Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Arhiepiscopia Alba Iulia, acuzată de „complot” cu canadienii de la Gold Corporation: Ar fi înstrăinat „bunuri sacre” pentru facilitarea Proiectului Minier Roșia Montană

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Arhiepiscopia Alba Iulia, acuzată de „complot” cu canadienii de la Gold Corporation: Ar fi înstrăinat „bunuri sacre” pentru facilitarea Proiectului Minier Roșia Montană

Preotul Radu Preda a adus acuzații grave la adresa Arhiepiscopiei Ortodoxe Alba Iulia, acesta susținând că ar fi complotat cu compania canadiană Gold Corporation pentru facilitarea Proiectului Minier Roșia Montană.

„Cronologia este aici totul. Adică după ce Statul Român, prin reprezentanții lui corupți și coruptibili, a dat undă verde proiectului de exploatare de la Roșia Montană, compania interesată a cumpărat tot ceea ce îi stătea în cale, bucată cu bucată, de la primari și simpli cetățeni la culte religioase, îndulcite inclusiv cu bani pentru construcția altor biserici în alte locații.

Totul, totul. O armată de avocați a lucrat la foc continuu. Până să devină o haldă toxică, zona trebuia pustiită de oameni, de rădăcinile lor, neted, deasupra și în adâncuri deopotrivă. Când, la presiunea poporului luat de tâmpit – pe atunci nu exista acuza de putinism -, legea proexploatare a fost trântită în vara lui 2014 cu eroism parlamentar, a început procesul de recuperare, cu dobândă, a deranjului. În acest moment, atenție deci la cronologie!!!, intervine protocolul de la finalul lui 2015 cu Arhiepiscopia noastră de Alba.

Iarăși, simplificând lămuritor stufoasa afacere, cu riscul de a mă repeta: faptul că pe locul unde Gold Corporation urma să construiască barajul de pe Valea Corna, pentru deversarea șlamului cu cianuri rezultat din procesarea minereurilor, se află biserica ortodoxă din Corna, casa parohială și cimitirul parohial, care potrivit Statului BOR (art.173-179) sunt bunuri sacre, care nu pot fi înstrăinate niciodată, trebuia îndepărtată rezistența Bisericii.

Acesta este unul dintre motivele pentru care nu putea fi construit de corporația canadiană barajul de pe Valea Corna, iar Protocolul semnat de Arhiepiscopia Alba-Iulia cu Gold Corporation a fost încheiat fix pentru a ajuta corporația canadiană să dovedească, în procesul de la Washington de la Curtea de Arbitraj, încheiat zilele trecute, unde aceasta cere 4-5 miliarde de dolari de la Statul Român, că Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba-Iulia este de acord să le înstrăineze bunurile sacre și că numai Statul român se face vinovat de faptul că nu emite avizele necesare începerii exploatării miniere de la Roșia Montană.

Așadar, s-a încălcat conștient Statutul BOR, au fost ignorate eforturile societății civile, a fost sfidată voința politică și a fost servit interesul economic al unui agent privat. Numiți cum vreți asta, dar eu cred ferm că este un act de trădare. Pur și simplu.

De altfel, păstrând proporțiile, ceva similar s-a petrecut și cu moștenirea imensă ca valoare a lui Gojdu de la Budapesta în care Biserica a jucat, prin episcopul român de atunci din Ungaria, Sofroniu, acum la Oradea, rolul de alibi pentru autoritățile maghiare care susțin și azi că ne-au despăgubit. Ce conștiințe înalte! Cât îi mai rabdă Dumnezeu?

DETOX!”, a transmis preotul Radu Preda, prin intermediul paginii de socializare.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO Albaiulianca Mihaela Mih-Dehelean, CAMPIOANĂ BALCANICĂ la Culturism și Fitness: ”O cupă în care am strâns toate speranțele, lacrimile, durerile și bucuriile a mii de ore de antrenament”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Albaiulianca Mihaela Mih-Dehelean, CAMPIOANĂ BALCANICĂ la Culturism și Fitness: ”O cupă în care am strâns toate speranțele, lacrimile, durerile și bucuriile a mii de ore de antrenament” Albaiulianca Mihaela Mih-Dehelean este CAMPIOANĂ BALCANICĂ la Culturism și Fitnes. Performanța remarcabilă a fost anunțată chiar de sportivă pe pagina de Facebook: ”O cupă în care am strâns […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea