Rămâi conectat

Ştirea zilei

Andrei Tulbure din Alba Iulia s-a calificat pentru al cincilea an consecutiv la Olimpiada națională de geografie. Povestea elevului care consideră că studiul este privit ca un defect

Dragoş Suciu

Publicat

în

URS Construct
  • A vrut să depășească performanțele surorii lui care s-a calificat ”doar” de patru ori la Olimpiada națională de geografie.

Andrei Alexandru Tulbure este elev în clasa a XII-a A la Colegiul Național ”Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia la profil matematică-informatică, ceea ce pare cu atât mai greu de crezut că a fost Andrie Tulburesingurul din anul său de studiu care a reprezentat județul Alba la Olimpiada națională de geografie. Are 18 ani, s-a născut în Germania, orașul Clausthal Zellerfeld, iar în mare parte copilăria sa a fost o continuă călătorie ceea ce, probabil, i-a alimentat dorința de a cunoaște cât mai multe locuri. Sora lui, cu trei ani mai mare, s-a calificat în cei cinci ani (în care se organizează etapă națională la geografie), de patru ori, iar el a vrut să o depășească. A reușit în acest an, când va participa pentru a cincea dată consecutiv la faza națională – în perioada 4-10 aprilie la Cluj-Napoca.

”Dorind să o depășesc am început să mă îndrăgostesc de geografie și să îmi placă foarte mult. Mi-am întărit pasiunea și îmi doream să știu absolut tot, fiecare oraș din lume, fiecare apă, fiecare animal, fiecare zona, fiecare colțișor. În opinia mea, a fi inteligent este o calitate care trebuie antrenată, iar mulți eșuează în a face asta. După ce am fost împreună cu sora mea la două etape naționale, mi-am dat seama ca ea a fost doar de 4 ori (o dată neputând participa), iar lucrul care m-ar satisface enorm de mult ar fi să mă calific de 5 ori. Așa că am învățat și am tras astfel încât sa mi se îndeplinească „visul”. În momentul de fața sunt foarte mândru de mine și îmi doresc să particip și la olimpiada internațională, deoarece acesta ar fi următorul pas, iar eu îmi doresc sa fiu într-un continu progres. Desigur, m-am calificat prin munca si prin ore de învățat. Nu există niciun fel de scurtătura pentru succes. Probabil aceasta ar fi calitatea mea cea mai mare: am o memorie vizuală și o memorie temporară extrem de bună. Mă ajută foarte mult în a memora hârtiile și localizarea orașelor, unităților de relief, mărilor etc pe harta”, a afirmat Andrei.

Întrebat dacă a stârnit invidia colegilor amatori de geografie, el a răspuns ”posibil, puțină, după afișarea rezultatelor”. Andrei consideră că în ziua de azi oamenii nu mai apreciază elevii studioși, cu rezultate bune la concursuri, și spune că lumea s-a degradat foarte mult din punct de vedere moral, iar învățatul este privit ca un defect de actuala generație. Nu vrea să pună vina pe nimeni și spune că trebuie căutate soluții.

Totuși, participarea la etapa națională i-a dat posibilitatea să cunoască patru orașe din țară: Timișoara, Craiova, Târgu Jiu, Bacău, iar în acest an se va ”împrietenii” cu Cluj-Napoca.

”Dintre toate acestea cel mai mult mi-a plăcut la Timișoara deoarece este un oraș mare, foarte frumos, și a fost și prima mea participare care, de altfel, mi-a legat câteva prietenii. Pe locul doi aș pune orașul Târgu Jiu, deoarece a fost un oraș foarte bine pus la punct, fără ambuteiaje în trafic, cu multă zonă verde, si am avut noroc și de vreme frumoasă pentru a-l putea vizita. Următorul ar fi Bacăul, dar în privința lui sunt rezervat deoarece a fost mereu în reparații și mi-a lăsat o impresie nu prea plăcuta, la fel ca și Craiova. Dar, să nu uităm, contează foarte mult cu ce oameni te duci, si nu neapărat unde te duci, iar eu am avut noroc de loturi bune, cu oameni de treabă și râsete multe. Țin să-i mulțumesc și doamnei profesoare Lăncrănjan Floare pentru că ea a fost de cele mai multe ori cu noi și a reușit sa creeze o atmosfera relaxantă”, a mai spus elevul.

Geografia nu este singura lui ocupație, baschetul fiind sportul care l-a ”cucerit” din clasa a VIII-a, iar pasiunea crește în fiecare zi.

”De când am început sa joc baschet și să prind gustul, am început să mă dezvolt fizic și moral. Am devenit un om mai bun, mi-am găsit o ocupație în liceu (pe lângă învățătură), care sa îmi umple timpul liber și m-am autoeducat. Mi-am format și o autodisciplina care m-a ajutat de-a lungul vieții și continuă să mă ajute și astăzi. Practicarea unui sport ar trebui sa fie obligatorie pentru orice elev care trece de vârsta de 10 ani. Sincer, nu știu daca aș fi fost un elev olimpic fără să fi practicat baschet, deci recunoștința mea pentru acest sport este foarte mare”, a conchis acesta.

Pe această cale mulțumește familiei, surorii lui, prietenilor dar și ”gurilor rele” care îl motivează să se autodepășească și să meargă mai departe. Totodată, apreciază ”efortul unei prietene” care îl înțelege de fiecare dată și îi mulțumește profesorului Marcel Araboaei care îi oferă materiale de studiu și îl îndrumă la fiecare concurs.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO | Bărbat de 32 de ani, ARESTAT preventiv pentru TRAFIC de minori: Ar fi recrutat o fată de 17 ani pe care a determinat-o să practice prostituția în Alba Iulia

Ziarul Unirea

Publicat

în

VIDEO | Bărbat de 32 de ani, ARESTAT preventiv pentru TRAFIC de minori: Ar fi recrutat o fată de 17 ani pe care a determinat-o să practice prostituția în Alba Iulia Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba Iulia, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T.– Serviciul Teritorial Alba Iulia, au documentat activitatea infracțională a unei persoane, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea