Rămâi conectat

Curier Județean

Analiză regională privind comunitățile defavorizate din Regiunea Centru

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

*ADR Centru va identifica și prioritiza riscurile sociale

La propunerea Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru, reprezentanții administrației publice din Regiunea Centru, împreună cu membrii Consiliului pentru Dezvoltare Regională Centru, au decis realizarea la nivel regional a unei analize legate de comunitățile defavorizate, în mod concret a comunității rome.

Potrivit reprezentanților agenției, o astfel de analiză este esenţială pentru identificarea şi prioritizarea problemelor şi riscurilor sociale din Regiunea Centru, astfel încât să se poată elabora un set de recomandări pertinente cu scopul de a diminua şi de a înlătura efectele negative ale acestora. Materialul ce va fi pregătit de ADR Centru va contribui la fundamentarea unor acțiuni corelate cu Planul Regional de Dezvoltare 2014-2020, cu Programul Naţional de Reformă 2011 – 2013 și cu aspectele sociale prevăzute de Strategia Europa 2020.

Romii reprezintă cea mai mare şi mai vulnerabilă minoritate din Uniunea Europeană, comunitatea lor fiind în general marginalizată şi discriminată, membrii acestei comunități trăind în condiții socio‐economice precare. Incluziunea romilor şi a altor categorii defavorizate în viața socială şi economică este necesară pentru a atinge obiectivele Strategiei UE 2020. Acest proces presupune însă o schimbare de mentalități, atât din partea majorității cât şi din partea acestei minorități. În acest sens a fost pregătit Cadrul UE pentru Strategiile Naționale de Incluziune a Romilor 2020, iar pe baza acestuia s-a realizat Strategia Guvernului României de Incluziune a cetățenilor români aparținând minorității romilor pentru perioada 2012 – 2020.

Conform recensământului din 2011 în România, un număr de 619.000 de persoane s-au declarat de etnie romă, însemnând 3,2% din populația țării. Conform unor aprecieri însă, procentul populației reprezentând această etnie ajunge la 8,32%, numărul minim al acestei comunități fiind estimat la 1,2 milioane, cel maxim la 2,5 milioane, cu o medie de 1,85 de milioane. Cea mai mare pondere a populației rome se găseşte în Regiunea Centru, unde cele cca. 111.000 de persoane (conform datelor centralizate ale Recensământului populației din 2011), reprezintă 4,9% din totalul populației regiunii, urmată de Regiunea Nord-Vest, la polul opus situându-se Regiunea Nord-Est.

Romii deţin ponderi însemnate în judeţele Mureş (8,8%, din totalul populației județului), Sibiu (4,8 %) și Alba (4,7%), la nivelul regiunii aceste județe fiind urmate de Covasna cu o pondere a populației rome de 4%, Brașov – 3,4% și Harghita – 1,8%.

Obiectivul analizei noastre este acela de a identifica, în cadrul Regiunii Centru, zonele cu probleme sociale asociate comunităților și de a prioritiza problemele cu efecte importante pe termen mediu şi lung, precum şi de a elabora recomandări pertinente pentru combaterea efectelor negative ale acestora. Am prezentat membrilor CDR Centru importanța cunoaşterii modului cum evoluează aceste fenomene. Această analiză este necesară pentru fundamentarea programelor de dezvoltare economică şi socială. Este foarte importantă monitorizarea atentă a acestor probleme şi aducerea lor la cunoştinţa decidenţilor politici de la nivel local, regional şi naţional, în vederea evitării efectelor negative pe care toate aceste procese le determină”, a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

INCENDIU la o locuință din Roșia Montană: Au intervenit pompierii din Abrud

Bogdan Ilea

Publicat

în

INCENDIU la o locuință din Roșia Montană: Au intervenit pompierii din Abrud Un incendiu a izbucnit într-o locuință din localitatea Roșia Montană: Intervin pompierii cu trei autospeciale. Detașamentul de pompieri Abrud intervine cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă și o autopscară pentru localizarea și stingerea unui incendiu în localitatea Roșia Montană. Secția […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea