Angajaţii MAI sesizează o dată la două zile fapte de corupţie. A crescut numărul angajaţilor care resping şi sesizează corupţia
Angajaţii MAI sesizează o dată la două zile fapte de corupţie. A crescut numărul angajaţilor care resping şi sesizează corupţia
În primele 8 luni ale acestui an, 140 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne au sesizat la Direcţia Generală Anticorupţie fapte de corupţie. Acest aspect indică o medie de o sesizare la aproape două zile, formulată de lucrători ai MAI.
În comparaţie, raportat la aceeaşi perioadă a anului anterior, numărul angajaţilor MAI care au sesizat fapte de corupţie este în creştere cu peste 26%.
Cele mai multe denunţuri au fost formulate de angajaţi ai Poliţiei Române, urmaţi de lucrători din structurile Direcţiei Generale Permise de Conducere şi Înmatriculări şi serviciile judeţene specializate, Poliţiei de Frontieră Române, Jandarmeriei Române etc.
Vârsta angajaţilor MAI, care au respins mita oferită de cetăţeni, este cuprinsă între 20 şi 45 de ani, vechimea în muncă a acestora fiind de la 1 an la 18 ani de activitate.
În ceea ce priveşte vârsta persoanelor cercetate pentru dare de mită, la nivel naţional, aceasta este cuprinsă între 20 şi 63 de ani, fiind înregistrate inclusiv situaţii în care tată şi fiu au încercat să corupă angajaţi ai MAI.
Citește și: Cazul polițistului din Alba, cercetat pentru luare de MITĂ: Ar fi introdus în arest un telefon mobil, o pânză de bomfaier și i s-a promis contravaloarea unui apartament pentru a ajuta o persoană să evadeze
Se remarcă aici exemplul a doi agenţi de poliţie din cadrul IPJ Satu Mare, ambii în vârstă de 22 de ani, proaspăt absolvenţi ai Şcolii de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr” Câmpina, care au sesizat de 8 ori la DGA, fapte de dare de mită din partea unor conducători auto.
Un alt exemplu este din luna aprilie, când un poliţist a sesizat la DGA – Serviciul Judeţean Anticorupţie Mureş faptul că, două persoane, tată şi fiu, i-au oferit suma de 600 euro şi 10.000 forinţi pentru că fiului să nu-i fie suspendat permisul de conducere pentru efectuarea unei depăşiri pe linie continuă. La momentul respectiv, cei doi au fost reţinuţi pentru cercetări privind săvârşirea infracţiunii de dare de mită. Situaţia a fost filmată cu body cam-ul din dotarea poliţistului.
A crescut numărul denunţurilor însoţite de înregistrările cu body-cam
În numeroase situaţii de sesizări în care angajaţii MAI au sesizat fapte de dare de mită, pentru probarea activităţii infracţionale au fost puse la dispoziţia organelor de cercetare imaginile de pe dispozitive de tip body-cam şi aparate radar din dotarea angajaţilor MAI, ulterior fiind realizate, inclusiv, acţiuni de prindere în flagrant.
Referitor la acest aspect, merită amintit faptul că utilizarea la scară tot mai largă în activitatea zilnică a poliţiştilor a sistemelor audio-video portabile, de tip „Body Worn Camera” a condus la creşterea sesizărilor în ceea ce priveşte dările de mită ale conducătorilor auto care îşi doresc astfel să scape de urmările legale ale abaterilor constatate.
Astfel, se observă că aproximativ jumătate dintre sesizările angajaţilor MAI privind situaţii de dare de mită au la bază înregistrări cu body-cam (64), indicator în creştere cu aproximativ 65% faţă de perioada similară a anului anterior.
Aceste echipamente sunt utilizate de către poliţiştii aflaţi în exercitarea atribuţiilor de serviciu referitoare la activităţile de prevenire, depistare, investigare sau urmărire penală a infracţiunilor sau executării pedepselor, prevenire şi combatere a altor fapte ilegale, precum şi de menţinere a ordinii şi siguranţei publice.
În majoritatea cazurilor în care poliţiştii au sesizat la DGA dări de mită surprinse cu body-cam-ul din dotare, au fost încheiate acorduri de recunoaştere a vinovăţiei, o practică ce şi-a dovedit eficienţa în accelerarea procesului judiciar. Această abordare nu doar că îşi aduce contribuţia la economisirea timpului asociat gestionării unui dosar penal, însă, în acelaşi timp, reducere inclusiv cheltuielile legate de procedurile judiciare. În egală măsură, este o măsură de prevenţie eficientă şi de protecţie a personalului MAI care utilizează aceste echipamente.
Sesizări la sistemul telefonic Call-center anticorupţie 0800.806.806
Ca modalitate de sesizare a faptelor de corupţie, Direcţia Generală Anticorupţie gestionează Sistemul telefonic Call-center anticorupţie – 0800.806.806, instrument facil aflat permanent la dispoziţia tuturor cetăţenilor.
Astfel, în primele 8 luni ale anului 2024, la Call-center anticorupţie au fost primite 17546 de apeluri, în creştere cu aproximativ 30% faţă de perioada similară a anului anterior.
Explicaţia numărului mare de apeluri este aceea că foarte multe dintre acestea sunt formulate de aceleaşi câteva persoane care nu înţeleg scopul acestui canal de comunicare. De asemenea, majoritar, apelurile primite nu au făcut obiectul activităţii Direcţiei Generale Anticorupţie.
Ca urmare a apelurilor valide primite, au fost înregistrate 54 de dosare penale, în creştere cu peste 50% faţă de primele 8 luni ale anului anterior. Totodată, au fost efectuate 10 acţiuni de prindere în flagrant.
Exemplificăm cu cazul unui agent de poliţie din Iaşi care, de la începutul acestui an, a formulat 6 denunţuri privind dări de mită. Agentul are doar 21 de ani şi o vechime în muncă de numai un an. După cele 6 denunţuri formulate ca lucrător în cadrul IPJ Iaşi, tânărul poliţist a continuat să sesizeze aceste situaţii şi la Suceava unde şi-a continuat activitatea începând cu luna mai 2024.
Denunţuri formulate după participarea la activităţi de prevenire a corupţiei
O parte dintre denunţuri au fost înregistrate după o serie de activităţi de instruire/ informare anticorupţie desfăşurate de lucrătorii de prevenire ai DGA în unităţile din care fac parte lucrătorii MAI.
Referitor la acest aspect, în primele 8 luni ale acestui an, personalul DGA specializat în domeniul prevenirea corupţiei, a efectuat, la nivel naţional, un număr de 3282 de instruiri şi informări cu tematică anticorupţie, la care au participat peste 50900 de angajaţi din toate structurile Ministerului Afacerilor Interne.
Astfel, din analiza noastră, rezultă faptul că denunţurile angajaţilor MAI sunt şi rezultatele activităţilor de instruire şi informare anticorupţie ale ofiţerilor DGA cu categorii de public din toate instituţiile, în special cele al căror personal interacţionează cu cetăţenii.
Aceste activităţi oferă personalului MAI cunoştinţele necesare pentru a recunoaşte, evita şi raportă practicile corupte şi includ sesiuni de formare ce conţin studii de caz, exemple practice şi instruire în identificarea semnalelor de corupţie. În egală măsură, prin educaţie şi sensibilizare continuă, personalul MAI devine mai conştient de importanţa eticii şi integrităţii în exercitarea atribuţiilor de serviciu. Acest lucru ajută la crearea unei culturi organizaţionale bazate pe principii morale solide.
Menţionăm aici denunţul formulat de un ofiţer de poliţie din Sibiu care, la data de 24 aprilie 2024, a sesizat la DGA faptul că o persoană i-a oferit suma de 800 de lei cu titlu de mită în scopul de a-i facilita promovarea probei teoretice pentru obţinerea permisului de conducere. Ulterior denunţului, bărbatul a fost prins în flagrant.
Important de precizat în context este aceea că, în ziua anterioară acţiunii de prindere în flagrant, ofiţerii de prevenire ai DGA – Serviciul Judeţean Anticorupţie Sibiu au organizat o acţiune de educaţie pentru promovarea integrităţii cu elevii şcolilor de conducători auto care s-au prezentat la examenul pentru obţinerea permisului de conducere, dar şi cu personal din cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Sibiu, context în care au fost discutate consecinţele implicării în fapte de corupţie şi necesitatea comportamentului integru. La data de 21.06.2024, instanţa l-a condamnat pe inculpat la pedeapsă de 2 ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, şi a dispus confiscarea specială a sumei de 800 de lei oferită cu titlu de mită.
Un alt exemplu relevant, dar în ceea ce priveşte suma refuzată drept mită, este acela a doi agenţi de poliţie din Iaşi care au denunţat, la data de 19 februarie 2024, faptul că un conducător auto le-a promis sumele de 3.000 de lei şi 30.000 de euro pentru a nu lua măsurile legale în legătură cu mai multe infracţiuni, respectiv distrugere provocată unui autoturism cu care s-ar fi şicanat în trafic, acroşarea unui alt autovehicul în parcarea unui mall şi refuzul de a i se recolta probe biologice. Mita a fost promisă în sediul unei secţii de poliţie din Municipiul Iaşi unde bărbatul urma să fie cercetat pentru aspectele menţionate, după ce i-a ameninţat pe cei doi poliţişti cu exercitarea unor violenţe fizice şi l-ar fi lovit pe unul dintre ei. Conducătorul auto a fost arestat preventiv pentru cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de dare de mită.
Reamintim faptul că, în conformitate cu prevederile art. 290 Cod Penal, inclusiv promisiunea, nu doar oferirea sau darea de bani ori alte foloase, reprezintă infracţiune de dare de mită şi se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani. Informează Direcția Generală Anticorupție.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Carduri educaționale 2024. Când intră banii în luna noiembrie Peste 650 mii de preșcolari și elevi dezfavorizați vor beneficia și în anul 2024 de sprijin din partea Guvernului, în valoare de 500 lei, prin tichetele educaționale. Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu a precizat că începând cu data de 18 noiembrie 2024, peste 325 […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate4 zile ago
Când începe Postul Crăciunului 2024: Ce zile de post mai sunt până la sfârșitul anului
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
12 noiembrie – triplă sărbătoare a Armatei Române: Ziua Cercetaşilor, Geodezilor militari și SMG
-
Opinii - Comentarii23 de ore ago
13 noiembrie, Sfântul Ioan Gura de Aur, mare şi vestit luminator dascăl al lumii
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
În 11 noiembrie, creștinii ortodocși îl pomenesc pe Sfântul Mina, ocrotitorul celor păgubiţi
-
Actualitate3 zile ago
Care este ora ideală pentru a bea cafeaua?
-
Opinii - Comentarii5 zile ago
9 noiembrie: Ziua internaţională de luptă împotriva fascismului şi antisemitismului. ”Noaptea de cristal” a rămas în istorie drept debutul simbolic al Holocaustului