Rămâi conectat

Cultură Educație

APIA Alba a vrut să le facă un bine fermierilor preluând cereri la Câmpeni!

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Referitor la articolul intitulat „Mai mulţi primari din Apuseni protestează împotriva conducerii APIA Alba”, publicat în ediţia din data de 10.02.2011 a ziarului, în exercitarea dreptului la replică, referitor la cele afirmate în articolul menţionat, vă solicităm publicarea următoarelor observaţii:
În luna ianuarie 2011 s-a derulat a treia etapă de preluare a cererilor de plată în cadrul schemei de ajutor specific acordat producătorilor de lapte de vacă din zonele defavorizate, etapă care se va finaliza la 15 februarie.
Conform prevederilor art. 8 alin (2) din Hotărârea Guvernului nr. 755/2010 privind schema de ajutor specific acordat producătorilor de lapte de vacă din zonele defavorizate „Pentru a beneficia de ajutorul specific prevăzut la….. solicitanţii trebuie să depună cererea aferentă fiecărei exploataţii la centrul judeţean al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, respectiv al municipiului Bucureşti, pe a cărui rază teritorială se află exploataţia….”
Faţă de prevederea legală citată mai sus, vă rugăm să observaţi că, conducerea Centrului Judeţean Alba al APIA a venit în sprijinul fermierilor prin preluarea cererilor şi la Centrul Local din Câmpeni. Referitor la aglomeraţia care s-a creat la Centrul Local Câmpeni, precizăm că aglomeraţie a fost şi la Centrul Judeţean şi că angajaţii APIA au lucrat mult peste programul de lucru. Atragem atenţia că depunerea cererilor de plată în cadrul schemei de ajutor specific acordat producătorilor de lapte de vacă din zonele defavorizate pentru anul 2010 s-a desfăşurat în trei etape, tocmai pentru ca această măsură de sprijin să poate fi accesată de cât mai mulţi crescători de animale. Este chiar imposibil de evitat aglomeraţia când se prezintă deodată sute de fermieri pentru a depune cereri. Chiar dacă s-au implicat în activitatea de acordare consultanţă – preluare cereri angajaţii mai multor servicii, nu doar cei ai Servicului Autorizare CNDP, Ajutoare Specifice Comunitare şi Măsuri de Piaţă, în condiţiile respectării procedurii de verificare/înregistrare a cererilor nu a fost fizic posiblă preluarea mai rapidă a cererilor fermierilor.
În privinţa înfiinţării unui centru local la Baia de Arieş, precizăm că în anul 2010, punându-ni-se la dispoziţie în mod gratuit de către Primăria Baia de Arieş un spaţiu (birou) în perioda de primire a cererilor de plata pe suprafaţă (martie – mai), doi dintre angajaţii Centrului Local Aiud au fost delegaţi să desfăşoare această activitate în Baia de Arieş. Aceşti colegi au prestat în perioada menţionată 142, respectiv 144 de ore de muncă suplimentară, care conform legislaţiei specifice au putut fi compensate doar cu timp liber şi în fapt încă nu au fost compensate integral acele ore de muncă suplimentară.
În momentul de faţă Centrul Judeţean Alba al APIA funcţionează cu 5 centre locale subordonate conform structurii organizatorice aprobate de către directorul general al APIA, în temeiul art. 41 alin (4) din Legea nr. 1/2004 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură. Pentru eficientizarea activităţii, analizând numărul de fermieri din judeţ care depun cereri de sprijin la APIA comparativ cu numărul angajaţilor centrului judeţean, care în anul 2010 a fost micşorat cu şapte funcţionari, s-a solicitat de către conducerea Centrului Judeţean conducerii aparatului central al APIA înfiinţarea unui centru local la Baia de Arieş, dar încă am primit niciun răspuns.
În concluzie, mesajul cel mai important pe care dorim să îl transmitem, atât fermierilor cât şi reprezentanţilor autorităţilor administraţiei publice locale, este acela că cunoaştem problemele fermierilor din judeţ şi facem tot posibilul să îi ajutăm în accesarea formelor de sprijin derulate prin A.P.I.A. în condiţiile prevăzute de legislaţia specifică respectivelor măsuri de sprijin, în primul rând şi apoi în condiţiile structurii organizatorice şi de personal de care dispunem în acest moment.
Felicia HONDOLA, director executiv al APIA Alba


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

Din cauza catastrofei de la BAC, patru licee din județul Alba nu vor mai putea organiza admitere în clasa a IX-a

Unirea Ziarul

Publicat

în

Din cauza catastrofei de la BAC, patru licee din județul Alba nu vor mai putea organiza admitere în clasa a IX-a, din anul viitor Din cauza promovabilității foarte proaste la sesiunile de vară și de toamnă ale examenului de bacalaureat din anul 2023, 4 licee din județul Alba nu vor mai avea dreptul să organizeze […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea