APOR Alba: Suntem datori copiilor noştri să le oferim ora de religie!
Niciodată nu au fost invitați toți părinții să viziteze școlile și liceele într-un interval atât de scurt. Acum, o decizie a Curții Constituționale, obligă peste trei milioane de părinți să completeze o cerere pentru ca elevii să poată participa la orele de religie.
Decizia Curții Constituționale 669/2014, căci despre aceasta este vorba, a avut si un efect pozitiv, mobilizând părinții intr-o reacție fără precedent pentru susținerea studierii orei de religie in școli. Astfel că, încă de la finele anului trecut, s-a constituit la nivel național Asociația Părinți pentru Ora de Religie (APOR), iar la nivelul județului Alba acesta a luat ființă pe data de 1 martie 2015.
La luarea deciziei mentionate, credem noi, Curtea Constituțională a pierdut din vedere un aspect esențial, și anume că poporul român este eminamente creștin și valorile acestui popor nu pot fi minimizate ori înlăturate prin invocarea unei excepții. Pornind de la aceasta convingere, prin APOR, noi, părinții, nu vom da voie unei minorități izolate – dacă nu cumva unor persoane singulare – ca sub pretextul apărării dreptului la libertatea de gândire și conștiință, să „fure” copiilor noștri identitatea naționala, trecutul, dar mai cu seama viitorul.
Disciplina Religie a fost și rămâne în trunchiul comun al curiculei școlare, deoarece acest lucru a fost obținut cu sânge, prin martiriul celor care și-au dat viața în decembrie 1989 rostind „Tatăl nostru”.
Religia constituie parte integranta si definitorie a culturii europene. „Europa însăși a fost construită pe un set de valori culturale, sociale și spirituale de o evidentă inspirație religioasă, precum și o recunoaștere a rolului educației religioase în dezvoltarea personală a unui om și a contribuției sale la cultivarea coeziunii și responsabilității sociale” – a transmis Comitetul Reprezentanților Bisericilor Ortodoxe pe lângă Uniunea Europeana, susținând ora de religie in Romania.
Ora de religie promovează valorile spirituale fundamentale ale omului, dar și viețuirea responsabila in familie si societate. Pentru a ne păstra ca neam, pentru a dobândi puterea de înţelegere şi de respectare a valorilor europene din care facem parte, nu ne permitem sa pierdem valoarea suprema – credința in Dumnezeu.
Vă propunem așadar sa împlinim indemnul lui Hristos: „Lăsați copiii să vină la Mine!”. Sa oferim copiilor noștri suprema moștenire, cea spirituala, si sa exercitam, in numele acestora, dreptul de a studia religia in școala!
Consiliul Consultativ al Cultelor din Romania (in număr de 16 semnatari) a adoptat un apel comun: Lumina pentru viața – importanta orei de religie pentru educația copiilor si tinerilor, solicitând Parlamentului ca modificarea articolului de lege declarat neconstituțional să se facă în sensul ca cererea scrisă pentru participarea la ora de religie să fie completată o singura dată, la înscrierea copilului în clasa pregătitoare. Asociatia Parinti pentru Ora de Religie susține aceasta solicitare întrucât dreptul copiilor de a studia religia, o data exercitat, nu se impune a fi reînnoit in fiecare an ori la fiecare ciclu școlar.
Deși răsturnate principiile democrației – de aceasta dată majoritatea trebuind să se supună dorințelor unei minorități – românii și-au păstrat demnitatea și conștiința, astfel că, până în prezent, părinții au depus într-un număr covârșitor, la unitățile de învățământ, cereri pentru studierea Religiei de către copiii lor.
Au mai rămas doua zile, timp în care pe cei care au amânat ori au omis să depună cererile pentru ora de religie îi îndemnăm să își exercite acest drept, care in definitiv este un drept al copiilor noștri de care avem răspunderea de a nu dispune în mod arbitrar.
APOR Alba, Comitetul director
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
Noutăți pensii: Valoarea punctului de referință 2025. Cu cât se indexează pensiile din luna ianuarie
Noutăți pensii: Valoarea punctului de referință 2025. Cu cât se indexează pensiile din luna ianuarie Începând cu data de 1 septembrie 2024, conform prevederilor Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, la determinarea cuantumului pensiei este utilizat un nou indicator, respectiv valoarea punctului de referință. Valoarea punctului de referinţă a fost determinată prin raportarea […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii7 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii