Analiză regională privind comunitățile defavorizate din Regiunea Centru
*ADR Centru va identifica și prioritiza riscurile sociale
La propunerea Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru, reprezentanții administrației publice din Regiunea Centru, împreună cu membrii Consiliului pentru Dezvoltare Regională Centru, au decis realizarea la nivel regional a unei analize legate de comunitățile defavorizate, în mod concret a comunității rome.
Potrivit reprezentanților agenției, o astfel de analiză este esenţială pentru identificarea şi prioritizarea problemelor şi riscurilor sociale din Regiunea Centru, astfel încât să se poată elabora un set de recomandări pertinente cu scopul de a diminua şi de a înlătura efectele negative ale acestora. Materialul ce va fi pregătit de ADR Centru va contribui la fundamentarea unor acțiuni corelate cu Planul Regional de Dezvoltare 2014-2020, cu Programul Naţional de Reformă 2011 – 2013 și cu aspectele sociale prevăzute de Strategia Europa 2020.
Romii reprezintă cea mai mare şi mai vulnerabilă minoritate din Uniunea Europeană, comunitatea lor fiind în general marginalizată şi discriminată, membrii acestei comunități trăind în condiții socio‐economice precare. Incluziunea romilor şi a altor categorii defavorizate în viața socială şi economică este necesară pentru a atinge obiectivele Strategiei UE 2020. Acest proces presupune însă o schimbare de mentalități, atât din partea majorității cât şi din partea acestei minorități. În acest sens a fost pregătit Cadrul UE pentru Strategiile Naționale de Incluziune a Romilor 2020, iar pe baza acestuia s-a realizat Strategia Guvernului României de Incluziune a cetățenilor români aparținând minorității romilor pentru perioada 2012 – 2020.
Conform recensământului din 2011 în România, un număr de 619.000 de persoane s-au declarat de etnie romă, însemnând 3,2% din populația țării. Conform unor aprecieri însă, procentul populației reprezentând această etnie ajunge la 8,32%, numărul minim al acestei comunități fiind estimat la 1,2 milioane, cel maxim la 2,5 milioane, cu o medie de 1,85 de milioane. Cea mai mare pondere a populației rome se găseşte în Regiunea Centru, unde cele cca. 111.000 de persoane (conform datelor centralizate ale Recensământului populației din 2011), reprezintă 4,9% din totalul populației regiunii, urmată de Regiunea Nord-Vest, la polul opus situându-se Regiunea Nord-Est.
Romii deţin ponderi însemnate în judeţele Mureş (8,8%, din totalul populației județului), Sibiu (4,8 %) și Alba (4,7%), la nivelul regiunii aceste județe fiind urmate de Covasna cu o pondere a populației rome de 4%, Brașov – 3,4% și Harghita – 1,8%.
”Obiectivul analizei noastre este acela de a identifica, în cadrul Regiunii Centru, zonele cu probleme sociale asociate comunităților și de a prioritiza problemele cu efecte importante pe termen mediu şi lung, precum şi de a elabora recomandări pertinente pentru combaterea efectelor negative ale acestora. Am prezentat membrilor CDR Centru importanța cunoaşterii modului cum evoluează aceste fenomene. Această analiză este necesară pentru fundamentarea programelor de dezvoltare economică şi socială. Este foarte importantă monitorizarea atentă a acestor probleme şi aducerea lor la cunoştinţa decidenţilor politici de la nivel local, regional şi naţional, în vederea evitării efectelor negative pe care toate aceste procese le determină”, a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
PETIȚIE online inițiată de locuitorii din Cugir: „Cerem Primarului și Consiliului Local construirea unui bazin de înot pentru comunitate”
PETIȚIE online inițiată de locuitorii din Cugir: „Cerem Primarului și Consiliului Local construirea unui bazin de înot pentru comunitate” Locuitorii orașului Cugir din județul Alba au inițiat o petiție în mediul online din dorința de a avea un bazin de înot în comunitate. Acest proiect ar aduce beneficii semnificative atât pentru sănătatea, educația, cât și […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii3 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii