Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Analizele gratuite din cadrul Campaniei „Alba Iulia – Capitala Sănătăţii 2012” continuă

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Autorităţile locale au lansat cu puţin timp în urmă campania „Alba Iulia – Capitala Sănătăţii 2012” care include, pe lângă o serie de alte evenimente, şi analize gratuite oferite albaiulienilor.

Ca orice lucru gratuit, şi acesta a trezit interesul a sute de persoane care însă au sesizat faptul că la nicio zi după demararea campaniei în 19 martie, încercând să se înscrie pentru analize la numărul de telefon pus la dispoziţie de Primăria Alba Iulia, li s-a spus că locurile pentru testul Papanicolau s-au epuizat.

Din cauză că astfel s-au creat foarte multe nemulţumiri iar sesizările au început să curgă, Primăria Alba Iulia, organizator şi susţinător financiar al campaniei, a luat ieri decizia să suplimenteze fondurile pentru testul Babeş – Papanicolau, de departe cele mai solicitate analize. Astfel, potrivit purtătorului de cuvânt Mihai Coşer pe lângă cele 405 persoane care au epuizat locurile pentru examenul ginecologic, şi a căror analize sunt în curs de efectuare s-a luat decizia ca alte încă 150 de femei, cele cărora li s-au reţinut numele şi datele de contact când au încercat să se înscrie telefonic, să beneficieze gratuit de aceste analize. Deşi fondurile alocate iniţial pentru acest test acopereau doar analizele de laborator pentru circa 400 de persoane, s-a decis relocarea unor sume destinate celorlalte tipuri de teste pentru care au fost puse la dispoziţie fonduri în cadrul acestei campanii.

Pentru celelalte analize gratuite respectiv EKG, măsurarea tensiunii arteriale, pre-screening de osteoporoză, spirometrie (plămâni) există încă locuri, iar cei interesaţi pot în continuare să se înscrie pe liste la nr. de telefon 0736.768.764.
În ceea ce priveşte partea cu analizele medicale gratuite oferite în cadrul campaniei pe care municipalitatea o derulează în parteneriat cu Spitalul Judeţean de Urgenţă totul funcţionează cu banii Primăriei Alba Iulia, circa 5000 de euro, cu personal voluntar al spitalului şi alţi medici ce se ocupă de preluarea şi organizarea solicitanţilor şi beneficiarilor.
Femei dezamăgite de faptul că, cu toate au sunat în data de 19 sau 20 martie, primele zile de începere a înscrierilor, la numărul stabilit pentru acest lucru, li s-au oferit răspunsuri de genul: “Nu mai avem posibilităţi să luăm pe nimeni. Vom reveni să vă programăm în cazul în care renunţă cineva” au apelat la ziarul Unirea pentru a-şi exprima dezamăgirea. Potrivit medicului care se ocupă de organizarea listelor, Teodora Cristescu, încă din ziua lansării campaniei, respectiv 14 martie, au început să primească zeci de telefoane chiar dacă prima zi de înscriere pentru analizele gratuite era data de 19 martie.

Interesul foarte mare pentru acest test, Babeş – Papanicolau efectuat în mod gratuit, reflectă pe de-o parte o conştientizare crescută din partea albaiuliencelor a importanţei analizelor medicale periodice pentru sănătatea lor, iar pe de altă parte veniturile mici care nu le permit luxul de a cheltuii milioane (la un cabinet privat un test Babeş – Papanicolau costă minimum 200 de lei) pe astfel de teste, atâta timp cât se simt bine.
Autorităţile locale dau asigurări că „Alba Iulia – Capitala Sănătăţii 2012”, campanie care implică pe lângă analize gratuite numeroase conferinţe pe teme medicale şi acţiuni de informare despre sănătate, va dura pe tot parcursul anului 2012.

Dr. Horea Timiş, directorul executiv al DSP Alba a declarat ieri într-o conferinţă de presă că parteneriatul între Primăria Alba Iulia şi Spitalul Judeţean Alba pentru marcarea, în 2012, a evenimentelor naţionale şi internaţionale din domeniul sănătăţii, sub genericul „Alba Iulia, Capitala Sănătăţii 2012” a trezit un interes la nivel naţional, în acest context mai multe direcţii de sănătate publică din ţară exprimându-şi intenţia de a urma acest model.
As. Monica Oneţiu, director de îngrijiri în cadrul Spitalului Judeţean Alba, a declarat că această campanie de testare gratuită a populaţiei, prin intermediul Spitalului Judeţean Alba, va continua şi în luna aprilie. „Au fost înregistrate numeroase cereri şi pentru ca să le putem onora pe toate, această campanie va continua şi în luna aprilie cu testele Papanicolau, EKG, tensiunea, spirometrie, colesterol, etc” a declarat as. Oneţiu.

(B.P., N.I.T.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO Elevii militari, alături de veteranii celui de-al Doilea Război Mondial, din județul Alba: Distincții și pachete cadou, oferite de Ziua Veteranilor de Război

Ziarul Unirea

Publicat

în

Elevii militari, alături de veteranii celui de-al Doilea Război Mondial, din județul Alba: Distincții și pachete cadou, oferite de Ziua Veteranilor de Război Elevi și reprezentanți ai Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” și ai Centrului Militar Județean Alba i-au vizitat astăzi pe veterani ai celui de-al Doilea Război Mondial din județul Alba. Vizitele s-au înscris […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea