ASF înființează InsurTech Hub pentru susținerea inovației tehnologice în asigurări
Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară a decis constituirea unui grup de lucru – InsurTech Hub – care are ca principal scop susținerea inovației tehnologice în domeniul asigurărilor.
În vederea susținerii dezvoltării controlate a activităților de inovație din punct de vedere tehnologic pe piața asigurărilor, care sunt din ce în ce mai frecvente la nivel mondial, atât EIOPA (Autoritatea Europeană în Asigurări și Pensii Private), cât și o serie de autorități naționale de reglementare și supraveghere financiară și-au constituit echipe dedicate (grupuri de lucru) FinTech/InsurTech. Acestea se ocupă de colectarea informațiilor, de dezvoltarea de competențe și de expertiză, de oferirea de suport celor interesați, în cadrul diferitelor structuri ale autorităților. Grupurile de lucru sunt responsabile cu analizarea fenomenelor tehnologice și a activităților generate de acestea în domenii precum: riscurile cibernetice, Big Data, Internet of Thinks, Blockchain, telematics, utilizarea roboților pentru recomandări, inteligență artificială etc.
„Pentru a veni în sprijinul pieței asigurărilor în vederea susținerii nevoilor de aliniere la tendințele europene de implementare a inovațiilor tehnologice, dar și al consumatorilor, în cadrul ASF a fost înființat grupul de lucru InsurTech Hub compus din reprezentanți ai ASF, ai societăților de asigurare, ai intermediarilor în asigurări, ai companiilor IT interesate, precum și din reprezentanți ai asociațiilor din domeniul asigurărilor și din domeniul IT”, a declarat domnul Leonardo Badea, președintele ASF.
La rândul său, Vicepreședintele ASF, domnul Cornel Coca Constantinescu, afirmă că scopul principal al grupului de lucru InsurTech Hub îl constituie asigurarea cadrului instituțional al colaborării dintre părțile implicate în vederea susținerii dezvoltării controlate a activităților de inovație în asigurări, din punct de vedere tehnologic (InsurTech), inclusiv prin stimularea de proiecte în domeniu. „InsurTech va acoperi și zona de RegTech cu identificarea de soluții eficiente de utilizare a inovațiilor tehnologice, fiind conectat cu strategia EIOPA în domeniu”, a precizat Vicepreședintele ASF.
Conform regulamentul de organizare și funcționare a grupului de lucru InsurTech Hub, aprobat de Consiliul ASF, în data de 17.04.2018, principalele obiective ale acestuia sunt:
– încurajarea tehnologiilor inovatoare în favoarea consumatorilor, a dezvoltării mijloacelor de reglementare și supraveghere și a dezvoltării pieței asigurărilor, în ritm cu evoluțiile în domeniu înregistate de alte țări europene;
– monitorizarea dezvoltărilor tehnologice inovatoare din perspectiva:
• reglementărilor actuale și a celor necesare a fi aplicate în viitor,
• conduitei companiilor care promovează astfel de soluții,
• entităților care utilizează tehnologii și soluții inovatoare.
– susținerea dezvoltărilor tehnologice inovative în mod controlat și în avantajul consumatorilor cu protecția drepturilor și intereselor acestora din perspectiva identității digitale, a activelor dematerializate pe care le dețin și a datelor cu caracter personal;
– identificarea riscurilor cibernetice și propunerea de măsuri de gestionare a acestora;
– crearea unui cadru de testare și suport pentru companiile care dezvoltă soluții inovatoare în avantajul consumatorilor, pentru lărgirea penetrării asigurărilor și pentru creșterea calității serviciilor și a reducerii costurilor de asigurare prin utilizarea digitalizării.
„InsurTech Hub va reprezenta o platformă pentru cei care doresc să dezvolte noi servicii și produse de asigurări, centrate pe interesele asiguraților, fie că sunt societăți de asigurări, fie că sunt brokeri, care au un mare potențial inovativ, fie că sunt start-up-uri sau companii românești de tehnologie. Hub-ul va asigura conexiunea cu inițiativele europene în domeniu”, a declarat domnul Călin Rangu, coordonatorul InsurTech Hub și vicepreședinte InsurTech Task Force al EIOPA.
În economia globalizată și digitalizată, inovația tehnologică este o sursă de stabilitate și de creștere economică cu o orientare către interesele asiguraților. Rezultatele inovaţiei tehnologice, Big Data, Blockchain, inteligența artificială au potențialul de a dezvolta în mod semnificativ sectorul financiar, inclusiv cel al asigurărilor. În acest context, există provocări tot mai ambițioase pentru societățile de asigurare, care trebuie să-și adapteze modelele de afaceri la noile tehnologii, dar și pentru autoritățile de supraveghere, care trebuie să asigure atât un cadru legislativ și de supraveghere corespunzător, centrat pe protecția consumatorilor, cât și pe stabilitatea financiară, permițând părților interesate, inclusiv asiguraților, valorificarea în mod corespunzător a avantajelor inovației financiare.
*********
Despre ASF
ASF este autoritatea naţională, înfiinţată în anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobată prin Legea 113/2013, pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pensiilor private, precum şi a pieţei de capital. ASF contribuie la consolidarea cadrului integrat de funcţionare a celor trei sectoare, care însumează peste 10 milioane de participanţi. Mai multe informaţii puteţi găsi pe www.asfromania.ro.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024 Pe finalul anului 2024, țara noastră atinge un record istoric în ceea ce privește construcția drumurilor express și autostrăzilor, respectiv aproape 200 de km. Ultimul record înregistrat, a fost în 2013, atunci când au fost inaugurați aproape 118 kilometri. […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 2 zile
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun