Actualitate
Aşa a fost la Tibru
În urmă cu 8 ani, Societatea cultural-Patriotică „Avram Iancu”, filiala Alba Iulia, în colaborare cu primăria comunei Cricău şi Parohia Ortodoxă de la Tibru am hotărât să aniversăm la începutul lunii noiembrie a fiecărui an evenimentul ce a avut loc pe dealul de la Tibru în anul 1784, amăgitorul armistiţiu încheiat între armata imperială şi răsculaţii conduşi de Horea, Cloşca şi Crişan.
În acest an, la 6 noiembrie 2011, după slujba de la biserică, pe o vreme deosebit de prielnică, ne-am deplasat la impunătorul monument de pe dealul Tibrului, cu un numeros public local, reprezentanţi ai oficialităţilor judeţene, locale şi 20 de membri ai Societăţii Cultural-Patriotice „Avram Iancu” de la Alba Iulia.
La început, domnul Emil Lupşan, primarul comunei Cricău a adresat un salut de bun venit tuturor participanţilor, după care, împreună cu prof. Emil Jurca au coordonat programul constând din efectuarea unei slujbe religioase (parastas) efectuat de preoţii Man Tudor de la parohia Tibru şi Medruţ Petru de la parohia Cricău.
A urmat depunerea de coroane la monument de către Instituţia Prefectului Alba, reprezentată de domnul Virgil Tătar, director al Cancelariei prefectului; Consiliul Judeţean Alba, prin domnul vicepreşedinte Alin Cucui şi consilierul Mihai Nicuşor; primăria comunei Cricău prin domnul primar Emil Lupşan şi consilieri locali; Societatea Cultural-Patriotică „Avram Iancu” prin cei 20 de delegaţi; Asociaţia „Cultul eroilor” Alba Iulia prin col. (r) Vasile Miron şi domnul Nicolae Popa; USL Alba, prin domnii Mihai Nicuşor şi Florin Roman – liberali; jr. Mihaela Mih-Dehelean din partea PSD.
În continuare a avut loc o interesantă expunere a domnului doctor Ioan Căliman referitoare la bogăţia arheologică a satului Tibru şi motivele pentru care armistiţiul s-a încheiat în această zonă.
Un grup de 9 copii îmbrăcaţi în costume naţionale au prezentat un frumos recital patriotic, după care doamna Pintea Salvina de la Cricău şi Sabin Cioica de la Alba Iulia au recitat poezii patriotice din creaţie proprie referitoare la eveniment.
Primăria comunei Cricău a oferit tuturor participanţilor colăcei şi câte un pahar de vin, chiar în zona monumentului.
În centrul satului Tibru a urmat un moment religios prin sfinţirea căminului cultural şi darea oficială a acestuia în folosinţă, după care vestita şi valoroasa formaţie artistică a comunei Cricău a prezentat în faţa mulţimii un frumos şi patriotic program artistic.
Adresăm sincere mulţumiri Prefecturii şi Consiliului Judeţean Alba, Primăriei municipiului Alba Iulia şi redacţiei ziarului „Unirea” pentru permanentul sprijin ce ni-l oferă în lupta ce o ducem pentru a nu lăsa să piară idealurile pentru care au luptat şi s-au jertfit Horea, Cloşca, Crişan şi Avram Iancu.
prof. Emil JURCA, preşedintele Societăţii „Avram Iancu”, filiala Alba Iulia
foto: prof. Ilie FURDUIU

Actualitate
Persoanele care nu realizează analizele de prevenție ar putea fi amendate. Ministrul Sănătății: Oamenii trebuie convinși să participe
Persoanele care nu realizează analizele de prevenție ar putea fi amendate. Ministrul Sănătății: Oamenii trebuie convinși să participe
Autoritățile din Sănătate intenționează să introducă sancțiuni pentru persoanele care nu merg la programele de prevenție, de la medicii de familie, însă sancțiunile ar fi simbolice, având rolul de a încuraja oamenii să realizeze analizele preventive.
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: „Trebuie și partea cealaltă de convingere a oamenilor să participe”.
Reporter: Doamna (Adela – n.red.) Cojan (președintele CNAS – n.red.) vorbește de posibile sancțiuni pentru cei care nu merg la prevenție.
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: „Există astfel de situații în multe țări, în care gradul de decontare a serviciilor medicale ține cont și de comportamentul preventiv al fiecărei persoane. Putem să gândim o astfel de soluție. Nu cred că e o soluție rea, cred că e o soluție care ar putea să stimuleze prezentarea la medic, dar, pe de altă parte, și medicii, mai ales cei de familie, trebuie să fie parte a acestui efort.”
Președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov: În România este un obicei ca autoritățile să sancționeze pe oricine pentru orice
Sandra Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov: „Domnul ministru are dreptate. Există astfel de situații în alte țări, doar că ele nu sunt sub formă de sancțiuni directe. Pacientul plătește mai mult pentru boala pe care ar face-o dacă nu se prezintă la timp la controlul preventiv. Cam așa funcționează peste tot acest mecanism.
Pe de altă parte, în România este un obicei ca autoritățile să sancționeze pe oricine pentru orice, sperând că astfel va obține rezultate bune, ceea ce a arătat în timp că nu a fost adevărat.
Probabil că sancțiunile ar trebui să vină doar în urma unei fraude sau dacă oamenilor li se explică într-adevăr cât de important este acest lucru și refuză să facă asta.
În România a existat un contract între Casa de Asigurări și asigurat, astfel încât fiecare avea drepturi și obligații și trebuia să le respecte. Dacă ar fi existat în continuare acest contract, poate că ar fi fost posibile și sancțiuni. Nu mai există. Acest contract a fost desființat. Casa a decis să nu mai existe acest contract între fiecare om din țara asta care e asigurat la Sănătate și Casa de Asigurări, care ar trebui să-i ofere niște servicii la niște standarde.
Dacă oferi servicii preventive, te aștepți ca oamenii să vină dacă informezi, dacă explici, dacă le spui cât de important este acest lucru, dacă incluzi capitolul de comunicare, ori dacă începi prin a spune că vor exista sancțiuni probabil că foarte mulți dintre cei care vor auzi acest lucru vor fi revoltați și se obține efectul invers.
Pentru campaniile de informare, există INSP. Ei fac sau ar trebui să facă astfel de campanii pentru absolut orice lucru legat de sănătate, pornind de la prevenție până la inclusiv vaccinare, despre care tot vorbim de atâta vreme. Campaniile trebuie făcute de oameni care se pricep la asta împreună cu agenții care se pricep la asta, nu lăsate la întâmplare și nu făcute doar prin simple anunțuri.
Oamenilor trebuie să li se explice pe înțelesul lor. Pentru fiecare lucru care intervine în legislație să li se explice despre ce este vorba și de ce este el benefic.
Prevenția a ajuns o Cenușăreasă la noi. Nu mai avem timp să facem și nici fonduri nu se alocă foarte mult pentru asta. Există câteva analize preventive pe care le pot face oamenii, dar puține laboratoare fac aceste analize și ele sunt în număr foarte puțin, doar 2-3 analize pe care le poți prescrie pe niște bilete speciale, tipizate, care uneori se găsesc cu dificultate”.
Preşedintele CNAS: Asociaţiile de pacienţi ne cer acest lucru
Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Adela Cojan, a declarat, în urmă cu două săptămâni, că, începând cu noul contract-cadru din 2023, cei care nu se prezintă la medicul de familie pentru serviciile medicale de prevenţie ar putea fi sancţionaţi.
„De la 1 aprilie, programul-cadru şi normele de aplicare vor fi modificate. Bugetul alocat asistenţei medicale primare a cunoscut o suplimentare consistentă, aproape fără precedent, cu 22%. Interesul CNAS este de a lărgi pachetul de servicii de bază şi de a mai diminua din ceea ce înseamnă «plata per capita».
Începând cu noul contract-cadru, din anul 2023, vrem să implementăm, în special, pachetele de prevenţie, care vor deveni obligatorii şi ne gândim inclusiv la elemente sancţionatorii (…) pentru cei care nu vin să îşi efectueze serviciile de prevenţie. Încercăm să responsabilizăm populaţia în legătură cu propria sănătate.
Se practică în multe ţări, asociaţiile de pacienţi ne cer acest lucru, să începem să-i sancţionăm pe cei care nu se prezintă la serviciile de prevenţie. Va intra în atenţia noastră odată cu noul contract-cadru din 2023″, a spus Cojan la Senat, la dezbaterea „Hepatitele virale post-pandemie – drumul spre eliminare, o provocare”, potrivit Agerpres.
Actualitate
Statele membre ale Uniunii Europene vor primi vaccinuri împotriva variolei. Anunțul ministrului Sănătății
Statele membre ale Uniunii Europene vor primi vaccinuri împotriva variolei. Anunțul ministrului Sănătății
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a declarat în cursul zilei de vineri faptul că fiecare stat membru al Uniunii Europene va primi o cantitate de vaccin împotriva variolei, iar solicitarea inițială a României este de 1.000 de doze de vaccin.
„Nu este niciun fel de problemă legată de achiziţie, pentru că e vorba de o cantitate mică. Există o instituţie a Uniunii Europene, se numeşte HERA, care se ocupă de urgenţele de sănătate publică. Prin intermediul HERA fiecare stat membru va primi o cantitate de vaccin, nu ştiu dacă gratuit sau o va achita, dar fiind vorba de puţin vaccin, 1.000 de doze de vaccin cât am solicitat noi iniţial, nu este o procedură complicată”, a spus Rafila, într-o conferinţă de presă la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, întrebat în ce stadiu se află achiziţia de vaccin împotriva variolei.
Alexandru Rafila a adăugat sunt puţine ţări care au acest vaccin şi va trebui să existe un mecanism de distribuţie al acestuia prin intermediul HERA.
„A fost doar o discuţie informală (despre achiziţionarea de vaccin – n.r.), dumneavoastră vreţi nişte răspunsuri pe care nu le are nimeni, nici la Comisia Europeană. Acest vaccin este în cantitate redusă, nu se foloseşte pentru că e vaccinul variolic, iar variola a fost o boală eradicată la nivel global.
Avem pe data de 30 mai o nouă întâlnire la nivelul HERA să putem să aflăm mai multe detalii concrete, să putem să încercăm să răspundem şi întrebărilor dumneavoastră”, a menţionat Rafila.
Discuțiile cu privire la vaccinul împotriva variolei vin după ce tot mai multe țări europene au identificat cazuri de variola maimuței.
Deocamdată, România nu a identificat niciun caz de infectare cu variola maimuței. De asemenea, nu există nicio suspiciune de îmbolnăvire, potrivit unui cominicat transmis de Ministerul Sănătății la finalul săptămânii trecute.
Ministerul Sănătății precizează că variola maimuței nu se răspândește cu ușurință între persoane și necesită un contact apropiat. Virusul intră în organism prin pielea sau mucoasele lezate, tractul respirator, ochi, nas sau gură și prin fluide corporale.
Principalul mod în care poate fi răspândit este în timpul contactului fizic apropiat și prelungit cu o persoană care are variola maimuței.
Sursa: digi24.ro
Actualitate
Firmele din străinătate care își mută sediul în România primesc facilități fiscale: Anunțul lui Nicolae Ciucă
Firmele din străinătate care își mută sediul în România primesc facilități fiscale: Anunțul lui Nicolae Ciucă
Premierul României, Nicolae Ciucă, a anunțat vineri noi facilități fiscale pentru firmele din străinătate care vin și își mută sediul în România.
De asemenea, sunt luate în vizor și firmele care vor să înceapă procesul de retehnologizare. Șeful Guvernului nu a oferit mai multe explicații, cel puțin pentru moment.
„Am discutat şi ne-am gândit că este foarte important ca, pe lângă schema de ajutor de stat care se alocă investitorilor, în mod deosebit pentru cei care măresc numărul de locuri de muncă, să venim cu o altă schemă de ajutor de stat cu două direcţii principale.
Prima vizează retehnologizarea, tehnologii noi în economia românească, iar cea de-a două e cea prin care asigurăm facilităţi firmelor care îşi relocă activitatea pe teritoriul României”, a spus Ciucă.
-
Ştirea zileiacum 23 de ore
VIDEO| Actorul Ray Liotta a murit în somn în Republica Dominicană, unde se afla pentru filmările ultimului său proiect
-
Ştirea zileiacum 9 ore
Pleșa, Dumitrel, Damian sau Matieș. Pe cine ar alege albaiulienii ca primar și ce partide ar intra în CL: SONDAJ administrativ la Alba Iulia
-
Sportacum 11 ore
Luni, 30 mai, în „Arini”, selecție cu Ion Geolgău pentru clasa de fotbal (a V-a) de la LPS „Florin Fleșeriu” Sebeș
-
Curier Județeanacum 23 de ore
FOTO| Pompieri remarcabili la ISU Alba, premiați pentru activitatea de-a lungul anilor: Erou la Râpa Roșie sau „Cel Mai Puternic Pompier 2019”, le-au fost aduse mulțumiri
-
Actualitateacum 22 de ore
Traian Băsescu își vrea privilegiile înapoi: Proces cu SPP la Curtea de Apel București. Ce reclamă fostul președinte al României
-
Actualitateacum 8 ore
Biletele de tren se scumpesc cu 20% de la 1 iulie 2022. Un drum Alba Iulia – București va ajunge la 110 lei
-
Actualitateacum 12 ore
Eforturi ale Guvernului pentru a împiedica explozia prețului la pâine. Vor fi scoase cereale din rezervele de stat
-
Sportacum 11 ore
Sâmbătă, Minaur Baia Mare – Metalurgistul Cugir | Returul barajului, o formalitate
-
Actualitateacum 23 de ore
Ministerul Transporturilor mai face o încercare pentru a salva CFR Marfă: Soarta companiei ar putea fi decisă la Bruxelles
-
Actualitateacum 22 de ore
Șapte noi profesii introduse în Clasificarea Ocupațiilor din România: Care sunt acestea
-
Actualitateacum 6 ore
Trupa CARGO va cânta la Alba Fest 2022: Când vom afla lista artiștilor care vor urca pe scenă, în inima orașului nostru
-
Actualitateacum 7 ore
FOTO| Alba Iulia: Acțiuni de spălare a străzilor și trotuarelor din municipiu, cu detergent, pentru diminuarea cantității de praf