Apicultorii din Alba s-au întâlnit cu specialiștii de la Camera Agricolă
Vineri, 16 mai a.c., Camera Agricolă Judeţeană a organizat o întâlnire cu apicultorii din Alba, la o stupină autorizată din localitatea Mereteu, comuna Vinţu de Jos.
Proprietarul stupinei d-l Tomuş Alexandru, un apicultor împătimit , a împărtăşit din experienţa sa teoretica si practică crescătorilor de albine prezenti. În prima parte a întâlnirii s-a vizitat o cultura demonstrativă de Facelia, planta de cultura meliferă foarte valoroasă, care asigura producţii mari de miere si a cărei cultivare reprezintă un mare beneficiu atât pentru albine cât si pentru apicultori. In continuare s-a vizitat stupina unde s-au prezentat pe viu aspecte legate de: organizarea si pregătirea stupinei pentru culesul de salcâm; organizarea activităţii de creştere a mătcilor si utilizarea nucleelor de împerechere a mătcilor; lucrări de prevenire a roirii naturale a stupilor; analiza stării de sănătate a familiilor de albine; utilizarea ramei clăditoare pentru controlul biologic al păduchelui Varrooa Jacobsoni; utilizarea gratiei Hanneman si a podişorului izgonitor pentru simplificarea activităţilor curente, precum si a reducerii numărului de intervenţii in stup; identificarea plantelor cu potenţial melifer (nectarifer si polenifer) situate in vecinatatea stupinei; identificarea dăunătorilor din stupina si modalităţi de eliminare sau indepartare a acestora folosind metode biologice; masuri de păstrare a stării de sanitaţie corespunzătoare in stupină.
Cei prezenţi, actuali cursanţi precum si absolvenţi ai cursului de Apicultură, organizat de CAJ Alba s-au dovedit a fi deosebit de interesaţi de cele prezentate şi văzute, au purtat discutii interactive.
Astfel d-l Soporan Andrei a fost interesat despre perioada optima pentru cresterea si împerecherea matcilor de calitate, d-l Stânan Cornel – reducerea pe cale biologica a paduchelui Varroa , d-l Mihai Sorin – stabilirea densitaţii optime pe un anumit areal de cules, d-l Savu Cornel – identificarea corecta a bazei melifere ; Programul Naţional Apicol 2014-2016; PNDR 2014-2014 .
D-na Nemeş Mirela – director a CAJ Alba le-a reamintit celor prezenţi faptul că persoanele pentru care venitul se determină pe baza de normă de venit au obligaţia să depună anual o declaraţie la organul fiscal competent până la data de 25 mai inclusiv a anului fiscal, pentru anul în curs.
Este important de menţionat faptul că impozitul se datorează indiferent dacă produsele sunt valorificate sau nu. Veniturile realizate sunt impozabile la toţi cei care deţin peste 75 de familii de albine Pentru persoanele care deţin pana la 75 de familii de albine veniturile realizate sunt neimpozitabile. In aceasta situaţie nu se mai completează şi depune declaraţia Impozitul care trebuie plătit se calculează prin aplicarea cotei de 16% din norma de venit stabilită.
Plata către bugetul de stat a impozitului stabilit prin decizia de impunere se face în două rate egale la următoarele termene: 50% din impozit până la 25 octombrie (inclusiv); 50 % din impozit până la 15 decembrie (inclusiv).
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
VIDEO | Miting proeuropean în Bucureşti, în marile oraşe ale României, dar și Bruxelles și Milano: „Vocea noastră trebuie să fie mai puternică decât oricând”
Miting proeuropean în Bucureşti, în marile oraşe ale României, dar și Bruxelles și Milano: „Vocea noastră trebuie să fie mai puternică decât oricând” Un marș pro-european este organizat de Comunitatea „Rezistența” vineri, 9 mai 2025, în Capitală, între Piața Universității și Piața Victoriei, între orele 18.00 și 23.00. Au fost anunțate manifestații și în alte […]
Economistul Radu Georgescu: „Eu nu plătesc niciodată anticipat creditele mele” Într-o postare în mediul online economistul Radu Georgescu oferă un răspuns la o întrebare pe buzele multor români: „Este bine să plătesc mai repede creditul de la bancă?” Unii spun că este bine. Alții că nu este bine Pe cine să crezi? Citește și: Economistul […]
Adrian Negrescu: ,,Economia României se scufundă ca Titanicul. Ne prăbușim cu singura vestă de salvare posibilă pe care o vom avea – FMI”
Adrian Negrescu: ,,Economia României se scufundă ca Titanicul. Ne prăbușim cu singura vestă de salvare posibilă pe care o vom avea – FMI” Adrian Negrescu a avertizat vineri, 9 mai 2025 pe contul său de Facebook, pe un ton alarmist, cu privire la prăbușirea iminentă a României, cauzată – în viziunea analistului economic – de […]