Rămâi conectat

Actualitate

ANRE urmează să stabilească un calendar național de implementare a contoarelor inteligente pentru măsurarea consumului de energie electrică

Ziarul Unirea

Publicat

în

Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) urmează să stabilească un calendar național de implementare a contoarelor inteligente pentru măsurarea consumului de energie electrică, după evaluarea unor proiecte-pilot, a declarat, marți, Mirela Pleșca, șef serviciu Cooperare și programe în domeniul eficienței energetice din cadrul ANRE.

contoare-inteligente„În 2012 a fost făcută o analiză cost-beneficiu pentru implementarea contoarelor inteligente, din care a reieșit că implementarea lor este pozitivă în cazul energiei electrice. Astfel că, în 2014, a fost emis un ordin al ANRE privind implementarea sistemelor de măsurare inteligente”, a spus Pleșca, în cadrul unei conferințe pe tema eficienței consumului de energie.

Potrivit acesteia, există în derulare proiecte-pilot care vor fi evaluate în acest an.

„Avem în derulare programe pilot, iar evaluarea lor se va realiza în acest an. Ca urmare, vom stabili un calendar național de implementare, care va fi etapizat. Ar fi trebuit să avem 80% până în 2020, dar în funcție de evoluția acestor proiecte pilot vom cunoaște ritmul de implementare”, a mai spus reprezentanta ANRE.

La începutul acestui an, un ordin al ANRE a prevăzut eliminarea țintei propuse pentru anul 2020 privind implementarea de contoare inteligente de energie electrică la aproximativ 80% din clienții finali, întrucât nu fusese finalizată o evaluare cost-beneficiu.

Actul normativ modifică Ordinul 145/2014 al președintelui ANRE și abrogă articolul 3, care precizează că „Pentru implementarea sistemelor inteligente de măsurare a energiei electrice, ritmul aplicat de către operatorii de distribuție concesionari este aprobat de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei și are ca țintă până în anul 2020 implementarea la circa 80% din numărul de clienți finali”.

De asemenea, perioada în care ANRE va face o analiză cost-beneficiu pentru implementarea sistemelor de măsurare inteligente nu va mai fi 2016-2020, ci 2017-2020.

Reprezentanții ANRE explică faptul că, în urma proiectelor-pilot implementate până acum, rezultatele nu au fost uniforme, iar autoritatea trebuie să realizeze o analiză cost-beneficiu pentru toți operatorii de distribuție „prin intermediul unui consultant/ audit de terță parte”.

În nota de prezentare a noului ordin, ANRE arată că a avizat 18 proiecte-pilot în valoare de 69.639.770 lei, pentru cei 8 operatori de distribuție a energiei electrice concesionari. Proiectele-pilot au fost avizate în luna martie 2015 pentru 6 operatori de distribuție: Enel Distribuție Muntenia, Enel Distribuție Banat, Enel Distribuție Dobrogea, CEZ Distribuție, E.ON Distribuție România și Electrica Transilvania Sud și în luna august pentru FDEE Electrica Transilvania Nord și FDEE Electrica Muntenia Nord.

„Până la data de 1 noiembrie 2015, gradul de realizare a proiectelor pilot avizate de ANRE era din punct de vedere valoric de 83%, iar din punct de vedere fizic de aproximativ 85%. (…) Rezultatele post-implementare referitoare la beneficiile vizate sunt nerelevante pentru toate proiectele pilot datorită perioadei foarte scurte de la data finalizării implementării proiectelor pilot și data raportării realizărilor (lipsa unei durate relevante de monitorizare). Apreciem că este necesară o perioadă de monitorizare de cel puțin 6 luni a proiectelor realizate pentru obținerea unor date care să ofere premise elocvente pentru fundamentarea deciziilor referitoare la ‘roll-out”, se precizează în nota de fundamentare.

Totodată, analizele cost-beneficiu transmise de operatorii de distribuție nu permit efectuarea unei analize unitar comparative a rezultatelor obținute, mai spun reprezentanții ANRE. Pe de o parte, majoritatea operatorilor de distribuție concesionari nu au transmis analizele cost-beneficiu în formatul solicitat prin adresa ANRE, iar pe de altă parte, analizele cost-beneficiu transmise au fost realizate pe modele diferite de analiză, care urmăresc strategia de business a operatorului, cu accente și focalizări specifice.

„Nu există uniformitate în evaluarea costurilor și beneficiilor proiectelor — pilot. Rezultatele analizelor cost-beneficiu sunt pozitive pentru societățile Enel, E.ON Distribuție România și FDEE Transilvania Sud și negative pentru CEZ Distribuție. Apreciem că este necesară realizarea de către ANRE a unui model detaliat de analiză cost-beneficiu și, conform celor prezentate în ședința Comitetului de Reglementare din data de 22.12.2015, efectuarea de către ANRE a analizei cost-beneficiu pentru toți operatorii de distribuție, prin intermediul unui consultant/ audit de terță parte, în scopul evitării acuzațiilor de lipsă de transparență sau lipsă de obiectivitate”, se mai arată în documentul citat.

Sursa: agerpres.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori

Ziarul Unirea

Publicat

în

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori România intră în spaţiul Schengen cu frontierele aeriene (Air Schengen) și maritime începând de duminică, 31 martie. Secretarul de stat în Ministerul de Interne, chestorul Bogdan Despescu, a explicat ce înseamnă acest […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea