Rămâi conectat

Ştirea zilei

Arhimandritul Benedict Vesa, născut în Abrud, este noul Episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului

Ziarul Unirea

Publicat

în

Arhimandritul Benedict Vesa, născut în Abrud, este noul Episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului

Arhimandritul dr Benedict Vesa. secretar eparhial și lector universitar al Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, a fost ales Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului. Ieri, 13 februarie 2020 în Sala Sinodală din Reședința Patriarhală, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a avut loc ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. în cadrul ședinței a avut loc alegerea, prin vot secret, a Episcopului-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

Noul Episcop-vicar va purta titulatura Preasfințitul Păriniu Benedict Bistriteanul.

Arhimandritul Benedict (Valentin-Cosmin) Vesa s-a născut în data de 13 februarie 1984, în orașul Abrud, județul Alba, într-o familie sacerdotală, din părinții loan (preot) și Elena-Mărioara (învățătoare). Este cel de-al doilea copil al familiei (fratele Marius-loan, inginer de profesie). Studiile primare și gimnaziale le-a urmat în localitatea natală. între anii 1999-2004 a fost elev al Seminarului Teologic Ortodox „Mitropolit Simeon Ștefan” din Alba lulia. în perioada 2004-2008 a urmat cursurile Facultății torico- de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității ”1 Decembrie 1918” din Alba lulia, iar în anul 2010 a absolvit un master în Teologie Ortodoxă Sistematică în cadrul aceleiaşi facultăţi, scrie abrudinfo.ro

În perioada 2009-2011 a urmat studii superioare de specialitate la Institutul Ecumenic de la Bossey, Elveţia, iar între anii 2011-2012 la Instituto Teologico Sant’Antonio Dottore din Padova, Italia.

Între anii 2010-2013 a urmat studii universitare de doctorat la Universitatea „1 decembrie 1918” din Alba Iulia (2010-2011), fiind transferat la Şcoala Doctorală „Isidor Todoran” din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (2012-2013), unde a şi obţinut titlul de doctor în Teologie. Urmează un al doilea doctorat, în studii istorice şi istorico-religioase, în perioada 2012-2016, la Instituto Teologico Sant’Antonio Dottore al Universităţii din Padova, Italia.

Începând cu anul 2012 este secretar eparhial al Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului. Din anul 2014 este cadru universitar la catedra de Spiritualitate Ortodoxă a Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, actualmente fiind secretar eparhial şi lector universitar la instituţia universitară amintită.

În data de 17 ianuarie 2015 a fost uns în monahism la Mănăstirea Nicula, primind numele de călugărie Benedict. La sărbătoarea Naşterii Domnului din anul 2016, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei l-a ridicat la rangul de arhimandrit.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Supermarket-urile NU vor fi închise în weekend: Ciolacu – ”Nu este oportun, nu mai suntem în pandemie”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Supermarket-urile NU vor fi închise în weekend: Ciolacu – ”Nu este oportun, nu mai suntem în pandemie” Marcel Ciolacu a declarat, joi, la începutul ședinței de Guvern, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. Programul de funcționare a supermarketurilor din România nu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea