Rămâi conectat

Actualitate

Aplicația care promite să rezolve problemele de mediu din Câmpeni și Baia de Arieș a fost lansată: Cum ne ajută în viața de zi cu zi

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Aplicația care promite să rezolve problemele de mediu din Câmpeni și Baia de Arieș a fost lansată: Cum ne ajută în viața de zi cu zi

O aplicație care își propune să rezolve problemele de mediu din Câmpeni și Baia de Arieș a fost lansată de către un grup de cercetători din cadrul Universității Babeș-Bolyai, din Cluj-Napoca. Cu ajutorul aplicației cetățenii pot semnala dacă descoperă deșeuri depozitate necorespunzător, incendii de vegetație sau alte nereguli ce pot pune în pericol cetățenii și siguranța mediului.

Aplicaţia mobilă EcoVoce va permite utilizatorilor să identifice şi să raporteze probleme de mediu din zonele Câmpeni şi Baia de Arieş din judeţul Alba.

Lucrina Ștefănescu, directoarea proiectului a declarat: ”Credem că este o problemă de conştientizare, de aceea aplicaţia noastră nu vrea numai să monitorizeze şi să pună pe hartă aceste puncte de probleme de mediu, vrem să prezentăm populaţiei şi informaţii utile.”

Filip Alexandrescu, cercetător științific: ”Deja am văzut că lumea a reacţionat pozitiv şi pe măsură ce se câştigă încredere, că e vorba de încredere că vezi că aplicaţia funcţionează, mai mulţi contribuie la ea şi atunci se răspândeşte ca un bulgăre de zăpadă.”

”E o problemă generală. Bătrânii aruncă gunoaiele în spatele casei, care sunt luate de râu, coborâte pe Arieş şi tot aşa. Trebuie să începem să conştientizăm cât de mare e problema.„ a spus un tânăr.

În aplicaţie pot fi sesizate probleme precum depozitarea necorespunzătoare sau arderea deșeurilor menajere, poluarea apelor sau incendii de vegetaţie: Selectăm locaţia, şi putem selecta exact locaţia, GPS, unde ne aflăm şi unde sunt deşeurile. Selectează fişiere, iar aici asociem pozele sau facem fotografia în mod direct. După ce am terminat, putem trimite sesizarea către autorităţi.

Dorin Zdeânc, Garda de Mediu Alba: ”Este o aplicaţie bună, pe care o să o folosim şi să sperăm că va fi şi utilă pentru comunităţile locale şi pentru societatea civilă care ne va sesiza cu această ocazie.”

Aplicaţia este dezvoltată cu ajutorul unei echipe de cercetători din cadrul Facultăţii de Ştiinţă şi Ingineria Mediului din cadrul Universitatăţii Babeș-Bolyai, iar sesizările vor ajunge la autorităţile locale din Alba.

sursa: observatornews.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

FOTO | Se deschid circulației încă 21 de kilometri din cea mai așteptată autostradă din România

Bera Larisa

Publicat

în

FOTO | Se deschid circulației încă 21 de kilometri din cea mai așteptată autostradă din România Astăzi, 23 decembrie 2024, va fi deschisă circulația rutieră pe cea mai așteptată autostradă din România, respectiv pe lotul 1 al Autostrăzii A 7 Ploieşti-Buzău. Porțiunea de 21 de kilometri face legătura între Dumbrava şi Mizil, judeţul Prahova. Astfel, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea