Asigurările că nu vor creste taxele, o știre de Radio Erevan. Execuția bugetară după 2 luni, cifrele dezastrului, anunțate de economistul Adrian Negrescu
Asigurările că nu vor creste taxele, o știre de Radio Erevan. Execuția bugetară după 2 luni, cifrele dezastrului, anunțate de economistul Adrian Negrescu
Economistul Adrian Negrescu explică într-o postare recentă pe rețelele de socializare cifrele deastrului din România, odată cu publicarea execuției bugetare după primele luni ale anului 2025.
Țara noastră are o gaură de 6 miliarde de euro după primele două luni, iar cheltuielile cu salariile bugetarilor nu scad, dimpotrivă, sunt mai mari cu 16,2%.
”A apărut execuția bugetară după primele 2 luni, de la MFP. În esență, ne adâncim în deficit bugetar, în datorii tot mai mari, iar reducerile de costuri sunt mai mult simbolice. Avem o gaură de 6 mld euro după primele două luni, asta după ce am terminat 2024 cu un deficit de 30 mld. euro.
Veniturile au crescut, în primele două luni, cu numai 3,5%. Luați în calcul inflația și dinamica devine negativă.
Cel mai grav este că încasările din TVA scad cu 3,2%. Asta arată că economia încetinește semnificativ. Cheltuielile cresc, pe ansamblu, cu 9,2%.
Cheltuielile cu salariile bugetarilor sunt mai mari cu 16,2%, iar cele cu bunuri și servicii cu 2,4%. Deci nu scad, cresc pe ansamblu.
Atenție, cheltuielile ar fi fost și mai mari dacă s-ar fi indexat pensiile (așa cum prevede legea pe care au votat-o cu entuziasm anul trecut) și ar fi crescut alocațiile pentru copii și celelalte drepturi legale ale oamenilor.
Și mai grav este că cheltuielile cu dobânzile la împrumuturi cresc cu 50%. Am ajuns să plătim, anual, peste 7 mld. euro doar pe dobânzi.
Pe ansamblu, deficitul după primele 2 luni este mai mare față de anul trecut cu aproape 2 miliarde lei (28,9 vs 30,2 mld lei).
În februarie a fost de 1% din PIB iar dacă mergem în ritmul asta, trecem de 10% la finele anului. Ne-am angajat la un deficit de 7% față de CE.
La cum arată perspectivele, cu cheltuieli care cresc în continuare cu un ritm susținut, toate asigurările că nu vor creste taxele devin o știre de Radio Erevan.
Chiar și cu o creștere de taxe de la 1 iulie (tva de 21%, impozit pe venit de 16%) – măsuri toxice pentru economie și cu împrumuturi de peste 50 mld. euro, îmi e teamă că nu va fi de ajuns ca Guvernul să mențină deficitul bugetar 7% și să salveze ratingul României.
În actualele condiții, dacă nu vor tăia în carne vie în următoarele 9 luni, în sensul reducerii cheltuielilor aberante (stadioane, salarii de zeci de mii de euro, achiziții de mașini de lux etc.), acordul cu FMI devine singura noastră șansă să nu intrăm în Junk”, a scris Negrescu pe Facebook.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Fraudă pe WhatsApp: Schema care îți golește conturile bancare Șarlatanii care practică frauda pe WhatsApp folosesc inteligența artificială, pentru a păcăli chiar și cele mai vigilente persoane. Tot mai mulți utilizatori ai aplicației WhatsApp sunt contactați zilnic de roboți care le cer să salveze anumite numere în agendă. Cei care fac acest lucru riscă să […]