Asigurările vor putea fi încheiate și direct pe internet, din 2016. Pași de urmat
Din 1 ianuarie 2016, polițele de asigurare vor putea fi comercializate prin mijloace electronice, se arată într-un act normativ publicat luni în Monitorul Oficial. Prevederile aparțin Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) și vizează societățile de asigurare și brokerii de asigurare autorizați să încheie astfel de contracte.
Norma Autoritatii de Supraveghere Financiara nr. 15/2015 privind comercializarea prin mijloace electronice a contractelor de asigurare a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I din 24 august 2015 si va intra în vigoare în 2016.
Noile reglementari obliga toti asiguratorii sa detina, incepand cu anul viitor, platforme care sa permita incheierea contractelor de asigurare on-line.
Nerespectarea acestei obligatii constituie contraventie si va fi sanctionata cu amenzi de pana la 100.000 lei.
Actul normativ publicat luni reglementeaza activitatea de comercializare prin mijloace electronice a contractelor de asigurare, stabilind ca prin intermediul platformelor on-line vor putea fi prezentate produse proprii ale asiguratorului sau comparatii de oferte de la mai multi asiguratori. In acelasi timp, pe platformele on-line vor putea fi plasate cereri de oferta si se vor putea efectua comenzi de polite.
Conform dispozitiilor aplicabile din 2016, politele de asigurare online vor putea fi incheiate de catre toate societatile de asigurare autorizate de ASF, precum si de catre brokerii de asigurare autorizati de institutie.
Pe langa aceste entitati, vor mai comercializa contracte de asigurari in mod electronic si societatile de asigurare autorizate in statele membre UE care isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei, agentii de asigurare subordonati, precum si intermediarii in asigurari autorizati in state membre UE care isi desfasoara activitatea in tara noastra.
Pași de urmat pentru cei care cumpara asigurari online
In vederea emiterii contractului de asigurare, pentru securitatea datelor si identificarea consumatorului, persoana care va dori incheierea unei polite de asigutare on-line se va autentifica printr-un cont de acces, cu ajutorul caruia clientul care lanseaza ordinul de emitere a politei de asigurare se va autentifica.
Inainte de finalizarea oricarei comenzi de catre consumator, acesta trebuie sa parcurga anumite etape. Mai intai, trebuie sa citeasca termenii de incheiere (cu/fara inspectie de risc) si clauzele contractului de asigurare, dar si drepturile si obligatiile care ii revin. Apoi, clientul va bifa o casuta care atesta faptul ca a inteles, a acceptat termenii si conditiile contractului de asigurare si este de acord cu emiterea politei de asigurare.
Pentru a fi garantata parcurgerea documentelor mentionate anterior, casuta de acceptare a conditiilor sau de inchidere a ferestrei va fi vizibila numai dupa parcurgerea intregului text.
Emiterea politei in mediul on-line se poate realiza doar dupa confirmarea acceptarii acesteia exprimata prin plata primei de asigurare.
Noile reglementari mai stabilesc ca, inainte de incheierea unui contract de asigurare in sistem electronic, consumatorul trebuie sa completeze o declaratie pe proprie raspundere.
Mai precis, trebuie bifate casutele din care sa rezulte ca cel care doreste incheierea unui contract/polita de asigurare are cel putin 18 ani impliniti si ca datele si informatiile furnizate de acesta sunt reale la momentul completarii cererii.
Odata indeplinite conditiile de mai sus, comanda sau emiterea politei de asigurare va fi procesata. Legea mai stabileste ca utilizatorii mijloacelor electronice vor avea obligatia pastrarii datelor asiguratilor timp de cel putin un an dupa perioada asigurata, iar ofertele finalizate vor fi inregistrate de asiguratorul emitent sau brokerul de asigurare, dupa caz.
Oferta de asigurare generata de asiguratori si inaintata asiguratilor sau potentialilor asigurati trebuie sa cuprinda o serie de elemente, precum:
– datele de identificare ale bunului de asigurat si ale proprietarului/consumatorului/potentialului asigurat;
– intrebarile asiguratorului necesare incadrarii in clase de risc;
– raspunsurile potentialului asigurat la aceste intrebari si in baza carora a fost calculata oferta de catre sistemul informatic;
– sumele asigurate;
– perioada asigurata;
– riscurile asigurate;
– excluderile;
– pretul total pe care consumatorul il are de platit, cu evidentierea taxelor si costurilor suplimentare;
– comisionul intermediarului, in cazul politelor RCA.
– clasa Bonus/Malus, in cazul politelor RCA;
– perioada valabilitatii ofertei;
– informatiile privind modalitatile de plata si de realizare a acesteia etc.
Norma ASF publicata luni nu stabileste expres tipurile de asigurari care vor putea fi cumparate online, ceea ce inseamna ca vor putea fi vandute pe internet orice polite comercializate in momentul de fata de asiguratori.
In prezent, legislatia in vigoare stabileste mai multe tipuri de asigurari, cele mai uzuale fiind asigurarile auto, asigurarile de locuinta sau cele de bunuri.
sursa:avocatnet.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
Horoscop săptămânal 20-26 ianuarie 2025 pentru fiecare zodie: Previziuni legate de sănătate, bani, familie, dragoste
Horoscop săptămânal 20-26 ianuarie 2025 pentru fiecare zodie: berbec, taur, gemeni, rac, leu, fecioară, balanță, scorpion, săgetător, capricorn, vărsător, pești Horoscop săptămâna: 20-26 ianuarie 2025 O săptămână plină de influențe astrale diverse, care aduc energie și provocări în toate domeniile vieții. Găsește-ți echilibrul și învață să transformi obstacolele în oportunități! Horoscop săptămâna 20-26 ianuarie 2025 […]