Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Actualitate

Analiză la Prefectura Alba: Unii pensionari nu-şi declară toate veniturile, pentru a putea beneficia de medicamentele compensate

Alexandra Mates

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

Astăzi, la sediul instituţiei Prefectului Alba,  avut loc şedinţa Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice. În cadrul acesteia, dr. Gheorghe Muntean, director relaţii contractuale la Casa de Asigurări de Sănătate Alba, a vorbit despre acordarea medicamentelor cu şi fără contribuţie personală din partea pacienţilor, în tratamentul ambulatoriu al persoanelor vârstnice din judeţul Alba.

Astfel, potrivit reprezentantului CAS Alba, medicamentele cu şi fără contribuţie personală se acordă, în tratamentul ambulatoriu, pe bază de prescripţie medicală eliberată de medicii care sunt în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate.

Medicii din căminele de bătrâni pot prescrie medicamente numai pentru maximum 3 zile, pentru bolnavii nedeplasabili sau cu afecţiuni acute din aceste instituţii, dacă nu sunt înscrişi în lista unui medic de familie.

Medicii din instituţiile aflate în coordonarea Autorităţii Naţionale pentru Persoanele cu Handicap pot prescrie medicamente numai pentru maximum 3 zile pentru bolnavii nedeplasabili sau cu afecţiuni acute din aceste instituţii, în situaţia în care persoanele instituţionalizate nu sunt înscrise în lista unui medic de familie.

Prescripţiile medicale aferente medicamentelor fără contribuţie personală se eliberează în următoarele situaţii:pentru bolile care beneficiază de gratuitate conform prevederilor legale în vigoare; pentru persoanele prevăzute în legile speciale, care beneficiază de gratuitate suportată din fond, în condiţiile legii, casele de asigurări de sănătate suportă integral contravaloarea medicamentelor al căror preţ pe unitatea terapeutică este mai mic sau egal cu preţul de referinţă, corespunzătoare medicamentelor cuprinse în sublistele pentru care se calculează preţ de referinţă pentru forme farmaceutice asimilabile, cu respectarea prevederilor referitoare la prescrierea medicamentelor.

Pentru ca pensionarii să beneficieze de medicamente, conform legii, aceştia trebuie să prezinte medicului de familie ultimul talon de pensie, actul de identitate, precum şi o declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte faptul că realizează venituri numai din pensii de până la 700 de lei pe lună, iar acesta va consemna în fişa medicală a pensionarului/în registrul de consultaţii numărul talonului şi cuantumul pensiei şi va anexa la fişa medicală declaraţia dată pe propria răspundere de către pensionar.

Perioadele pentru care pot fi prescrise medicamentele sunt de 3 – 5 zile în afecţiuni acute, de 8 – 10 zile în afecţiuni subacute şi de până la 30/31 de zile pentru bolnavii cu afecţiuni cronice.

Pentru bolnavii cu boli cronice stabilizate şi cu schemă terapeutică stabilă, medicii de familie pot prescrie medicamente pentru o perioadă de până la 90/92 de zile, inclusiv pentru bolnavii care sunt incluşi în „Programul pentru compensarea în procent de 90% a preţului de referinţă al medicamentelor acordate pensionarilor cu venituri realizate numai din pensii de până la 700 de lei pe lună”, medicul de familie prescrie inclusiv medicamente ca o consecinţă a actului medical prestat de alţi medici aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate, pe baza scrisorii medicale, pentru o perioadă de până la 90/92 de zile, perioada fiind stabilită de comun acord de medicul şi asiguratul beneficiar al prescripţiei medicale. Asiguraţii respectivi nu mai beneficiază de o altă prescripţie medicală pentru boala cronică, pe perioada acoperită de prescripţia medicală.  În cazurile cronice, o reţetă este valabilă maximum 30 de zile de la data emiterii acesteia, iar în afecţiunile acute şi subacute – maximum 48 de ore.

În cadrul şedinţei, dr. Gheorghe Muntean a precizat că, potrivit datelor ANAF, unii pacienţi din judeţ au şi alte surse de venit în afara pensiei, deşi au declarat pe propria răspundere că nu au alt venit decât pensia. Totodată, acesta a ţinut să precizeze că  lista de medicamente compensate se va actualiza, probabil după data de 1 aprilie, lucru care nu s-a mai făcut  de 4 ani. „O să apară medicamente de ultimă generaţie, mai eficiente şi uşor de administrat”, a spus dr. Gheorghe Muntean.

La rândul său, subprefectul Cornel Murg a spus că pacienţii trebuie să fie informaţi în legătură cu declaraţiile pe care le dau. De asemenea, acesta a amintit că pacienţii trebuie să opteze pentru emiterea lunară a reţetelor, de către medicul de familie, precizând că „unii pacienţi se grăbesc să-şi ia medicamentele pentru a nu rămâne fără ele sau pentru ca acestea să nu se scumpească, dar plătesc mai mulţi bani deodată… Ar fi bine să existe un pachet minim de servicii medicale pentru ca pacienţii să beneficieze de aceste servicii nu doar la începutul unei luni, ci ori de câte ori au nevoie”.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cine este Călin Georgescu, SURPRIZA alegerilor prezidențiale din 2024, turul I, candidatul anti-sistem?

Bera Larisa

Publicat

în

Cine este Călin Georgescu, SURPRIZA alegerilor prezidențiale din 2024, turul I, candidatul anti-sistem? Călin Georgescu, este surpriza alegerilor prezidențiale 2024, din primul tur, situându-se pe locul 2 în clasament, după numărarea a aproape 80% din voturi la nivel național. În județul Alba, Călin Georgescu câștigă detașat alegerile având un scor de 22 % la numărarea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea