Asigurările că nu vor creste taxele, o știre de Radio Erevan. Execuția bugetară după 2 luni, cifrele dezastrului, anunțate de economistul Adrian Negrescu
Asigurările că nu vor creste taxele, o știre de Radio Erevan. Execuția bugetară după 2 luni, cifrele dezastrului, anunțate de economistul Adrian Negrescu
Economistul Adrian Negrescu explică într-o postare recentă pe rețelele de socializare cifrele deastrului din România, odată cu publicarea execuției bugetare după primele luni ale anului 2025.
Țara noastră are o gaură de 6 miliarde de euro după primele două luni, iar cheltuielile cu salariile bugetarilor nu scad, dimpotrivă, sunt mai mari cu 16,2%.
”A apărut execuția bugetară după primele 2 luni, de la MFP. În esență, ne adâncim în deficit bugetar, în datorii tot mai mari, iar reducerile de costuri sunt mai mult simbolice. Avem o gaură de 6 mld euro după primele două luni, asta după ce am terminat 2024 cu un deficit de 30 mld. euro.
Veniturile au crescut, în primele două luni, cu numai 3,5%. Luați în calcul inflația și dinamica devine negativă.
Cel mai grav este că încasările din TVA scad cu 3,2%. Asta arată că economia încetinește semnificativ. Cheltuielile cresc, pe ansamblu, cu 9,2%.
Cheltuielile cu salariile bugetarilor sunt mai mari cu 16,2%, iar cele cu bunuri și servicii cu 2,4%. Deci nu scad, cresc pe ansamblu.
Atenție, cheltuielile ar fi fost și mai mari dacă s-ar fi indexat pensiile (așa cum prevede legea pe care au votat-o cu entuziasm anul trecut) și ar fi crescut alocațiile pentru copii și celelalte drepturi legale ale oamenilor.
Și mai grav este că cheltuielile cu dobânzile la împrumuturi cresc cu 50%. Am ajuns să plătim, anual, peste 7 mld. euro doar pe dobânzi.
Pe ansamblu, deficitul după primele 2 luni este mai mare față de anul trecut cu aproape 2 miliarde lei (28,9 vs 30,2 mld lei).
În februarie a fost de 1% din PIB iar dacă mergem în ritmul asta, trecem de 10% la finele anului. Ne-am angajat la un deficit de 7% față de CE.
La cum arată perspectivele, cu cheltuieli care cresc în continuare cu un ritm susținut, toate asigurările că nu vor creste taxele devin o știre de Radio Erevan.
Chiar și cu o creștere de taxe de la 1 iulie (tva de 21%, impozit pe venit de 16%) – măsuri toxice pentru economie și cu împrumuturi de peste 50 mld. euro, îmi e teamă că nu va fi de ajuns ca Guvernul să mențină deficitul bugetar 7% și să salveze ratingul României.
În actualele condiții, dacă nu vor tăia în carne vie în următoarele 9 luni, în sensul reducerii cheltuielilor aberante (stadioane, salarii de zeci de mii de euro, achiziții de mașini de lux etc.), acordul cu FMI devine singura noastră șansă să nu intrăm în Junk”, a scris Negrescu pe Facebook.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
VIDEO | Miting proeuropean în Bucureşti, în marile oraşe ale României, dar și Bruxelles și Milano: „Vocea noastră trebuie să fie mai puternică decât oricând”
Miting proeuropean în Bucureşti, în marile oraşe ale României, dar și Bruxelles și Milano: „Vocea noastră trebuie să fie mai puternică decât oricând” Un marș pro-european este organizat de Comunitatea „Rezistența” vineri, 9 mai 2025, în Capitală, între Piața Universității și Piața Victoriei, între orele 18.00 și 23.00. Au fost anunțate manifestații și în alte […]
Economistul Radu Georgescu: „Eu nu plătesc niciodată anticipat creditele mele” Într-o postare în mediul online economistul Radu Georgescu oferă un răspuns la o întrebare pe buzele multor români: „Este bine să plătesc mai repede creditul de la bancă?” Unii spun că este bine. Alții că nu este bine Pe cine să crezi? Citește și: Economistul […]
Adrian Negrescu: ,,Economia României se scufundă ca Titanicul. Ne prăbușim cu singura vestă de salvare posibilă pe care o vom avea – FMI”
Adrian Negrescu: ,,Economia României se scufundă ca Titanicul. Ne prăbușim cu singura vestă de salvare posibilă pe care o vom avea – FMI” Adrian Negrescu a avertizat vineri, 9 mai 2025 pe contul său de Facebook, pe un ton alarmist, cu privire la prăbușirea iminentă a României, cauzată – în viziunea analistului economic – de […]