Aproape 40% din veniturile la bugetul de stat, cheltuite cu salariile bugetarilor. România, campioana Uniunii Europene
Aproape 40% din veniturile la bugetul de stat, cheltuite cu salariile bugetarilor. România, campioana Uniunii Europene
O analiză a Consiliului Fiscal bazată pe date Eurostat (Biroul European de Statistică) arată că în vara anului trecut România cheltuia cu salariile bugetarilor 37% din totalul veniturilor sale, situându-se astfel pe primul loc în Uniunea Europeană. Este unul dintre puținele clasamente europene la care suntem fruntași.
În rest suntem cam ultimii, mai ales de vreo doi ani de când și Bulgaria a început să ne-o ia înainte. Culmea este că locurile codașe în performanța economică, educațională, de sănătate ori judiciară sunt chiar rodul muncii bugetarilor pe care, iată, îi plătim la superlativ și tot nu le ajunge șantajând politicieni slabi de înger și de cunoștințe economice că vor mai mult. Și, în anul care a trecut de la calculul Consiliului Fiscal, au primit deja mai mult și bugetarii din educație, și cei din sănătate și cei din administrația centrală, județeană și locală în timp ce magistrații au decis ei înșiși să-și majoreze salarile dacă tot veghează la separarea puterilor în stat (ce glumă!).
Asta în timp ce economia a încetinit, deci veniturile statului nu au atins ritmul de creștere din anii precedenți, ceea ce a dus la apariția celebrei „găuri bugetare”. Această stare de lucruri ne îndreptățește să afirmăm că ponderea cheltuielilor cu salariile bugetarilor în totalul veniturilor statului au ajuns pe la 40%, ceea ce este uriaș.
În căutare de bani, guvernul nu se gândește să ia măsuri serioase pentru reducerea cheltuielilor prorpii dar se gândește foarte serios să supraimpoziteze mediul privat, firmele. În cazul unora, destul de multe povara fiscală pe care statul acesta obez o pune pe firme, care firme dau salarii unor oameni care și ei ar fi meritat o mărire a veniturilor, dar care va fi imposibilă pentru că banii vor merge la salariile bugetarilor, în cazul unor firme deci, povara fiscală va fi mărită cu 400%! Și tot nu-i ajunge statului celui lacom care asigură educație de 50% analfabeți funcțional, sănătate de nasc femeile în stradă sau te iau la trei păzește pe la UPU, ori justiție care lasă toți infractorii mari și cu conexiuini politice liberi.
Așadar s-au gândit să impoziteze suplimentar producția de manuale școlare, carte, presă, orice produs cultural, lemnele de foc, tichetele de masă! Deci statul va pune biruri noi tot pe cei care plătesc, dar nu vedem nicio măsură concretă pentru consolidarea bugetară printr-o mai bună colectare a taxelor deja existente. Acolo numai declarații!
Merită să mai spun că în anul 2008, premergător crizei precedente, România ocupa locul 8 în clasamentul în care este acum fruntașă, deci tot cheltuia mult pe salariile bugetarilor. În anul 2009 „căzuse” pe locul 10, iar după ce Traian Băsescu a decis că este mai sănătos să reducă veniturile bugetarilor în 2010 ca să salveze economia, România ocupa locul 19 din 27 în privința ponderii salariilor bugetarilor în totalul veniturilor statului.
Ce a urmat a fost o ceștere economică serioasă care a făcut posibilă recuperarea banilor pierduți atunci de bugetari. Dar populismul și incompetența au făcut ca în ultimii doi ani hățurile să fie scăpate. Cheltuielile cu bugetarii au explodat pe fond electoral, de am ajuns în 12 ani de pe locul 19 pe primul în ceea ce privește cheltuiala cu bugetarii. Iar impunerea de noi biruri asupra economiei deja slăbite de criza pandemică și de războiul din Ucraina nu sunt de natură să ajute la creșterea economică, ci dimpotrivă, astfel încât există riscul real a mii de falimente traduse în reducerea și mai drastică a veniturilor bugetare!
Doar cu titlu de inventar să mai adaug că Germania are, de exemplu, o pondere de 16,6% a cheltuielilor cu salariile bugetarilor în total venituri ale statului, ocupând ultimul loc în clasamentul în care noi suntem fruntași. Dar Germnaia este prima economie a UE, iar noi printre codași. Sigur există o determinare economică în asta, doar că în coaliția de guvernare cunoștințele de economie, repet, lipsesc!
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
LOCURI de MUNCĂ în județul Alba, la data de 19 NOIEMBRIE 2024: 488 posturi sunt disponibile în Alba Iulia, Aiud, Blaj, Câmpeni, Cugir, Ocna Mureș și Sebeș
LOCURI de MUNCĂ în județul Alba, la data de 19 NOIEMBRIE 2024: 488 posturi sunt disponibile în Alba Iulia, Aiud, Blaj, Câmpeni, Cugir, Ocna Mureș și Sebeș Persoanele interesate să ocupe un loc de muncă pot viziona ofertele accesând www.anofm.ro, selectați AJOFM Alba, secțiunea Persoane fizice – Locuri de muncă vacante sau se pot prezenta […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii7 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii