Anticiclonul Circe lovește puternic în România: efectele le vom resimți chiar săptămâna aceasta
Anticiclonul Circe lovește puternic în România: efectele le vom resimți chiar săptămâna aceasta
Anticiclonul Circe a ajuns deja în Vestul Europei și începe să-și facă simțită prezența, în special în Italia. Anticiclonul Circe va determina o scădere bruscă a temperaturilor în Italia, fiind diferențe de 12-14 grade față de zilele precedente, împingând în schimb aerul foarte cald spre Estul Europei.
Efectul anticiclonului Circe nu va fi resimțit doar în Italia, ”victimă colaterală” fiind țările din Estul Europei, în special România.
Acest anticiclon va împinge valul de aer cald care stagna deasupra Italiei chiar spre Estul Europei, ceea ce va determina un val de caniculă în România pentru zilele de joi și vineri.
Șefa ANM, Elena Mateescu, a explicat că în zilele de joi și vineri, în România, vom avea temperaturi care vor depăși 40 de grade.
”Joi, valul de căldură va cuprinde regiunile vestice, sudice și sud-estice. Ne vom apropia joi de temperaturi, în special în lunca Dunării, de până la 37-38 de grade.
Indicele de temperatură-umezeală va atinge și va depăși pragul critic de 80 de unități, iar vineri va fi cea mai caldă zi din această săptămână, pentru că deja valul de căldură în intensificare va cuprinde toată țara și vom vorbi de temperaturi la scara întregii țări, între 32-41 de grade, cu cele mai ridicate valori în sudul și sud-vestul”, a explicat șefa ANM.
Ce este un anticiclon
Un anticiclon este o zonă atmosferică de înaltă presiune, în care presiunea atmosferică este superioară celei din zonele învecinate.
Această zonă este caracterizată prin vânturi ce se rotesc în jurul unui centru de înaltă presiune, de la care aerul diverge orizontal și în care predomină mișcările descendente.
Aceste vânturi bat în sensul acelor de ceasornic în emisfera nordică și în sens contrar în emisfera sudică. În general, anticiclonul determină un timp cu nebulozitate redusă, călduros vara și rece iarna.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Plafonarea energiei electrice și a gazelor 2025. Ce ar putea urma după liberalizare? Cea mai mare provocare a anului 2025 este legată de faptul că, la 31 martie 2025, plafoanele prețurilor la gaze și energie electrică urmează să expire. Dar vor fi lăsate aceste plafoane să expire sau vor fi prelungite? Angajamentele României față de […]