Rămâi conectat

Editorial

ANI, justiţiară sau prostituată?

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Pe 12 octombrie mi-a atras atenţia un text postat pe blogul său de europarlamentarul PDL Monica Macovei sub titlul imperativ „Aveţi grijă de ANI!” Acolo, domnia sa îşi exprima la modul cel mai direct şi mai explicit îngrijorarea faţă de propunerile deputatului UDMR Marton Arpad referitoare la Agenţia Naţională de Integritate (ANI). În opinia dnei Macovei, aceste propuneri dubioase vizează următoarele rezultate de natură să favorizeze corupţia: *opinia publică să nu afle nimic despre averile şi conflictele de interese ale candidaţilor în perioada alegerilor *declaraţiile de avere să nu mai fie făcute publice pe site-ul ANI *inspectorii de integritate să nu mai primească informaţii de la alte instituţii ale statului, deci să nu mai poată verifica averile şi nici realitatea celor scrise în declaraţii *contractele încheiate în situaţiile de conflict de interese să nu mai poată fi anulate; adică, dacă un primar sau un ministru face un contract pe bani publici cu firma mamei, acel contract să rămână în vigoare.
În sprijinul pledoariei sale, europarlamentarul a readus în discuţie aspecte ale unor „rechizitorii” mai vechi pe care domnia sa le-a făcut la adresa Uniunii şi anume că aceasta s-a opus în februarie 2005, în Guvern, adoptării declaraţiilor de avere detaliate şi publice, că luni de zile, în 2006, tot în Guvern, UDMR s-a împotrivit adoptării legii ANI, contribuind totodată la respingerea, în Parlament, a ordonanţei de înfiinţare a DNA.
Monica Macovei a mai avertizat asupra faptului că adoptarea propunerilor deputatului UDMR Marton Arpad s-ar răsfrânge negativ asupra accesului României în spaţiul Schengen. „Este timpul ca parlamentarii UDMR să treacă peste propriile interese şi să acţioneze în interesul public. Coaliţia să apere legea ANI şi să nu cedeze niciunui şantaj”, a conchis Monica Macovei.
Citind aşa ceva, e imposibil să nu te întrebi ce mai caută Monica Macovei în PDL, în condiţiile în care partidul domniei-sale, prin anumiţi agenţi de influenţă de la cel mai înalt nivel al statului de drept, foloseşte în mod curent instrumentul şantajului precum vânătorul puşca şi teroristul bomba? Din acest punct de vedere afinitatea cu UDMR este foarte clară. Eu încă n-am văzut pe nimeni de la PDL care să o susţină deschis, bărbăteşte şi până la capăt pe Monica Macovei în luptele sale – de idei şi principii, sper – cu UDMR. Să-i dea măcar o replică usturătoare senatorului Gyorgy Frunda care nu s-a sfiit să o atace dur pe Monica Macovei, declarând că aceasta „vrea o puşcărie pentru toată România, unde doar ea şi prietenii ei să fie afară. Eu nu vreau aşa ceva pentru că sunt un bărbat care luptă pentru drepturile omului (…) ANI este o domnişoară de centură şi trebuie tratată ca atare, cât timp lucrează împotriva deciziei Curţii Constituţionale”. E cazul să ne reamintim că, anul trecut, senatorul Frunda, preşedintele Comisiei pentru Drepturile Omului, i-a aplicat lui ANI nişte tratamente, pardon, amendamente, care au reuşit s-o desfigureze. Acest viol a creat o stare de tensiune în raporturile cu UE, ceea ce a dus la întocmirea de către Comisia Europeană a unui raport pe justiţie foarte aspru la adresa României. Aşa a ajuns ANI în ipostaza de simplă depozitară a declaraţiilor de avere, lipsită de posibilitatea de a sesiza autorităţile competente privind suspiciunea de dobândire ilicită a averilor. Noroc cu Parlamentul care s-a adunat într-o sesiune extraordinară, la începutul lunii septembrie 2010, şi a adoptat, ŕ contre coeur, desigur, noua lege ANI într-o formă îmbunătăţită, deci, acceptabilă.
Iată, însă, că UDMR a recidivat. Din zona politică am înregistrat reacţia PNL-ului, care, printr-un comunicat emis de Alina Gorghiu, a anunţat că nu va susţine amendamentele UDMR introduse la comisia juridică a Camerei Deputaţilor, întrucât acestea „reduc drastic instrumentele de lucru ale ANI şi atacă însăşi esenţa legii”.
Pericolul rămâne, însă. În acest caz avertismentul Monicăi Macovei adresat coaliţiei de guvernare mi se pare cu atât mai justificat cu cât apropierea alegerilor face ca tensiunile din sânul acesteia şi, implicit şantajul reciproc dintre forţele politice componente, să devină periculoase pentru România.
Maria Lucia MUNTEANU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Editorial

Editorial

FOTO ȘTIREA TA| „Trafic” restricționat pe podul de lemn din latura vestică a Cetății Alba Carolina. Lucrări de înlocuire a lemnului

Ziarul Unirea

Publicat

în

FOTO ȘTIREA TA| „Trafic” restricționat pe podul de lemn din latura vestică a Cetății Alba Carolina. Lucrări de schimbare a lemnului „Traficul” este restricționat pietonilor pe podul de lemn al laturii vestice a Cetății Alba Carolina, în vedere unor lucrări de înlocuire a lemnului. Un cititor al ziarulunirea.ro a trimis pe adresa redacției câteva imagini […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea