medicului Veterinar

Ziua de 15 mai este ziua în care, în fiecare an, în România se sărbătorește Ziua Națională a Medicului Veterinar. Instituită în 1994, cu prilejul celui de-al VI-lea Congres Național de Medicină Veterinară, desfășurat la Sinaia, această dată a fost aleasă pentru că o serie de momente cruciale pentru profesia de medic veterinar s-au întâmplat în ziua de 15 mai, de-a lungul timpului.

Dacă aruncăm o privire prin istoria medicinei veterinare ne dăm seama că ziua de 15 mai nu a fost aleasă întâmplător, ci se leagă de momente importante din trecut.

ELIT

Pe 15 mai 1861, Domnitorul Alexandru Ioan Cuza, a dat un decret semnat prin care a început să funcționeze „Școala de Medicină Veterinară”, în cadrul „Școlii de Medicină și Farmacie”, înființată de Carol Davila.

Tot pe 15 mai, dar zece ani mai tarziu, în 1871, 14 medici veterinari au semnat o „Declarațiune” care a stat la baza înființării „Societății de Medicină Veterinară”.

Aceasta a fost desființată în 1949, pentru ca pe 15 mai 1971 să se reînființeze, iar ulterior să fie denumită „Asociația Medicilor Veterinari din România”.

La al VI–lea Congres Național de Medicină Veterinară din 1994, a fost aleasă data de 15 mai ca fiind „Ziua Națională a Medicului Veterinar”. Și de atunci se sărbătorește an de an în România.

Medicina veterinară, ca profesie, a apărut odată cu creșterea animalelor, în perioada începuturilor societății omenești, fiind aplicată la început instinctiv, nu a existat diferențiere între măiestria vindecării bolilor la om și animale, urmând ca mai târziu această activitate să se diferențieze, medicina veterinară devenind o profesie de sine stătătoare.

Prima școală veterinară din lume a luat ființă la Lyon, în 1762, iar în țara noastră, primele cursuri de medicină veterinară au început în cadrul a două instituții medicale umane din Cluj și Sibiu, aparând mai târziu și în alte zone ale țării.

Pe parcursul anilor școlile de medicină veterinară s-au dezvoltat și perfecționat permanent, asigurând societății mari specialiști pentru acest important domeniu.

Medicul veterinar, are ca obiectiv apărarea sănătății animalelor, sănătatea publică, protecția și bunăstarea animalelor, protecția mediului și siguranța alimentelor, dar și protejarea oamenilor care consumă produse alimentare de origine animală.

Profesiunea de medic veterinar este în prezent o profesie liberală și independentă, cu organizare autonomă reglementată. Este organizată și funcționează în baza principiului autonomiei, în cadrul forului profesional reprezentat de Colegiul Medicilor Veterinari.

Viața oamenilor s-a desfășurat mereu, dintotdeauna, în paralel cu viața animalelor. Iar în prezent, așa cum suntem interesați de sănătoatatea noastră, umană, tot așa ne interesează și sănătatea animalelor. Fie că sunt domestice, din ogrăzile gospodărești, fie că sunt prietenele necuvântătoare, animalele de companie, fie că sunt cele sălbatice, din păduri și mediul natural. Și așa cum e nevoie de medicii care se ocupă de oameni, tot așa e absolut necesară existența medicilor care se ocupă de animale.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

CODUL BUNELOR MANIERE: Cum să te comporți dacă ești invitat la o nuntă

CODUL BUNELOR MANIERE: Cum să te comporți dacă ești invitat la o nuntă Prilej de bucurie și emoție, atât pentru… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Mesaje de SFÂNTUL IOAN religioase: Urări și FELICITĂRI pe care le puteți trimite prin SMS de Sf Ioan Botezătorul

Mesaje de SFÂNTUL IOAN religioase: Urări și FELICITĂRI pe care le puteți trimite prin SMS de Sf Ioan Botezătorul Creştinii… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Mesaje de Sfântul Ioan amuzante. URĂRI şi FELICITĂRI haioase pentru prietenii care își sărbătoresc onomastica

Mesaje amuzante şi hazlii de Sfântul Ion 2021 • Urări şi felicitări haioase de Sfântul Ioan. SMS de Sfântul Ioan… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

În 24 iunie, creştinii prăznuiesc Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, Sânzienele sau Drăgaica

În 24 iunie, creştinii prăznuiesc Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, Sânzienele sau Drăgaica În fiecare an, la 24 iunie, în lumea… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

MESAJE de Sfântul Ion HAIOASE. Idei de SMS -uri pentru prietenii glumeţi dar şi pentru cei îndrăgostiţi, care îşi aniversează astăzi onomastica

Mesaje de Sfantul Ioan haioase. Urărări și felicitări de Sfantul Ion hazlii care poti fi trimise prin SMS.  Texte amuzante… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Mesaje creștine de Sfântul Ion. Urări pe care le puteți trimite prin SMS celor care își sărbătoresc onomastica

Mesaje creștine de Sfântul Ioan 2021 • Urări și felicitări creștine care le puteți trimite prin SMS celor care își… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro