Actualitate
Ansamblul Monumental „Calea Eroilor” Brâncuşi de la Târgu Jiu este din nou pe punctul de a nu fi inclus în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO
Ansamblul Monumental „Calea Eroilor” Brâncuşi de la Târgu Jiu este din nou pe punctul de a nu fi inclus în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO
Mihai Weber, preşedintele Comisiei permanente comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO, a transmis vineri într-un comunicat de presă că Ansamblul Monumental „Calea Eroilor” Brâncuşi de la Târgu Jiu este din nou pe punctul de a nu fi inclus în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, după mai multe tentative eşuate.
Dosarul va fi dezbătut zilele următoare, în cadrul celei de a 44-a sesiuni a Comitetului Patrimoniului Mondial, care are loc la Fuzhou (China).
„Reamintim că dosarul a fost depus ca «memorial al Primului Război Mondial», iar experţii independenţi ai UNESCO au recomandat, în 2018, recunoaşterea valorii sale universale. Tot în 2018, Comitetul Patrimoniului Mondial, la cea de-a 42-a sesiune, a hotărât să suspende pentru doi ani includerea siturilor asociate cu conflicte istorice recente, pentru ca experţii să analizeze dacă memorialele de război sunt în acord cu principiile UNESCO”.
Trei grupuri de experţi independenţi au recomandat, în urmă cu câteva luni, ca, de acum încolo, să nu mai fie acceptat în UNESCO niciun dosar cu monumente asociate unui război, a mai spus Weber.
„Mereu am atras atenţia că există riscul să ne trezim din nou în situaţia de a vedea dosarul «Brâncuşi» amânat. Guvernul României este cel care are atribuţii în relaţia directă cu UNESCO. Noi, comisia, suntem doar un organism legislativ şi consultativ”.
El a continuat: „Înţeleg că abia acum reprezentanţii României fac demersuri pentru ca decizia atât de tranşantă să fie reanalizată, dar mă tem că este cam târziu. România putea încerca din timp să nuanţeze punctul de vedere categoric al experţilor şi să solicite să se ţină seama şi de valoarea artistică a operei, nu doar de încadrarea acesteia la categoria «memoriale de război». Consider că totul se face pe ultima sută de metri şi pe genunchi, deşi se ştia realitatea de multă vreme. Este dezamăgitor şi ruşinos că singura operă monumentală a lui Constantin Brâncuşi ajunge în situaţia ingrată de a fi abordată doar ca un memorial de război, nu ca o operă cu valoare universală excepţională, pentru că autorităţile române au fost impasibile şi, din nou, nu şi-au făcut temele la vreme”.
Pe 25 iulie, în cadrul celei de a 44-a sesiuni a Comitetului Patrimoniului Mondial, va fi discutată şi situaţia dosarului Rosia Montană.
Ansamblul Brâncuşi a fost inclus în 1991 pe lista tentativă a UNESCO.
Potrivit site-ului Institutului Naţional al Patrimoniului, ansamblul de la Târgu-Jiu este o capodoperă a geniului creator uman, datorată unuia din promotorii de frunte a artei moderne. Ansamblul realizat în România este singura lucrare de artă monumentală de amploare creată de Constantin Brâncuşi, care avea la data conceperii ansamblului (1935 – 1936) o recunoaştere mondială.
Întregul ansamblu monumental este un omagiu adus eroilor căzuţi în timpul Primului Război Mondial. Componentele ansamblului sunt situate de-a lungul arterei de circulaţie „Calea Eroilor”, având o lungime de 1,5 kilometri, cu orientarea generală est-vest. Componentele ansamblului sunt: Masa tăcerii – situată în grădina publică, lângă malul râului Jiu, realizată în 1938 din piatră (calcar de Bampotoc) şi înconjurată de 12 scaune de piatră rotunde (în forma de clepsidră) -, Aleea scaunelor – 24 scaune din piatră, pătrate (în formă de clepsidră), dispuse de o parte şi de alta a aleii, în grupuri de câte trei, fac legătura între grupul Mesei tăcerii şi Poarta sărutului, situată spre est, la intrarea în parc, fiind realizată între 1937 şi 1938 -, Poarta sărutului – un portal de mari dimensiuni din travertin, fiind realizat între 1937 şi 1938 – şi Coloana – situată în parcul cu acelaşi nume, considerată în general componenta cea mai importantă a ansamblului.
Axa „Calea Eroilor” are o lungime de circa 1,8 kilometri. Aceasta a fost realizată cu fonduri alocate de Liga Naţională a Femeilor Române din Gorj, condusă de Arethia Tătărescu, soţia premierului liberal Gheorghe Tătărescu.
Constantin Brâncuşi, născut pe 19 februarie 1876, în localitatea Hobiţa, judeţul Gorj, şi decedat pe 16 martie 1957, la Paris, este considerat unul din cei mai mari sculptori ai secolului al XX-lea.
Actualitate
Fenomene meteo extreme în România: Când vom scăpa de valul de aer polar
Fenomene meteo extreme în România: Când vom scăpa de valul de aer polar
Iarna nu s-a făcut total nevăzută încă, în România. Frigul a revenit, iar la munte, pe culmi, va fi viscol puternic. De joi, scăpăm de valul de aer polar, meteorologii anunțând că temperaturile încep să crească ușor.
Valorile termice vor continua să scadă, astfel încât vremea va deveni rece pentru această dată, cu temperaturi maxime cuprinse între 2 și 12 grade Celsius și minime între minus 7 și 3 grade Celsius.
România, lovită de fenomene extreme. Când scăpăm de valul de aer polar
„Cerul va fi temporar noros și se vor semnala precipitații slabe -ninsori la munte, mixte (ploaie, lapoviță și ninsoare) local în vest, centru și nord și sub formă de ploaie și trecător lapoviță și măzăriche pe arii restrânse în celelalte zone. Local și temporar, pe parcursul zilei și în prima parte a nopții, vântul va prezenta intensificări în cea mai mare parte a țării, cu viteze de 50-65 km/h și izolat peste 70-75 km/h, însă în Carpații Meridionali, de Curbură și în Munții Apuseni, la altitudini de peste 1500 m vor fi rafale de 120-140 km/h, viscol puternic și vizibilitate foarte scăzută, iar în Carpații Meridionali la altitudini de peste 1800 m se vor depăși 140 km/h. Noaptea local se va produce brumă și îngheț la sol”, anunță Administrația Națională de meteorologie (ANM).
În București, vremea se va răci semnificativ, astfel că valorile termice se vor situa sub cele caracteristice pentru sfârșitul lunii martie. Cerul va fi mai mult noros și doar trecător va ploua slab. Vântul va sufla în general moderat. Temperatura maximă va fi cuprinsă între 9 și 11 grade Celsius, iar cea minimă se va încadra între minus 3 și zero grade. Spre sfârșitul intervalului vor fi condiții de brumă.
Vremea rea cuprinde toată țara
Miercuri, vremea va fi mult mai rece decât ar fi normal pentru această dată. Cerul va avea înnorări temporare, ziua în jumătatea de est pe alocuri vor fi precipitații slabe mixte, iar noaptea în sud-vest izolat se vor semnala mai ales ploi. La munte pe arii restrânse va mai ninge slab.
Vântul va avea intensificări la munte, mai susținute pe crestele Carpaților Meridionali, dar temporar și în zonele joase de relief, cu viteze mai mari în nord-est, centru și sud-vest. Temperaturile maxime se vor încadra între minus 1 grad în estul Transilvaniei și 9-11 grade Celsius în regiunile sudice, iar cele minime vor fi cuprinse între minus 7 și 3 grade Celsius, mai coborâte în depresiunile Carpaților Orientali, până în jurul a minus 10 grade Celsius. În a doua parte a nopții, local se va produce brumă și îngheț la sol.
Și în Capitală tot foarte frig se anunță. Cerul va fi temporar noros și probabilitatea de ploaie redusă. Vântul va prezenta intensificări pe parcursul zilei, apoi va slăbi în intensitate. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 8 grade Celsius, iar cea minimă se va situa între minus 4 și minus 1 grad Celsius. Noaptea vor fi condiții de brumă.
Maxime de 15 grade Celsius, joi
De joi, 30 martie, vremea va intra într-un proces de încălzire, astfel că valorile termice, în marea lor majoritate, vor fi apropiate de cele normale la sfârșitul lunii martie, totuși dimineața va fi rece. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 7 și 15 grade Celsius, iar cele minime vor fi cuprinse între 0 și 6 grade Celsius, ușor mai ridicate în regiunile vestice.
Actualitate
INFOTRAFIC: Un transport agabaritic de 85 tone tranzitează miercuri după-masa autostrada A1, dinspre Sibiu spre Vama Nădlac. Va fi însoțit pe traseu de poliție
INFOTRAFIC: Un transport agabaritic de 85 tone tranzitează miercuri după-masa autostrada A1, dinspre Sibiu spre Vama Nădlac. Va fi însoțit pe traseu de poliție
Un transport agabaritic tranzitează marți după-masa, 28 martie 2023, autostrada A1, dinspre Sibiu spre Vama Nădlac.
Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române informează că, în această după-amiază, începând cu ora 16.00, se va desfășura un transport agabaritic pe ruta Sibiu – Autostrada A1 – Holdea – DN 68A – Autostrada A1 – PTF Nădlac II.
Transportul este format dintr-un camion cu masa de 85,2 tone, urmând să fie însoțit pe traseul precizat de echipaje de poliție rutieră
Actualitate
28 martie 2023| Avertizări METEO de vânt puternic, în Alba: Unde se va înregistra COD ROȘU
Avertizări METEO de vânt puternic, în Alba: Unde se va înregistra COD ROȘU
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a prelungit avertizările de vânt puternic, până miercuri, în mai multe zone din țară.
COD GALBEN: de marți, 28 martie, ora 23.00 până miercuri, 29 martie, ora 21.00 – intensificări ale vântului – Carpații Meridionali și de Curbură
În intervalul menționat, local și temporar vântul va avea intensificări cu rafale de peste 70-90 km/h.
COD GALBEN: miercuri, 29 martie, orele 6.00-21.00 – intensificări ale vântului – cea mai mare parte a Moldovei, local în Oltenia, sudul Transilvaniei și sud-vestul Munteniei
În cea mai mare parte a Moldovei, local în Oltenia, sudul Transilvaniei și sud-vestul Munteniei, temporar vor fi intensificări ale vântului, cu viteze de 55-60 km/h.
De asemenea, vremea va fi rece, vor fi ninsori, ploi și lapoviță până joi, 30 martie.
INFORMARE METEOROLOGICĂ: de marți, 28 martie, ora 10.00 până joi, 30 martie, ora 9.00 – îngheț la sol și brumă
În intervalul menționat vremea va fi rece pentru această dată în toată țara, iar temperaturile minime vor fi preponderent negative, astfel încât se vor încadra în general între -10 și 0 grade și se va produce brumă sau îngheț la sol.
Rămân valabile avertizările Cod Galben, Portocaliu și Roșu, după cum urmează:
COD GALBEN: marți, 28 martie, până la ora 23.00 – intensificări ale vântului
În cea mai mare parte țării, vântul va avea local și temporar intensificări, cu viteze de 50-65 km/h și izolat peste 70-75 km/h.
COD PORTOCALIU: marți, 28 martie, până la ora 23.00 – viscol puternic – Carpații Meridionali, de Curbură și în Munții Apuseni, la altitudini de peste 1500 m
În intervalul menționat, în Carpații Meridionali și de Curbură și în Munții Apuseni, la altitudini mai mari de 1500 m, vântul va avea intensificări susținute, cu rafale de 120-140 km/h, va fi viscol puternic și vizibilitate foarte scăzută.
COD ROȘU: până la ora 14.00 – intensificări puternice ale vântului – altitudini de peste 1800 m în Carpații Meridionali
La altitudini de peste 1800 m în Carpații Meridionali, va fi vânt puternic, cu rafale ce vor depăși 140 km/h.
-
Opinii - Comentariiacum 13 ore
Mesaje de Florii 2023. Idei de SMS-uri, urări și felicitări care pot fi transmise prietenilor, rudelor şi colegilor care îşi sărbătoresc onomastica
-
Opinii - Comentariiacum 13 ore
Mesaje de Florii 2023. FELICITĂRI și URĂRI în Duminica Floriilor pentru apropiați, rude și cunoștințe
-
Actualitateacum 13 ore
Atenție la falșii angajați ai băncilor: Poliția avertizează asupra unei fraude în mediul online
-
Ştirea zileiacum 18 ore
DEFINITIVAT 2023: Modele de SUBIECTE și BAREME pe discipline, publicate de Ministerul Educației
-
Ştirea zileiacum 21 de ore
FOTO| Albaiulianca Palcău Ioana, sărbătorită la venerabila vârstă de 103 ani de familie și apropiați
-
Ştirea zileiacum 15 ore
EXCLUSIV| Hotelul „Cetate” din Alba Iulia ar putea fi cumpărat de Universitatea „1 Decembrie 1918”! Cât valorează imobilul și ce destinație ar putea avea pentru UAB