Rămâi conectat

Actualitate

ANSVSA: Pesta porcină africană s-a extins în 98 de localități din România; 61.594 de porci uciși și despăgubiri de 148.140 de lei

Ziarul Unirea

Publicat

în

Pesta porcină africană s-a extins în 98 de localități din România, fiind confirmate în total 545 de focare, însă în zona de sud-est a României evoluția bolii este extrem de agresivă, potrivit datelor anunțate vineri de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

Până la aceasta dată au fost uciși 61.594 de porci din ferme și gospodării ale populației, iar despăgubirile acordate până în prezent se ridică la 148.140 lei.

”De la data confirmării prezenței Pestei Porcine Africane (PPA) în țara noastră, pentru prima oară, în 31 iulie 2017, în județul Satu-Mare, se constată că în zona de N-V a României boala evoluează lent, chiar staționar, confirmându-se în 14 localități din județele Satu-Mare, Sălaj și Bihor. Au fost afectați 13 porci mistreți și au fost uciși 175 de porci domestici. În zona de S-E a României, evoluția bolii este agresivă. Boala a fost confirmată în 84 de localități din județele Tulcea, Constanța, Brăila, Ialomița și Galați. Au fost uciși 11.772 de porci domestici din gospodăriile populației, iar în 3 ferme comerciale, până în data de 02.08.2018, au fost uciși 49.647 de porci. Acțiunea de ucidere în două ferme comerciale (deținute de Carniprod n.r.) a fost finalizată și s-a efectuat prima dezinfecție, iar în cea de-a treia (Pigcom din județul Tulcea n.r.) s-a început uciderea porcilor. Au fost afectați și 20 de porci mistreți”, se arată într-un comunicat al ANSVSA.

Potrivit sursei citate, situația evoluției focarelor de PPA, detaliat, se prezintă astfel: în regiunea de nord-vest a României, în județul Satu Mare sunt 6 focare în gospodăriile populației și 9 cazuri la porci mistreți, în județul Bihor – 21 de focare în gospodăriile populației și un caz la mistreț, iar în județul Sălaj – două cazuri la mistreți. În regiunea de sud-est a României, în județul Tulcea sunt 471 de focare, din care 467 focare în gospodăriile populației, un focar în exploatație comercială de tip A, 3 focare în exploatații comerciale industriale și 17 cazuri la porci mistreți, în județul Brăila sunt 14 focare în gospodăriile populației, în județul Constanța – 16 focare în gospodăriile populației, în județul Ialomița – 16 focare în gospodăriile populației, iar în județul Galați există un focar într-o gospodărie.

Prin focar de PPA se înțelege evoluția bolii într-o exploatație care numără unul sau mai mulți porci, la care s-a confirmat infecția cu virusul pestei porcine africane, precizează ANSVSA.

”Evoluția bolii este în permanență monitorizată, prin examene clinice și de laborator, iar zilnic se analizează situația existentă, se aplică măsuri și se întreprind acțiuni în funcție de circumstanțe. Acțiunile autorităților sunt conjugate și întreprinse pentru a gestiona eficient focarele de boală, pentru a le lichida cât mai rapid și pentru a împiedica răspândirea bolii”, susțin reprezentanții ANSVSA.

Autoritatea solicită sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii și consecințele economice grave generate de apariția ei. În acest sens, orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicului veterinar sau DSVSA județeană. Toate animalele suspecte trebuie sacrificate și neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de către stat, în condițiile prevăzute de legislație.

În ceea ce privește despăgubirile, la nivel național până la data de 2 august 2018 au fost plătite 56 dosare, în valoare de 148.140 de lei, iar alte 428 de dosare, în sumă totală de 2,065 milioane de lei, urmează să fie date în plată.

Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire. Pentru oameni, acest virus are, însă, impact la nivel economic și social.

Comitetul ministerial pentru situații de urgență a fost convocat, miercuri după amiază, pentru aprobarea planului suplimentar de acțiuni pentru combaterea pestei porcine africane.

Printre măsurile aprobate se află reducerea efectivului de mistreți, prin vânarea unei cote suplimentare de intervenție aprobată de Ministerul Apelor și Pădurilor, în funcție de nivelul optim aprobat prin acte normative, situat sub valoarea de 0,5 exemplare/kmp, conform prevederilor Directivei nr. 60 /2002; recoltarea probelor la mistreții împușcați și găsiți morți pentru a se decide destinația carcaselor, imediat după obținerea rezultatelor probelor, în maximum 48 ore de la prelevarea acestora; în termen de 30 de zile de la confirmarea virusului se vânează integral prădătorii din zonele afectate; vânătoarea organizată în zonele afectate și în afara lor se realizează cu vânători autorizați, personal silvic, personal de vânătoare angajat și cu alte categorii de personal, care vor fi instruite în acest sens de personalul abilitat; în zonele în care s-a identificat PPA la porcii domestici, în fondul de vânătoare aflat pe raza UAT respectivă se realizează vânătoare intensivă, pâ
nă la limita cotelor optime a efectivelor de mistreți.

De asemenea, pentru Tulcea și Constanța, Insula Mare a Brăilei și Balta lalomiței se va proceda la uciderea preventivă a tuturor mistreților și prădătorilor, în condițiile legi; în zonele de frontieră cu Ucraina, Republica Moldova și Ungaria se va acționa pentru uciderea prin împușcare a porcilor mistreți și a prădătorilor specifici, cu echipe mixte formate din vânători autorizați, personal silvic, cu sprijinul personalului MAI, până la linia frontierei de stat, conform prevederilor legale în vigoare; în punctele de trecere a frontierei se vor institui filtre pentru dezinfecție, inclusiv dezinfectoare pentru mijloace de transport rutier.

Nu în ultimul rând, la nivel național, cu ajutorul autorităților publice locale, la intrările și ieșirile din zonele infectate și din gospodăriile populației care dețin porci se vor instala dezinfectoare individuale, în termen de maximum 5 zile de la adoptarea prezentului plan de măsuri. Substanțele necesare pentru dezinfectoarele individuale vor fi asigurate de către autoritățile publice locale, iar fondurile aferente se vor asigura prin bugetul consiliilor județene din fonduri cu destinație specială pentru PPA.

Totodată, plantele afectate de mistreți și consumate parțial nu vor fi dislocate din zona de cultură și vor fi neutralizate la fața locului de către fiecare proprietar, iar înainte de recoltare, toate tarlalele vor fi verificate, iar zonele afectate vor fi izolate și neutralizate la fața locului de către proprietar/utilizator. Toate mașinile agricole, combinele, tractoarele, la ieșirile din tarlale și deplasarea acestora dintr-o solă în alta, vor fi dezinfectate de către proprietar/utilizator.

Focarele de pestă porcină africană activează în România din august 2017, însă numărul lor a crescut foarte mult în luna iunie a acestui an, după ce primele suspiciuni de PPA au fost confirmate în localități situate pe brațul Chilia al Dunării.

Potrivit autorităților veterinare, pesta porcină africană nu afectează și nu se transmite la oameni, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire, însă există un impact la nivel social și din punct de vedere economic.

Pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice și sălbatice, cu evoluție rapidă și mortalitate de până la 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin și nici tratament. Singurele metode de prevenție eficiente sunt menținerea unui nivel înalt de biosecuritate la ferme și gestionarea rapidă și eficientă a posibilelor focare de boală – raportare, restricții privind mișcarea animalelor, a produselor și subproduselor provenite de la porcine, sacrificarea animalelor susceptibile și controlul circulației animalelor.

Sursa: agerpres.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori

Ziarul Unirea

Publicat

în

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori România intră în spaţiul Schengen cu frontierele aeriene (Air Schengen) și maritime începând de duminică, 31 martie. Secretarul de stat în Ministerul de Interne, chestorul Bogdan Despescu, a explicat ce înseamnă acest […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea