Anul 2024, cel mai călduros din istoria măsurătorilor meteo. Încălzirea va continua, avertizează Copernicus
Anul 2024, cel mai călduros din istoria măsurătorilor meteo. Încălzirea va continua, avertizează Copernicus
Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice (C3S) al Uniunii Europene a anunţat recent că 2024 va fi cel mai călduros an înregistrat vreodată. Totodată, este primul an în care temperaturile medii globale sunt mai mari cu 1,5 grade Celsius decât cele din perioada preindustrială. Iar încălzirea va continua.
Anul 2024 va fi cel mai cald de când se fac înregistrări, au declarat luni oamenii de știință din Uniunea Europeană, potrivit Reuters.
Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice (C3S) al UE a analizat datele colectate în perioada ianuarie – noiembrie și a constatat că 2024 este primul an în care temperaturile medii globale depășesc cu 1,5 grade Celsius temperaturile medii din perioada preindustrială 1850 – 1900.
Citește și: Vremea în România în ianuarie 2025: Viscol puternic, ninsori și ger, în prima lună a anului
Înregistrările la C3S se fac din 1940, dar datele sunt comparate cu înregistrările care au început în 1850. Emisiile de dioxid de carbon rezultate din arderea combustibililor fosili sunt principala cauză a schimbărilor climatice. Reducerea emisiilor, așa cum multe guverne s-au angajat să facă, va împiedica încălzirea globală să se agraveze. În ciuda acestor angajamente, emisiile globale de CO2 vor atinge un nivel record în acest an, au mai stabilit specialiștii.
Oamenii de știință monitorizează, de asemenea, dacă modelul meteorologic La Nina, care implică răcirea temperaturilor de la suprafața oceanului, s-ar putea forma în 2025.
Recordul anterior este din 2023
În 2023, care a deținut recordul anterior, temperatura medie, la nivel mondial, a fost cu 1,48 grade Celsius peste nivelul din perioada preindustrială, depășind cu mult recordul anterior, din 2016.
Oamenii de ştiinţă s-au aşteptat la atingerea acestui prag, după ce recorduri climatice au fost doborâte în mod repetat. Începând din iunie, fiecare lună a fost cea mai călduroasă înregistrată comparativ cu aceeaşi perioadă din anii precedenţi. În medie, în 2023 planeta a fost cu 1,48 grade Celsius mai caldă comparativ cu perioada preindustrială 1850-1900, când oamenii au început să ardă combustibili fosili la scară industrială, pompând dioxid de carbon (CO2) în atmosferă.
Ţările au convenit în Acordul de la Paris din 2015 să încerce să prevină o încălzire globală de peste 1,5 grade Celsius comparativ cu valorile din perioada preindustrială pentru evitarea consecinţelor cele mai grave. Lumea nu a depăşit acest obiectiv – care se referă la o temperatură globală medie de 1,5 grade Celsius de-a lungul deceniilor – însă C3S a indicat că temperaturile care au depăşit acest nivel în aproape jumătate din zilele anului 2023 au creat „un precedent teribil”.
În pofida proliferării obiectivelor climatice ale guvernelor şi companiilor, emisiile de CO2 continuă să rămână ridicate. Emisiile mondiale de CO2 provenite din arderea cărbunelui, petrolului şi gazelor au atins niveluri record în 2023. Anul trecut, concentraţia de CO2 din atmosferă a crescut atingând cel mai ridicat nivel înregistrat, de 419 părţi pe milion (0,0419%), potrivit C3S. De asemenea, 2023 a fost primul an în care fiecare zi a fost cu peste 1 grad Celsius mai caldă comparativ cu perioada preindustrială. Pentru prima dată, două zile – ambele în noiembrie – au fost cu 2 grade Celsius mai calde decât în perioada preindustrială, a precizat C3S.
Anul trecut a fost cu 0,17 grade Celsius mai călduros comparativ cu 2016, cel mai fierbinte an anterior – doborând acest record cu un avans „remarcabil”, după cum a spus Buontempo. Din cele aproape 30.700 de zile scurse din 1940, cele 46 de zile cele mai călduroase au fost măsurate în 2023, toată vara trecută, în iulie şi august, potrivit datelor Copernicus.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Bilete de tratament pentru pensionari 2025: Reducere de 50% în anumite stațiuni din România. Cum și unde pot fi folosite
Bilete de tratament pentru pensionari 2025: Reducere de 50% în anumite stațiuni din România. Cum și unde pot fi folosite Pensionarii români pot obține o reducere de 50% la biletele de tratament, în 2025, pentru un sejur de 16 zile, iar prețurile se situează între 2.600 și 3.000 de lei. Iată cum și unde pot […]