Angajări în armată 2023. MApN recrutează tineri fără școală militară
Angajări în armată 2023. MApN recrutează tineri fără școală militară
Angajările în armată în anul 2023 se pot realiza fără ca tinerii să aibă la bază studii militare. Ministerul Apărării se confruntă cu foarte multe demisii, ce au dus la revizuirea unor recrutări speciale, iar aceste este modul prin care se fac angajările în armată, anul acesta.
Citește și: Angajări în Armată 2023. MApN vrea să facă angajări din sursă externă
Ministerul Apărării a pus în discuție publică un proiect de ordonanță de urgență, după numărul mare al demisiilor militarilor profesioniști, prin care să se modifice Statutul cadrelor militare, astfel încât cei ce doresc să se angajeze în armată, să poată face acest lucru fără să fi studiat în școlile militare.
Ministerul Apărării a luat această decizie datorită crizei de subofițeri și maiștrii militari cu care se confruntă, cauzată din numărul mare de demisii din ultimii doi ani, dar și din cauza interesului din ce în ce mai scăzut al tinerilor de a se înscrie la o școală militară.
„ Atractivitatea profesiei militare manifestă o scădere care a dobândit accente critice în perioada recentă, în contextul de securitate extrem de instabil generat de războiul din Ucraina.
Spre exemplificare, numărul tinerilor care s-au înscris la concursurile de admitere la școlile de maiștri militari și subofițeri s-a redus la aproape la jumătate în anul 2022 față de 2021, respectiv de la aproximativ 5.700 la 2.500, în condițiile în care numărul locurilor scoase a fost sensibil egal ”, se precizează prin intermediul ordonanței de urgență.
Standardele de exigență au fost adaptate, ,,în funcție de nevoi și posibilități” la probele fizice, psihologice și de aptitudine, probe necesare pentru a studia în cadrul școlilor militare.
Chiar și după adaptarea acestor standarde de exigență, între 25% și 35% dintre candidați nu îndeplinesc condițiile necesare pentru studiul în școlile militare.
Ministerul va putea angaja ca și subofițeri, absolvenți al cursurilor postliceale sau de licență, ce au ca și specialitate ,,asistent medical generalist”, în funcție de nevoile pe care le are armata.
Soldații și gradații profesioniști vor putea să avanseze în carieră și să ajungă subofițeri sau maiștrii militari, fără a absolvi cursuri speciale pentru a avansa, ca în cazul subofițerilor.
Grad de ofițer pot obține și tinerii ce au studiat la școlile militare, aceștia vor fi aleși dacă dețin competențele minime necesare în armată. Pentru ca maiștrii militari să stea în armată, se va reduce stagiul minim pentru creșterea în grad, cu un an, maiștrii militari de clasa a II-a vor putea crește în grad, respectiv clasa I-a, cu un stagiu minim de 5 ani, în loc de 6.
Personale ce au fost recrutate în afara sistemului de învățământ militar vor semna un contract de angajare pe o perioadă de 8 ani.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Victimele tentativelor de omor sau familiile celor uciși vor primi asistență juridică gratuită şi compensații financiare de la statul român. Alte modificări legislative
Victimele tentativelor de omor sau familiile celor uciși vor primi asistență juridică gratuită şi compensații financiare de la statul român. Alte modificări legislative Președintele Klaus Iohannis a semnat luni, 4 noiembrie 2024, decretul prin care victimele unei tentative de omor sau familia celui ucis, au dreptul la asistență juridică gratuită şi la compensații financiare. Este […]
Secțiune Articole Similare
-
Sportacum 4 zile
Metalurgistul Cugir – Avântul Reghin 1-1 (1-0) | „Roș-albaștrii”, remiză cu gust de eșec!
-
Curier Județeanacum 3 zile
FOTO | Absolvenţii promoţiei din 1974, revedere emoţionantă după 50 de ani de la terminarea Liceul Industrial Nr.1 din Blaj
-
Ştirea zileiacum 3 zile
La 2 noiembrie 1784: Izbucnea marea răscoală țărănească din Transilvania condusă de Horea, Cloșca și Crișan, cea mai importantă ridicare la luptă a populației românești din Evul Mediu
-
Actualitateacum 2 zile
Vouchere sociale 2025-2027. Ce valoare vor avea și cum se acordă
-
Curier Județeanacum 3 zile
FOTO | Șahiștii CSM Unirea Alba Iulia învingători la concursul de șah blitz „Cupa Rotary”, ediția a 8-a
-
Ştirea zileiacum o zi
4 noiembrie 1715: Austriecii pun piatra de temelie a Cetăţii Alba Iulia, devenită astăzi polul turistic al județului Alba