Asigurările RCA vor suferi modificări: Crește limita minimă de despăgubire în caz de accident
Asigurările RCA vor suferi modificări: Crește limita minimă de despăgubire în caz de accident
Asigurările RCA vor suferi mai multe modificări, conform recentei directive europene 2.118/2021, care va trebui să fie pusă în aplicare în întreaga Uniune Europeană până pe 23 decembrie 2023. Printre acestea se numără și majorarea limitelor minime de despăgubire pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto.
Pentru vătămările corporale se va stabili o limită minimă de 1,3 milioane de euro pentru fiecare persoană prejudiciată sau de 6,45 milioane de euro pe accident (indiferent de numărul persoanelor prejudiciate).
Pentru daunele materiale limita minimă a despăgubirii va fi de 1,3 milioane de euro pe accident (indiferent de numărul persoanelor prejudiciate).
În România, la ora actuală, se aplică următoarele limite:
pentru vătămări corporale și decese – 6,07 milioane de euro pe accident (indiferent de numărul persoanelor prejudiciate),
pentru prejudicii materiale – 1,22 milioane de euro pe accident (indiferent de numărul persoanelor prejudiciate).
Comparatoare de prețuri
O altă veste bună este că vor exista comparatoare de prețuri care vor fi certificate de autorități. Adică, directiva dispune că fiecare stat membru din UE va putea să certifice asemenea comparatoare.
Aplicațiile vor permite oricărei persoane interesate să compare gratuit tarifele și acoperirea polițelor RCA oferite de asigurătorii autorizați. Aplicațiile respective vor trebui să fie independente de asigurători, dar vor funcționa cu informațiile puse la dispoziție de aceștia.
Daune direct în statul de reședință
Un păgubit în România va putea cere despăgubiri la autoritățile române atunci când asigurătorul celui care a provocat accidentul este în alt stat din UE și e în insolvență.
Apoi, autoritățile locale vor putea cere sumele plătite păgubitului de la autoritățile statului în care este asigurătorul aflat în insolvență. Totodată, se vor introduce reguli asemănătoare și pentru situația în care accidentul se produce în alt stat decât statul de reședință al păgubitului. Acestea vor fi mecanisme noi de despăgubire, pentru care vor fi necesare acorduri la nivelul UE.
RCA pentru alte vehicule motorizate
O altă prevedere este că va fi permis în statele membri UE obligativitatea asigurărilor RCA și pentru vehicule motorizate care la acest moment nu au astfel de asigurări.
Autoritățile europene nu indică la ce fel de vehicule se referă, astfel că statele vor avea o marjă largă de apreciere.
Sursa: dcbusiness.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
NOUL COD SILVIC: O lege care marchează un nou început în gestionarea pădurilor, promulgată de Președintele României
NOUL COD SILVIC: O lege care marchează un nou început în gestionarea pădurilor, promulgată de Președintele României Proiectul de lege privind Codul silvic a fost promulgat de Președintele României, Klaus Iohannis, vineri, 20 decembrie 2024. Aceasta are ca obiect de reglementare regimul silvic, guvernanţa sectorului silvic, controlul aplicării şi respectarea regimului silvic, precum şi regimul […]
Secțiune Articole Similare
-
Curier Județeanacum 20 de ore
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum o zi
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Actualitateacum 12 ore
De ce se taie porcul pe 20 decembrie, de IGNAT. Tradiții și obiceiuri
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor