Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Anvelope ALL SEASON sau cauciucuri DE IARNĂ? Cum este mai bine să îţi dotezi maşina pentru anotimpul rece?

Ziarul Unirea

Publicat

în

Anvelope all season pe care le pot folosi tot timpul anului, sau anvelope de iarnă, pe care ar trebui să le folosesc doar în sezonul rece – sunt întrebările pe care le pun șoferii când trebuie să hotărască cum să-și echipeze mașina. În practică, există dezavantaje când folosești anvelope all season în locul anvelopelor de iarnă, chiar dacă marcajul acestora îți permite să circuli în condițiile legii.

*Anvelopele all season

Anvelopele all season au o compozitie a cauciucului mai rigida si suporta temperaturile ridicate de la nivelul solului in perioada de vara, scrie cancan.ro. Profilul anvelopelor pentru toate anotimpurile sau all season este mai putin reliefat decat cel al unei anvelope de iarna, iar compozitia materialului este special proiectata sa reziste la temperaturile verii si sa asigure o tractiune normala in conditii variate de temperatura.

Tot mai des in ultima vreme se ridica intrebarea: ce sa aleg pentru echiparea masinii? Anvelope all season pe care le pot folosi tot timpul anului, sau anvelope de iarna, pe care ar trebui sa le folosesc doar in sezonul rece? In practica, exista dezavantaje cand folosesti anvelope all season in locul anvelopelor de iarna, chiar daca marcajul acestora iti permite sa circuli in conditiile legii.

*Anvelopele de iarna

Anvelopele de iarna, in schimb, au un profil adaptat pentru aderenta pe zapada. Cauciucul este mai moale si numarul de caneluri este mai mare. Acest lucru ii confera aderenta chiar si pe un strat lucios de gheata, ceea ce cu anvelopele all season nu este posibil.

Profilul anvelopelor de iarna are caneluri mai adanci pentru o aderenta optimizata in cazul rularii pe drumuri acoperite cu zapada, indiferent de grosimea stratului.

Compozitia anvelopelor de iarna este realizata in asa fel incat sa se pastreze supletea cauciucului chiar si la temperaturi de sub 7 grade. Au o aderenţă mai bună, sunt mai elastice şi pot face diferenţa atunci când pe şosea este polei.

Ordonanta Guvern 5 din 2011 reglementeaza faptul ca șoferi sunt obligați să aibă montate cauciucurile de iarnă atunci când carosabilul este acoperit de zăpadă. Astfel, conducătorii auto trebuie să își schimbe cauciucurile de vară cu cele de iarnă ori de câte ori condițiile meteorologice impun acest lucru.

*Deci, ce alegi? Anvelope all season sau anvelope de iarna?

Ambele variante, anvelopele all season si anvelopele de iarna sunt acceptate pe timp de iarna; iar din punct de vedere legal, indiferent ca ai pe masina niste anvelope all season sau niste anvelope destinate exclusiv anotimpului rece, nu exista riscuri legale. Practic insa, din punct de vedere fizic, anvelopele de iarna sunt mult mai performante si ofera o siguranta mult mai mare.

Sursa: romaniatv.net


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

27 Martie: Ziua mondială a teatrului

Bogdan Ilea

Publicat

în

27 Martie: Ziua mondială a teatrului La 27 martie, artiştii şi publicul din toată lumea celebrează ziua mondială a teatrului. Aniversată în fiecare an , a fost instituită în 1961, de Institutul Internaţional de Teatru (ITI), iar din 1962, a devenit un eveniment anual, organizat de centrele ITI şi comunitatea internaţională de teatru. Citește și: […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea