Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Anularea amenzilor date în starea de urgență și returnarea banilor celor care le-au plătit: Propunerea legislativă, adoptată în Senat

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Propunerea legislativă inițiată de UDMR, ALDE și Pro România care prevede anularea amenzilor date românilor în perioada stării de urgență și returnarea banilor celor care au plătit deja sancțiunile aplicate de autorități a fost adoptată marți, 16 iunie, de Senat, în calitate de primă Cameră sesizată.

Inițiativa a fost adoptată cu 90 de voturi ”pentru”, un vot ”împotrivă” și 39 de abțineri.

Potrivit proiectului de act normativ, se declară nule toate procesele-verbale de contravenție emise în baza articolului 28 din ordonanța de urgență 1 din 1999, adică acele amenzi uriașe, cuprinse între 2.000 și 20.000 de lei, declarate neconstituționale de către CCR în luna mai.

De asemenea, proiectul vizează și returnarea integrală, la cerere, a sumelor achitate de contravenineți, iar cei care nu au plătit încă amenzile primite nu vor mai fi obligați să o facă.

Totuși, inițiativa legislativă prevede că rămân valabile amenzile date pentru încălcarea măsurilor de izolare la domiciliu și carantină, precum și cele aplicate pentru tulburarea ordinii și liniștii publice.

Propunerea legislativă a fost făcută publică pe Facebook, pe 12 mai, de liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, care și-a motivat demersul pe baza deciziei CCR, care a declarat neconstituțională OUG 34/2020, prin care a fost modificată OUG 1/1999, în sensul majorării limitelor amenzilor în perioada stării de urgență de la 100 la 5.000 de lei, cât erau în trecut, la un cuantum cuprins între 2.000 și 20.000 de lei.

”Pentru a nu bloca instanțele de judecată, dar și pentru a veni în sprijinul românilor care au fost amendați în mod abuziv, am înaintat spre consultare și altor partide parlamentare proiectul de lege conceput de specialiștii ALDE, PSD și Pro România, proiect care prevede anularea amenzilor date de către autorități în baza ordonanțelor militare. Cred că putem profita de timpul pe care îl avem până la momentul în care Curtea Constituțională va da motivarea deciziei prin care a desființat aceste amenzi pentru a face o dezbatere în societate pe această temă. Nu e un proiect care îi penalizează pe cei care au respectat legea și au stat în case, așa cum propaganda guvernamentală a încercat să spună”, a scris atunci Tăriceanu pe Facebook.

”Cei care am făcut acest proiect de lege ne-am bucura dacă el ar fi preluat de către Guvern și transformat într-o Ordonanță de Urgență care să pună capăt acestei teme pentru a ne reîntoarce la ce e important: revenirea la viață!”, a mai scris el.

Inițiativa urmează să fie transmisă Camerei Deputaților, care este forul decizional.

Sursa: g4media.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO Elevii militari, alături de veteranii celui de-al Doilea Război Mondial, din județul Alba: Distincții și pachete cadou, oferite de Ziua Veteranilor de Război

Ziarul Unirea

Publicat

în

Elevii militari, alături de veteranii celui de-al Doilea Război Mondial, din județul Alba: Distincții și pachete cadou, oferite de Ziua Veteranilor de Război Elevi și reprezentanți ai Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” și ai Centrului Militar Județean Alba i-au vizitat astăzi pe veterani ai celui de-al Doilea Război Mondial din județul Alba. Vizitele s-au înscris […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea