Apicultorii din Alba s-au întâlnit cu specialiștii de la Camera Agricolă
Vineri, 16 mai a.c., Camera Agricolă Judeţeană a organizat o întâlnire cu apicultorii din Alba, la o stupină autorizată din localitatea Mereteu, comuna Vinţu de Jos.
Proprietarul stupinei d-l Tomuş Alexandru, un apicultor împătimit , a împărtăşit din experienţa sa teoretica si practică crescătorilor de albine prezenti. În prima parte a întâlnirii s-a vizitat o cultura demonstrativă de Facelia, planta de cultura meliferă foarte valoroasă, care asigura producţii mari de miere si a cărei cultivare reprezintă un mare beneficiu atât pentru albine cât si pentru apicultori. In continuare s-a vizitat stupina unde s-au prezentat pe viu aspecte legate de: organizarea si pregătirea stupinei pentru culesul de salcâm; organizarea activităţii de creştere a mătcilor si utilizarea nucleelor de împerechere a mătcilor; lucrări de prevenire a roirii naturale a stupilor; analiza stării de sănătate a familiilor de albine; utilizarea ramei clăditoare pentru controlul biologic al păduchelui Varrooa Jacobsoni; utilizarea gratiei Hanneman si a podişorului izgonitor pentru simplificarea activităţilor curente, precum si a reducerii numărului de intervenţii in stup; identificarea plantelor cu potenţial melifer (nectarifer si polenifer) situate in vecinatatea stupinei; identificarea dăunătorilor din stupina si modalităţi de eliminare sau indepartare a acestora folosind metode biologice; masuri de păstrare a stării de sanitaţie corespunzătoare in stupină.
Cei prezenţi, actuali cursanţi precum si absolvenţi ai cursului de Apicultură, organizat de CAJ Alba s-au dovedit a fi deosebit de interesaţi de cele prezentate şi văzute, au purtat discutii interactive.
Astfel d-l Soporan Andrei a fost interesat despre perioada optima pentru cresterea si împerecherea matcilor de calitate, d-l Stânan Cornel – reducerea pe cale biologica a paduchelui Varroa , d-l Mihai Sorin – stabilirea densitaţii optime pe un anumit areal de cules, d-l Savu Cornel – identificarea corecta a bazei melifere ; Programul Naţional Apicol 2014-2016; PNDR 2014-2014 .
D-na Nemeş Mirela – director a CAJ Alba le-a reamintit celor prezenţi faptul că persoanele pentru care venitul se determină pe baza de normă de venit au obligaţia să depună anual o declaraţie la organul fiscal competent până la data de 25 mai inclusiv a anului fiscal, pentru anul în curs.
Este important de menţionat faptul că impozitul se datorează indiferent dacă produsele sunt valorificate sau nu. Veniturile realizate sunt impozabile la toţi cei care deţin peste 75 de familii de albine Pentru persoanele care deţin pana la 75 de familii de albine veniturile realizate sunt neimpozitabile. In aceasta situaţie nu se mai completează şi depune declaraţia Impozitul care trebuie plătit se calculează prin aplicarea cotei de 16% din norma de venit stabilită.
Plata către bugetul de stat a impozitului stabilit prin decizia de impunere se face în două rate egale la următoarele termene: 50% din impozit până la 25 octombrie (inclusiv); 50 % din impozit până la 15 decembrie (inclusiv).
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
PENSIILE și indemnizațiile pentru însoțitor, încasate necuvenit NU SE MAI RECUPEREAZĂ: Legea a fost promulgată
PENSIILE și indemnizațiile pentru însoțitor, încasate necuvenit NU SE MAI RECUPEREAZĂ: Legea a fost promulgată Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat marţi, 19 noiembrie 2024, legea potrivit căreia nu se recuperează sumele încasate necuvenit cu titlu de pensie, indemnizaţie socială pentru pensionari şi indemnizaţie pentru însoţitor. Actul normativ vizează asigurarea unei forme de protecţie a pensionarilor, […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii7 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii