Angajaţii din penitenciare refuză să mai muncească suplimentar și ameninţă cu proteste la unităţile de detenţie şi la Ministerul Justiţiei
Nemulţumiţi că nu primesc aceleaşi drepturi salariale ca cei din sistemul de apărare şi ordine publică, respectiv că în salariile lor nu au fost incluse sume compensatorii reprezentând salariul de merit în plată în anul 2009, angajaţii din penitenciare ameninţă cu proteste în fiecare săptămână, la câte zece unităţi de detenţie şi cu miting la Ministerul Justiţiei, la începutul lunii octombrie.
Sindicaliştii din sistemul de apărare precizează într-un comunicat de presă, transmis pe adresa redacției, că deja au declanşat protestul, prin refuzul de a munci suplimentar, ca reacţie la refuzul Ministerului Justiţiei de a aplica legea:
”Refuzam munca (suplimentara) ca reactie la refuzul Ministerului Justitiei de a aplica legea. Declansam actiuni de protest pe termen nedeterminat in tot sistemul penitenciar
Sub pretextul corectarii unor inechitati salariale Guvernul tehnocrat legalizeaza discriminarea impartind sistemul national de aparare in smecheri si fraieri. Prin OUG 20/2016 se stabileste ca toti salariatii din familia ocupationala aparare si ordine publica, inclusiv cei din penitenciare, trebuie sa aiba incluse in salariu sume compensatorii reprezentand salariul de merit in plata in anul 2009.
Ministrul muncii si al justitiei, sub patronatul executivului in exercitiu, decid peste lege ca, desi in penitenciare a existat salariu de merit in plata in 2009, totusi norma nou adoptata, chiar daca nu contine elemente de ambiguitate, nu ar trebui aplicata si pentru agentii si ofiterii de penitenciare, pentru ca salariile lor sunt bune si pentru ca celelalte institutii din sistemul national de aparare se opun, motiv pentru care la data de 10 septembrie 2016 toate salariile platite in structura de aparare au inclus acest drept, cu exceptia penitenciarelor.
Ca reactie la primul act de fragmentare a structurii de aparare nationala prin decizie politica luata cu nerespectarea legii, am decis sa protestam cu toata forta si cu toate armele. Nu mai avem dreptul la greva, suprimat in 2011 prin Legea dialogului social, insa avem dreptul sa refuzam munca suplimentara iar simpla activare a acestui drept minor va paraliza activitatea din penitenciare. Avem dreptul sa pichetam unitatile si sa organizam mitinguri de amploare, asa cum am mai facut-o!
Daca un sistem conceput sa fie sigur, poate fi blocat prin simplul dezacord de a presta munca peste durata normala a timpului de lucru, ingrijorati-va! De astazi, salariatii din penitenciare nu mai muncesc peste program. Este dreptul lor. Sa pazeasca perimetrele generalii MAI si MApN care apreciaza ca suntem prea bine platiti. Se le pazeasca MJ si ANP utilizand detinuti, camere video sau roboti!
Acumulam un milion de ore suplimentare intr-un an, cu nenumarate cazuri in care salariatii depasesc plafonul de 180 de ore peste care trebuie cerut acordul sindicatelor ori chiar plafonul maximal de 360 de ore. Avem salariati care in luna august totalizeaza deja 800 de ore suplimentare pe anul in curs! Din cele 1 milion de ore in plus, prestate de aproximativ 5000 de oameni, mai putin de jumatate sunt compensate cu timp liber. Restul nu se pot plati. Este interzis prin lege. Asa cum nu se pot acorda nici zilele de concediu legale, restantele pe anul trecut fiind departe de a se epuiza!
Sistemul penitenciar nu are solutii pentru a diminua munca in plus. Angajările din ultimul an sunt neutralizate de numarul urias de pensionari (peste 1.000 din anul in curs). Cei nou incadrati din exterior au statut de debutanti timp de un an de zile si nu pot primi misiuni similare agentilor cu experienta.
Numarul orelor suplimentare va creste constant cu toate ca un numar mare de posturi de paza a perimetrelor este asigurat cu detinuti! Si asta se intampla de decenii cu toate ca cei care ne coordoneaza indraznesc sa afirme ca stam bine pe linie de resurse si de drepturi.
Avem 15.000 de posturi prevazute din care sunt ocupate 12.000 insa aplicarea recenta a unor standarde (propuse de sindicate) aprobate prin decizie ANP cu avizul MJ a confirmat un necesar real de posturi, raportat la o serie intreaga de indicatori care tin de sistem si de legislatie, de 20.000! Lucram la cote de avarie, pe bugete subdimensionate, de decenii intregi si o facem bine, contrar denigrarilor si atacurilor constante care ne descriu ca tortionari sau teroristi. Blamati de o parte din presa si tradati de proprii conducatori, am decis ca totul are o limita!
De astazi, cei care ne conduc vor incepe sa invete cum este sa respectam toti legea strict. Am acceptat prea multe compromisuri care ne-au transformat intr-o masa de manevra si aproape ca am inceput sa credem ca asta este normalitatea. De azi SNLP-FSANP nu isi mai dau acordul pentru depasirea numarului de 180 de ore suplimentare anual iar cei care vor ignora dezacordul vor raspunde public, disciplinar si penal.
Tot de astazi, sub coordonare si protectie sindicala (procentul de sindicalizare fiind de 90% in sistemul nostru), salariatii isi exprima in scris refuzul de a presta munca suplimentara conform Codului muncii. Intregul personal a notificat angajatorii ca in luna octombrie nu mai accepta planificarea in serviciu peste numarul de ore lucratoare ale lunii.
Angajatorii care isi vor permite sa ignore notificarile sindicatelor si ale salariatilor vor fi pusi la zid fara mila, chiar daca ne sunt sefi, colegi sau rude. Nimeni nu poate fi obligat sa munceasca in plus iar parchetele din Romania deja s-au exprimat pe astfel de spete.
Exista jurisprudenta. Lipsa unui refuz expres prezuma acordul tacit, insa cand refuzul se materializeaza, compromisul nu mai este o solutie iar angajatorii nu se pot prevala de lipsa resurselor umane intrucat aceasta stare de fapt nu poate fi plasata in sarcina angajatilor!
Urmeaza pichetarea tuturor penitenciarelor precum si un miting de 2000 de oameni in fata Ministerului Justitiei. Guvernantii trebuie sa inteleaga ca suntem determinati sa ne obtinem drepturile si ca nu vom da inapoi. Nu suntem sclavi pe plantatie si nici fraierii sistemului national de aparare! Ne dedicam profesiei noastre si ne asumam riscuri in fiecare zi. Iar in schimb nu pretindem nimic mai mult decat RESPECTAREA LEGII!”, se arată în comunicatul de presă semnat de Ștefan Teoroc – președintele Sindicatului Național al Lucrătorilor de Penitenciare (SNLP) și Florin Șchiopu – președintele Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP).
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
Noutăți pensii: Valoarea punctului de referință 2025. Cu cât se indexează pensiile din luna ianuarie
Noutăți pensii: Valoarea punctului de referință 2025. Cu cât se indexează pensiile din luna ianuarie Începând cu data de 1 septembrie 2024, conform prevederilor Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, la determinarea cuantumului pensiei este utilizat un nou indicator, respectiv valoarea punctului de referință. Valoarea punctului de referinţă a fost determinată prin raportarea […]
Secțiune Articole Similare
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii9 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată