Asistenții medicali absolvenți ai promoţiilor 2006-2009 care vor să lucreze în străinătate își pot revaloriza diplomele
Absolvenţii promoţiilor 2006-2009 ai școlilor de asistenți medicali, care doresc să muncească în străinătate, pot merge la unitatea de învăţământ unde au absolvit pentru revalorizarea diplomelor. Formarea iniţială de asistent medical generalist, dobândită anterior datei de 1 ianuarie 2007, devine conformă cu formarea prevăzută de Directiva 55/2013/UE, de modificare a Directivei 2005/36/CE privind recunoaşterea calificărilor profesionale.
Pentru revalorizarea diplomelor, absolvenţii acestor promoţii sunt aşteptaţi să urmeze cursuri de două-şapte luni, în funcţie de numărul de module care trebuie parcurs. Aceste cursuri de revalorizare nu sunt obligatorii pentru asistenţii medicali generalişti care îşi exercită profesia pe teritoriul ţării. În urma absolvirii cursurilor de revalorizare, recunoaşterea în scopul exercitării profesiei în alte state membre UE se va face automat, fără aplicarea măsurilor compensatorii (stagii de adaptare, teste de aptitudini, cursuri teoretice şi alte examene), aşa cum se procedează în prezent.
Programul de revalorizare a fost elaborat, la nivel naţional, cu sprijinul experţilor Comisiei Europene şi ai statelor membre. Documentul a fost aprobat prin ordinul comun al Ministerului Educaţiei Naţionale şi Ministerului Sănătăţii şi are avizul Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenților Medicali din România. Metodologia de organizare, desfăşurare şi finalizare a programului special de revalorizare a formării iniţiale de asistent medical generalist, dobândită anterior datei de 1 ianuarie 2007, a intrat în vigoare de la 6 ianuarie 2015.
La nivelul întregii țări există 14 unităţi acreditate în acest sens – Bucureşti la Şcoala Postliceală Sanitară „Fundeni“, la Iaşi la Şcoala Postliceală Sanitară „Grigore Ghica Voda“; la Braşov la Colegiul de Știinţe „Grigore Antipa“; la Alba Iulia la Şcoala Postliceală Sanitară; la Arad, Constanţa, Brăila, Cluj-Napoca, Focşani, Oradea, Zalău, Baia Mare, Craiova şi Hunedoara.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Alegeri prezidenţiale 2024: Acte necesare la secția de vot și reguli în cabina de votare
Alegeri prezidenţiale 2024: Acte necesare la secția de vot și reguli în cabina de votare Peste doar câteva zile, circa 19 milioane de români cu drept de vot sunt așteptați la urne pentru a-și alege președintele. Cele două tururi de alegeri prezidențiale se vor desfășura pe 24 noiembrie și 8 decembrie. De asemenea, pe data […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate2 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport3 zile ago
Metalurgistul Cugir – ACSM Codlea 3-0 la „masa verde”
-
Actualitate22 de ore ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentariio zi ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
12 noiembrie – triplă sărbătoare a Armatei Române: Ziua Cercetaşilor, Geodezilor militari și SMG
-
Opinii - Comentariio oră ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată