Aşa a fost la Tibru
În urmă cu 8 ani, Societatea cultural-Patriotică „Avram Iancu”, filiala Alba Iulia, în colaborare cu primăria comunei Cricău şi Parohia Ortodoxă de la Tibru am hotărât să aniversăm la începutul lunii noiembrie a fiecărui an evenimentul ce a avut loc pe dealul de la Tibru în anul 1784, amăgitorul armistiţiu încheiat între armata imperială şi răsculaţii conduşi de Horea, Cloşca şi Crişan.
În acest an, la 6 noiembrie 2011, după slujba de la biserică, pe o vreme deosebit de prielnică, ne-am deplasat la impunătorul monument de pe dealul Tibrului, cu un numeros public local, reprezentanţi ai oficialităţilor judeţene, locale şi 20 de membri ai Societăţii Cultural-Patriotice „Avram Iancu” de la Alba Iulia.
La început, domnul Emil Lupşan, primarul comunei Cricău a adresat un salut de bun venit tuturor participanţilor, după care, împreună cu prof. Emil Jurca au coordonat programul constând din efectuarea unei slujbe religioase (parastas) efectuat de preoţii Man Tudor de la parohia Tibru şi Medruţ Petru de la parohia Cricău.
A urmat depunerea de coroane la monument de către Instituţia Prefectului Alba, reprezentată de domnul Virgil Tătar, director al Cancelariei prefectului; Consiliul Judeţean Alba, prin domnul vicepreşedinte Alin Cucui şi consilierul Mihai Nicuşor; primăria comunei Cricău prin domnul primar Emil Lupşan şi consilieri locali; Societatea Cultural-Patriotică „Avram Iancu” prin cei 20 de delegaţi; Asociaţia „Cultul eroilor” Alba Iulia prin col. (r) Vasile Miron şi domnul Nicolae Popa; USL Alba, prin domnii Mihai Nicuşor şi Florin Roman – liberali; jr. Mihaela Mih-Dehelean din partea PSD.
În continuare a avut loc o interesantă expunere a domnului doctor Ioan Căliman referitoare la bogăţia arheologică a satului Tibru şi motivele pentru care armistiţiul s-a încheiat în această zonă.
Un grup de 9 copii îmbrăcaţi în costume naţionale au prezentat un frumos recital patriotic, după care doamna Pintea Salvina de la Cricău şi Sabin Cioica de la Alba Iulia au recitat poezii patriotice din creaţie proprie referitoare la eveniment.
Primăria comunei Cricău a oferit tuturor participanţilor colăcei şi câte un pahar de vin, chiar în zona monumentului.
În centrul satului Tibru a urmat un moment religios prin sfinţirea căminului cultural şi darea oficială a acestuia în folosinţă, după care vestita şi valoroasa formaţie artistică a comunei Cricău a prezentat în faţa mulţimii un frumos şi patriotic program artistic.
Adresăm sincere mulţumiri Prefecturii şi Consiliului Judeţean Alba, Primăriei municipiului Alba Iulia şi redacţiei ziarului „Unirea” pentru permanentul sprijin ce ni-l oferă în lupta ce o ducem pentru a nu lăsa să piară idealurile pentru care au luptat şi s-au jertfit Horea, Cloşca, Crişan şi Avram Iancu.
prof. Emil JURCA, preşedintele Societăţii „Avram Iancu”, filiala Alba Iulia
foto: prof. Ilie FURDUIU
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cine este Călin Georgescu, SURPRIZA alegerilor prezidențiale din 2024, turul I, candidatul anti-sistem?
Cine este Călin Georgescu, SURPRIZA alegerilor prezidențiale din 2024, turul I, candidatul anti-sistem? Călin Georgescu, este surpriza alegerilor prezidențiale 2024, din primul tur, situându-se pe locul 2 în clasament, după numărarea a aproape 80% din voturi la nivel național. În județul Alba, Călin Georgescu câștigă detașat alegerile având un scor de 22 % la numărarea […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Sportacum 4 zile
Sâmbătă, CIL Blaj – Metalurgistul Cugir, ultimul derby „de Alba” al anului | Vineri, pe „Cetate”, CSM Unirea – meci în nocturnă, CSU Alba Iulia, deplasare la Dej
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act
-
Sportacum 2 zile
CIL Blaj – Metalurgistul Cugir 2-2 (0-0) | Ultimul derby „de Alba” al anului, nedecis