Aproape un sfert din români câștigă mai puțin decât au nevoie pentru a trăi de la o lună la alta: 4 din 10 familii nu au plătit la timp întreținerea
Aproape un sfert din români câștigă mai puțin decât au nevoie pentru a trăi de la o lună la alta: 4 din 10 familii nu au plătit la timp întreținerea
Un sfert din familiile din România declară că nu se descurcă cu banii, astfel fie se împrumută, fie amână unele cheltuieli. 40% dintre gospodării au avut anul trecut întârzieri la plata facturilor lunare pentru casă.
Aproape un sfert dintre familiile din România a câștigat anul trecut mai puțini bani decât ar fi avut nevoie, potrivit unui raport al Institutului Național de Statistică. Ca să poată face față cheltuielilor, 10% dintre familii au fost nevoite să se împrumute.
Elena este într-o astfel de situație. A fost evacuată din locuință în urmă cu 6 ani, iar de atunci stă în chirie. Ca să poată trăi de pe o zi pe alta a acumulat datorii, care acum trebuie plătite, deși este șomeră. Spune că își caută de două luni un loc de muncă, dar fără succes.
De concediu nici nu se mai pune problema: „N-am mai fost din 1994 la mare”.
Nici cei care spun că le ajung banii nu-și permit prea multe. Nici măcar un sfert dintre cetățeni nu au avut posibilitatea să își programeze o săptămână de concediu anul trecut.
Înlocuirea mobilei uzate a fost de asemenea un lux pe care mai puțin de 10% dintre români nu și l-au permis.
Oamenii spun că cel puțin jumătate din bani sunt cheltuiți pentru facturi.
Mircea Costea, analist financiar: „Prețurile au crescut. Pentru a face față cheltuielilor zilnice care înseamnă mâncare, transport, oamenii consumă mai mulți bani și nu le mai rămâne posibilitatea achitării la timp a obligațiilor pe care le au”.
Anul trecut, aproape patru din zece familii nu au reușit să plătească la timp serviciile legate de întreținerea locuinței. Cei mai mulți au întârziat să plătească facturile la energie electrică.
În condițiile în care atât energia electrică, cât și gazele s-au scumpit, numărul celor care achită cu întârziere facturile sau intră pe lista rău-platnicilor ar putea crește. Furnizorii de utilități se pregătesc deja pentru acest scenariu.
Silvia Vlăsceanu, expert în energie: „Introducerea de măsuri suplimentare de garanții pentru clienți ca să minimizeze acest risc de neplată s-ar putea să influențeze și piața de energie electrică și gaze naturale, în sensul în care costurile pe această piață vor crește tocmai datorită acestor măsuri pe care și le iau furnizorii în relația cu clienții”.
Furnizorul e doar un colector, încasează contravaloarea consumului de energie și gaze naturale și mai departe plătește către ceilalți din lanț.
De la 1 iulie, energia electrică s-a scumpit cu 23% față de decembrie, iar gazele cu 20%.
Ce cheltuieli și-au permis românii în 2020
35% și-au cumpărat haine noi
23,3% au mers în concediu
21% au cumpărat electrocasnice
9,3% și-au schimbat mobila din locuințe
Sursa: digi24.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni Meteorologii ANM au publicat vineri, 22 noiembrie 2024, estimările pentru următoarea lună, oferind primele indicii despre cum va fi vremea în preajma sărbătorilor de iarnă. Conform prognozei, săptămâna de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii