Rămâi conectat

Cultură Educație

Arhivele societăţilor desfiinţate vor fi trecute în format electronic

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Potrivit prevederilor legale, pentru a beneficia de condiţiile speciale în care au muncit, în grupele I şi II, persoanele care ajung la vârsta pensionării trebuie să prezinte la Casa Judeţeană de Pensii Alba documente care să ateste perioada în care au lucrat în grupele amintite. Aşa cum ne-a declarat Nicolae Nartea, directorul executiv al CJP Alba, oamenii se plâng că, deoarece firmele la care au lucrat au fost desfiinţate, iar arhivele nu se mai păstrează, nu ştiu de unde să aducă actele doveditoare care să demonstreze că au muncit în condiţii speciale. E vorba de unităţile care au fost lichidate, cum e cazul Ampellum Zlatna, IFET-uri, SMA-uri etc., ale căror lichidatori păstrează acum arhiva societăţilor în alte judeţe. Legea spune că o unitate lichidată trebuie să aibă angajată, în afară de portar, o persoană cu pregătire în domeniul resurselor umane, care să elibereze în condiţiile legii adeverinţe care să ateste activitatea prestată în grupele I şi II de muncă. Sunt situaţii în care oamenii sunt purtaţi pe drumuri şi reuşesc cu greu să găsească arhivele firmelor la care au lucrat cu ani în urmă. La unele societăţi găsesc o persoană care le eliberează adeverinţele de care au nevoie, dar din păcate acolo unde se află arhivele nu e afişat un program, astfel ca cei care au nevoie de documente să ştie când le pot cere. Dorind să vină în sprijinul vârstnicilor care au astfel de probleme, senatorul Alexandru Pereş ne-a declarat că a început acest demers pentru că a avut foarte multe solicitări din partea celor care nu mai ştiu unde să găsească arhivele firmelor lichidate la care au muncit. „În prezent purtăm discuţii pentru ca toate arhivele societăţilor desfiinţate să fie trecute în format electronic şi folosindu-se de un anumit cod oamenii să poată obţine informaţiile dorite. E vorba de un proiect foarte complex, în prezent avem nevoie de punctul de vedere al Arhivelor Naţionale şi de cel al Guvernului. Apoi, împreună vom stabili unde se va afla depozitul zonal şi îi vom anunţa din timp pe oameni ce trebuie să facă pentru a obţine documentele care să ateste perioada în care au lucrat în condiţii speciale”, ne-a declarat senatorul Pereş. În prezent, pensionarii vin la CJP Alba cu acte eliberate de lichidatori, care sunt nu doar incomplete, ci şi ilegale. Dacă nu aduc documente întocmite în conformitate cu preverile legale vârstnicii riscă să nu le fie luată în calcul o anumită perioadă în care au muncit în condiţii speciale. Aşa cum ne-a declarat Nicolae Nartea, directorul executiv al CJP Alba, arhivele fostelor întreprinderi sunt foarte importante pentru că e vorba de drepturile celor care au lucrat la acestea, drept ce trebuie valorificat la pensie. (A.D.T.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

Crăciunul, furat de criză? Alin Tomuș, sociolog: „Nimic din ceea ce contează cu adevărat pentru dvs. nu poate fi luat de lumea exterioară!”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Crăciunul, furat de criză? Alin Tomuș, sociolog: „Nimic din ceea ce contează cu adevărat pentru dvs. nu poate fi luat de lumea exterioară!” În prag de Sărbători, sociologul albaiulian Alin Tomuș a fost prezent la Unirea FM la o emisiune, realzată de Simona Lodroman, care și-a propus să răspundă la întrebările: Crăciunul a fost furat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea