Rămâi conectat

Curier Județean

Aşezământul Social „Sf. Serafim de Sarov şi Sf. Simion Ştefan” la Războieni

Publicat

în

Părintele Vladimir Beregoi a mai făcut un miracol:

    Duminică, 13 noiembrie, localitatea Războieni a fost în zi de mare sărbătoare. După ce acum un an tânărul şi vrednicul părinte Vladimir Beregoi a renovat casa parohială din Războieni, la scurt timp după ce preluase în păstorire această parohie, duminică a inaugurat Aşezământul Social „Sf. Serafim de Sarov şi Sf. Simion Ştefan”, care este un centru de zi pentru copiii sărmani şi un serviciu de îngrijire la domiciliu a vârstnicilor necăjiţi. Aşa cum este creştineşte, ziua a început cu Sf. Liturghie oficiată în Biserica Ortodoxă „Sf. Mihail şi Gavriil”, construcţie asupra căreia părintele Vladmir şi-a pus amprenta, o schelă înconjurând turnul lăcaşului de cult, care în acest an a marcat un secol de la sfinţire. Sărbătoarea a fost întregită şi de prezenţa ÎPS Irineu, arhiepiscopul ortodox de Alba Iulia, care a oficiat Sf. Liturghie înconjurat de un sobor de 10 preoţi din judeţul Alba, dar şi din Turda, printre care i-aş aminti pe protopopul aiudean Ioan Tocănel şi pr. Nicolae Ignat – preşedintele Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Alba Iulia.
La eveniment au participat senatorul Nicolae Dobra, preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel, Virgil Tătar – directorul Cancelariei Prefectului, Augustin Drăguţ – primarul oraşului Ocna Mureş, viceprimarul Marin Aron, Sorin Chirilă – directorul DGASPC Alba, prof. Rodica Andronescu – inspector şcolar general adjunct al IŞJ Alba, Radu Soare – director ASTRA Asigurări (un prieten apropiat al părintelui Vladimir), primarul Silviu Vinţeler (Noşlac) şi primarul Augustin Popa (Hopârta, comună în care părintele Vladimir a activat la Vama Seacă, unde a renovat biserica şi casa parohială şi la Silivaş, unde a construit un centru de zi pentru copiii romi). Sătenii au umplut biserica, mulţi dintre ei fiind îmbrăcaţi în frumoasele costume populare din zona Războieni.
În jurul orei 13.00, alaiul s-a deplasat la noul aşezământ, amenajat prin renovarea clădirii fostei maternităţi a localităţii, clădire care datează din 1935 şi la inaugurarea căreia, la insistenţele înv. Simion Bogdan, numele elevilor participanţi au fost incluse într-o sticlă, îngropată în fundaţia imobilului. După tăierea panglicii inaugurale, au urmat o slujbă religioasă şi sfinţirea aşezământului, realizat prin contribuţia Arhiepiscopiei Ortodoxe Române, Asociaţiei Filantropia, Parohiei Războieni, Consiliului Judeţean Alba, Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba, Consiliului Local Ocna Mureş, Asociaţiei Saint Pereay Franţa şi din donaţiile unor fii duhovniceşti ai părintelui Vladimir, din Orşova, Reşiţa şi Alba Iulia, care au dorit să rămână anonimi. Valoarea totală a lucrărilor de renovare se ridică la circa 200.000 de lei. De asemenea, în spatele clădirii a fost amenajat un parc de joacă pentru copii, prin grija senatorului PDL de Alba, Nicolae Dobra.
Clădirea are două săli de mese mobilate modern, având un calculator şi un televizor, bucătărie echipată cu mobilier şi aparatură electrocasnică, un grup social şi un birou, urmând să fie deservită de 6 salariaţi. Aici, copiii sărmani vor servi o masă caldă şi vor fi supravegheaţi să-şi facă temele, iar bătrânilor săraci li se va găti o masă, care le va fi dusă la domiciliu.
În alocuţiunile lor, ÎPS Irineu, preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel, şi primarul Augustin Drăguţ l-au felicitat pe părintele Vladimir pentru reuşita demersurilor sale, având doar cuvinte de laudă la adresa vrednicului preot, arătând că noua investiţie stă sub semnul biblic al milosteniei şi iubirii faţă de aproapele. De altfel, primarul ocnamureşean ne-a declarat, în particular, că intenţionează ca în viitorul apropiat să extindă colaborarea cu părintele Vladimir, pentru a pune la punct şi azilul de bătrâni din Ocna Mureş. La rândul său, pr. Vladimir Beregoi a mulţumit lui Dumnezeu şi tuturor pentru sprijinul acordat şi pentru frumoasele cuvinte, îndeosebi ÎPS Irineu. La final, arhiepiscopul a ţinut să ofere diplome de apreciere celor care şi-au adus contribuţia la realizarea acestui obiectiv, evenimentul încheindu-se cu o agapă creştinească la Căminul Cultural Războieni. Felicitări şi multă sănătate şi putere de muncă harnicului preot Vladimir şi familiei sale!

Robert GHERGU

Elit - Gustul Desăvârșit

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

VIDEO| Concert emoționant La Biserica Evanghelică din Sebeș pentru a-l omagia pe Carl Filtsch, care a încântat 200 de copii

Publicat

în

Concert emoționant La Biserica Evanghelică din Sebeș pentru a-l omagia pe Carl Filtsch, care a încântat 200 de copii

Vineri, 27 mai 2022, la Sebeș a avut loc un impresionant concert educativ menit să îl omagieze pe Carl Filtsch, micul geniu al muzicii clasice născut în vechiul burg săsesc, în anul 1830. Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș a invitat toate școlile din localitate să participe la un eveniment care le-a fost dedicat și care a avut ca scop promovarea emoționantei povești a lui Carl Filtsch în rândul elevilor. Primarul Municipiului Sebeș, Dorin Nistor și preotul Alfred Dahinten au adus un omagiu la statuia lui Carl Fitsch, situată pe bulevardul Lucian Blaga din Sebeș, pe aleea din vecinătatea Bisericii Evanghelice.

Concert educativ s-a numit „Harmony of sounds” și a fost atent pregătit de muzicienii: Emma Damian – flaut, Alexandra Pamfilie – pian, Radu Besliu – clarinet, Mihaela Roșiu – vioară, Alina Cozma – vioară, Irene Marc – violă, Darius Clamba – violoncel, Tabea Bebeșelea – flaut, Alexandra Diaconu – flaut, Beatriz Marc – flaut, Petru Mazilu – pian, Ovidiu Borz – fagot, Paul Pienariu – cajon. Repertoriul a inclus: „10000 Reasons” – Matt Redman, „Amazing Grace” – Sergiu Strete, „Pilgrim” – autor necunoscut, aranjament Laurențiu Muntean, „Overcomer” – Daniel Ardelean, „Cornerstone” – Bradley Knight, „Greatness” – Daniel Petrean și Laurențiu Muntean.

Elit - Gustul Desăvârșit

Muzicianul Carl Filtsch (1830-1845) s-a născut la Sebeș și este considerat unul dintre cei mai mari pianiști ai secolului al XIX-lea și cel mai strălucit discipol al marilor compozitori Frédéric Chopin și Franz Liszt. Deși s-a stins la o vârstă fragedă (15 ani), Carl Filtsch s-a remarcat în viața culturală a vremii sale, în cele mai importante centre ale Europei: Budapesta, Viena, Wiesbaden, Baden-Baden, Paris și Londra. Monumentul său funerar, dăltuit în marmură, se găseşte în cimitirul San Michele din Veneţia.

Carl Filtsch, care a început să improvizeze la pian de la o vârstă fragedă, a lăsat în urma sa opt compoziţii proprii, dintre care unele au fost publicate pentru prima dată la Londra, în 1843. El a compus şi un concert pentru pian, care, din păcate, s-a pierdut. În ciuda influenţelor uşor de recunoscut ale profesorilor săi, în lucrările sale se oglindesc o maturitate timpurie şi un talent remarcabil. Dintre compoziţiile sale amintim: „Choral 1839″, „Romanze ohne Worte 1840″, „Barcarolle”, „Mazurka”, „Impromptu in Ges – Dur 1843″, „Impromptu inb – Moll 1843″, „Introduction und Variationen Op.2″, „Lebewohl von Venedig (Adieu)”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Beneficiarii Centrului de zi pentru persoane adulte cu dizabilități „Sfântul Meletie” din Alba Iulia au vizitat mai multe obiective religioase din județul Alba

Publicat

în

FOTO| Beneficiarii Centrului de zi pentru persoane adulte cu dizabilități „Sfântul Meletie” din Alba Iulia au vizitat mai multe obiective religioase din județul Alba

Beneficiarii Centrului de zi pentru persoane adulte cu dizabilități „Sfântul Meletie” din Alba Iulia au luat parte, joi, 26 mai, la un pelerinaj organizat de Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, în colaborare cu Direcția pentru Asistență Socială Alba. De data aceasta, 16 beneficiari, cu vârste cuprinse între 28 și 73 de ani au vizitat mai multe obiective religioase din județul Alba.

În prima parte a zilei, excursioniștii au poposit la Mănăstirea cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, de la Râmeț. Aici, beneficiarii s-au închinat la racla cu moaștele Sfântului Ghelasie de la Râmeț, au aflat despre cât de grabnic ajutător este Sfântul Efrem cel Nou și s-au rugat la mormântul părintelui Dometie Manolache, unul dintre duhovnicii de profunzime ai acestei vetre monahale. Intinerariul a continuat cu Schitul ,,Înălțarea Sfintei Cruci” din Aiud, unde beneficiarii au vizitat monumentul noilor martiri ai neamului românesc, numit „Calvarul Aiudului”. În interiorul edificiului memorialistic sunt inscripționate pe plăci de marmură numele mărturisitorilor temnițelor comuniste și osuarul. Tot aici, pelerinii așezământului social au participat la Sfânta Liturghie.

Elit - Gustul Desăvârșit

În a doua parte a zilei beneficiarii au avut plăcerea de a vizita mănăstirea Dumbrava, care poartă hramul Sfântului Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, bucurându-se de explozia ce o înconjoară. Următoarea oprire a fost la un local din Aiud unde drumeții au servit prânzul și au avut prilejul să-și împărtășească impresiile despre locurile pe care le-au vizitat, până în acel moment.

Ultima parte a zilei a fost rezervată vizitării celor două mânăstiri din localitatea Rimetea. Unul din aceste așezăminte monahale poartă hramul „Sfinții Arhangheli Mihail, Gavriil și Rafail”. Aici, beneficiarii s-au închinat cu evlavie la icoane, la raclele cu relicvele Sfântului Efrem cel Nou și ale Sfântului Gherasim din Kefalonia și au simțit să intoneze câteva cântece religioase și pricesne. La cealaltă mănăstire, aflată sub oblăduirea Sfântului Ioan Botezătorul, participantii la acest pelerinaj au avut prilejul de a lua parte la slujba Vecerniei, săvârșită în paraclisul de vară.

Centrul de zi pentru persoane adulte cu dizabilități „Sf. Meletie” Alba Iulia oferă servicii de informare și consiliere socială, consiliere psihologică și spirituală, servicii de recuperare, kinetoterapie și ergoterapie, orientare profesională și facilitarea obținerii unui loc de muncă, activități de socializare, culturale și recreative pentru 20 de persoane cu dizabilități din Alba Iulia și pentru 105 persoane cu dizabilități ocrotite în 11 Locuințe Maxim Protejate din județul Alba.

Centrul funcționează din anul 2008 în cadrul Asociației Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, în parteneriat cu Primăria Alba Iulia prin Direcția de Asistență Socială Alba Iulia și Consiliul Județean Alba prin DGASPC Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Concursul „Educație Rutieră – Educație pentru Viață”: Echipajul Școlii Gimnaziale „Avram Iancu” din Alba Iulia a ocupat locul I

Publicat

în

FOTO| Concursul „Educație Rutieră – Educație pentru Viață”: Echipajul Școlii Gimnaziale „Avram Iancu” din Alba Iulia a ocupat locul I

Etapa judeţeană a concursului „Educaţie Rutieră – Educaţie pentru Viaţă” și-a desemnat câștigătorii. Locul I a fost câștigat de echipajul Şcolii Gimnaziale „Avram Iancu ” din Alba Iulia.

Azi, 27 mai 2022, a avut loc etapa judeţeană a concursului „Educaţie Rutieră – Educaţie pentru Viaţă”, organizat de Inspectoratul de Poliție Județean Alba împreună cu Consiliul Județean Alba și Inspectoratul Școlar Județean Alba.

Elit - Gustul Desăvârșit

Concurenţii au avut de parcurs 3 probe, una de teorie, o probă de îndemânare în conducerea bicicletei, pe un traseu special amenajat şi una practică, de aplicare a cunoștințelor teoretice.

Înainte de începerea competiției, participanţii au fost instruiţi de polițiștii Serviciului Rutier cu privire la regulile impuse de competiţie.

Scopul acestui concurs, a cărei organizare a fost reluată după o pauză de doi ani, cauzată de pandemie, la Şcoala Gimnazială „Avram Iancu” din municipiul Alba Iulia, este acela de a forma, în rândul elevilor, un comportament rutier responsabil, pe baza cunoaşterii şi respectării regulilor de circulaţie, în vederea prevenirii accidentelor rutiere.

Participanții au avut ocazia să-şi demonstreze cunoştinţele dobândite în ceea ce priveşte circulaţia rutieră, precum şi îndemânarea în folosirea bicicletei în poligon.

Premiile, puse la dispoziție de Consiliul Județean Alba, au constat în biciclete, corturi pentru camping, saci de dormit, articole de camping, dulciuri diplome și medalii.

Pe primul loc al podiumului a urcat echipajul format din elevi ai Şcolii Gimnaziale „Avram Iancu” din Alba Iulia, pe locul II s-a clasat echipajul Școlii Gimnaziale ”Axente Sever” din Aiud, iar pe locul III echipajul Școlii Gimnaziale ”Lucian Blaga” din Ocna Mureș.

Câştigătorii concursului vor participa la faţa naţională, care se va desfăşura, în vacanța de vară, la Buzău.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare