Rămâi conectat

Actualitate

Analiză la Prefectura Alba: Unii pensionari nu-şi declară toate veniturile, pentru a putea beneficia de medicamentele compensate

Publicat

în

Astăzi, la sediul instituţiei Prefectului Alba,  avut loc şedinţa Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice. În cadrul acesteia, dr. Gheorghe Muntean, director relaţii contractuale la Casa de Asigurări de Sănătate Alba, a vorbit despre acordarea medicamentelor cu şi fără contribuţie personală din partea pacienţilor, în tratamentul ambulatoriu al persoanelor vârstnice din judeţul Alba.

Astfel, potrivit reprezentantului CAS Alba, medicamentele cu şi fără contribuţie personală se acordă, în tratamentul ambulatoriu, pe bază de prescripţie medicală eliberată de medicii care sunt în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate.

Medicii din căminele de bătrâni pot prescrie medicamente numai pentru maximum 3 zile, pentru bolnavii nedeplasabili sau cu afecţiuni acute din aceste instituţii, dacă nu sunt înscrişi în lista unui medic de familie.

Elit - Gustul Desăvârșit

Medicii din instituţiile aflate în coordonarea Autorităţii Naţionale pentru Persoanele cu Handicap pot prescrie medicamente numai pentru maximum 3 zile pentru bolnavii nedeplasabili sau cu afecţiuni acute din aceste instituţii, în situaţia în care persoanele instituţionalizate nu sunt înscrise în lista unui medic de familie.

Prescripţiile medicale aferente medicamentelor fără contribuţie personală se eliberează în următoarele situaţii:pentru bolile care beneficiază de gratuitate conform prevederilor legale în vigoare; pentru persoanele prevăzute în legile speciale, care beneficiază de gratuitate suportată din fond, în condiţiile legii, casele de asigurări de sănătate suportă integral contravaloarea medicamentelor al căror preţ pe unitatea terapeutică este mai mic sau egal cu preţul de referinţă, corespunzătoare medicamentelor cuprinse în sublistele pentru care se calculează preţ de referinţă pentru forme farmaceutice asimilabile, cu respectarea prevederilor referitoare la prescrierea medicamentelor.

Pentru ca pensionarii să beneficieze de medicamente, conform legii, aceştia trebuie să prezinte medicului de familie ultimul talon de pensie, actul de identitate, precum şi o declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte faptul că realizează venituri numai din pensii de până la 700 de lei pe lună, iar acesta va consemna în fişa medicală a pensionarului/în registrul de consultaţii numărul talonului şi cuantumul pensiei şi va anexa la fişa medicală declaraţia dată pe propria răspundere de către pensionar.

Perioadele pentru care pot fi prescrise medicamentele sunt de 3 – 5 zile în afecţiuni acute, de 8 – 10 zile în afecţiuni subacute şi de până la 30/31 de zile pentru bolnavii cu afecţiuni cronice.

Pentru bolnavii cu boli cronice stabilizate şi cu schemă terapeutică stabilă, medicii de familie pot prescrie medicamente pentru o perioadă de până la 90/92 de zile, inclusiv pentru bolnavii care sunt incluşi în „Programul pentru compensarea în procent de 90% a preţului de referinţă al medicamentelor acordate pensionarilor cu venituri realizate numai din pensii de până la 700 de lei pe lună”, medicul de familie prescrie inclusiv medicamente ca o consecinţă a actului medical prestat de alţi medici aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate, pe baza scrisorii medicale, pentru o perioadă de până la 90/92 de zile, perioada fiind stabilită de comun acord de medicul şi asiguratul beneficiar al prescripţiei medicale. Asiguraţii respectivi nu mai beneficiază de o altă prescripţie medicală pentru boala cronică, pe perioada acoperită de prescripţia medicală.  În cazurile cronice, o reţetă este valabilă maximum 30 de zile de la data emiterii acesteia, iar în afecţiunile acute şi subacute – maximum 48 de ore.

În cadrul şedinţei, dr. Gheorghe Muntean a precizat că, potrivit datelor ANAF, unii pacienţi din judeţ au şi alte surse de venit în afara pensiei, deşi au declarat pe propria răspundere că nu au alt venit decât pensia. Totodată, acesta a ţinut să precizeze că  lista de medicamente compensate se va actualiza, probabil după data de 1 aprilie, lucru care nu s-a mai făcut  de 4 ani. „O să apară medicamente de ultimă generaţie, mai eficiente şi uşor de administrat”, a spus dr. Gheorghe Muntean.

La rândul său, subprefectul Cornel Murg a spus că pacienţii trebuie să fie informaţi în legătură cu declaraţiile pe care le dau. De asemenea, acesta a amintit că pacienţii trebuie să opteze pentru emiterea lunară a reţetelor, de către medicul de familie, precizând că „unii pacienţi se grăbesc să-şi ia medicamentele pentru a nu rămâne fără ele sau pentru ca acestea să nu se scumpească, dar plătesc mai mulţi bani deodată… Ar fi bine să existe un pachet minim de servicii medicale pentru ca pacienţii să beneficieze de aceste servicii nu doar la începutul unei luni, ci ori de câte ori au nevoie”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Traian Băsescu ar fi făcut accident de mașină, în București: Ce rezultat a dat aparatul etilotest

Publicat

în

Traian Băsescu ar fi făcut accident de mașină, în București: Ce rezultat a dat aparatul etilotest

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a făcut accident în Capitală, pe raza Sectorului 2, anunță postul de televiziune Antena 3.

Din primele informații se pare că acesta a schimbat direcția de mers și a lovit o mașină parcată, în timp ce circula pe o stradă din sectorul 2 al capitalei. După incident, acesta s-a dus de bunăvoie la poliție pentru a prezenta cele întâmplate.

Polițiștii l-au verificat cu aparatul etilotest iar rezultatul a fost zero.

Elit - Gustul Desăvârșit

Acesta a lăsat și un bilet în geamul mașinii pe care a lovit-o pentru a lua legătura și pentru a-l despăgubi pe cel care a rămas fără oglindă, informează Bugetul.ro.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Care ar putea fi soarta Ucrainei, dacă va pierde războiul? Ce spune un oficial rus

Publicat

în

Care ar putea fi soarta Ucrainei, dacă va pierde războiul? Ce spune un oficial rus

Un politician rus și reprezentant desemnat de Putin în regiunea anexată Crimeea afirmă că este puțin probabil ca Ucraina să continue să existe în forma sa actuală, anunță mediafax.

Georgy Muradov a sugerat că Ucraina va deveni probabil o federație sau un grup de state, relatează agenția de presă de stat rusă RIA, citată de Al Jazeera.

El a adăugat că nicio țară care se respectă pe sine nu ar tolera o încălcare flagrantă a drepturilor propriului popor în statele vecine, invocând argumentul pe care Moscova îl folosește în mod obișnuit pentru că a invadat Ucraina.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Și cu atât mai mult dacă aceste încercări au ca rezultat exterminarea totală a oamenilor, așa cum s-a întâmplat în ultimii ani în ceea ce privește rușii și vorbitorii de limbă rusă din Ucraina, unde au trăit timp de secole în țara lor natală”, a spus el.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Vitaminele care țin departe răcelile, gripele şi virozele: Ce se recomandă pentru întărirea sistemului imunitar

Publicat

în

Vitaminele care țin departe răcelile, gripele şi virozele: Ce se recomandă pentru întărirea sistemului imunitar

Mihaela Bilic recomandă întărirea sistemului imunitar pentru a ne proteja în sezonul rece, scrie romaniatv.net. O metodă bună și ieftină sunt vitaminele, susține specialistul.

”Sunt două tipuri de vitamine, unele care se dizolvă în grăsime (liposolubile): A, D și E. Sunt cele cu care corpul poate face depozite. Deci organismul are grijă de partea aceasta, deci nu trebuie să luăm suplimente prea multe pentru că există riscul de acumulare prea mare şi atunci mai rău stricăm decât beneficiem de prezenţa lor. Ele sunt antioxidante.

Celelalte vitamine sunt hidrosolubile, se dizolvă în apă: grupul de vitamine B și vitamina C. B-urile se găsesc în toate alimentele, B-12 se găsesc doar în produsele de origine animală. Nu avem voie să fim vegetarieni, mai ales când e vorba de copii. În schimb, vitamina C se elimină rapid, în fructe și legume, la 48 de h după cules scade la jumătate. Așa că nu ar fi rău în această perioadă să luăm un strop de supliment pentru imunitate, asta înseamnă cam 1 gram pe zi măcar o lună”, a declarat Mihaela Bilic.

Elit - Gustul Desăvârșit

Mihaela Bilic: Stresul și alimentația afectează sistemul imunitar

Nutriționistul Mihaela Bilic trage un semnal de alarmă cu privire la stresul zilnic și alimentația pe care o adoptăm. Specialistul susține că sistemul imunitar poate fi afectat.

”La nivelul intestinului, la nivelul acestei microbiote despre care vorbim, zahărul are rol negativ. Stresul și alimentația afectează sistemul imunitar. Microbiota a fost definită ca un organ de sine stătător. Microbiota înseamnă miliarde de bacterii cu care noi conviețuim. Două kilograme din greutatea unui om de 60 de kilograme sunt reprezentate din bacteriile acestea benefice care ne populează organismul. Dacă nu ținem cont de aceste bacterii, atunci ne scade imunitatea și rezistența la boli. Acest „organ” imunitar”. 70% din imunitatea noastră trăieşte în intestin. Organismul nostru e populat cu aceste bacterii, dacă noi nu le hrănim nu mai aveam această armată biologică ce ne apără.

Noi ne naştem sterili la nivelul intestinului. Copilul trebuie să intre în contact cu cât mai multe alimente diferite. Trebuie să aibă contact cu 15 alimente, zilnic. Avem o alimentaţie plină şi sănătoasă, dar câteodată,mai ales după un tratament cu antibiotice, avem nevoie de aceste suplimente ca să întregim culturile bacteriene care au fost distruse. Suplimentele cu acele probiotice sunt cele mai benefice metode de a ne dezvolta şi a ne întări imunitatea pentru că nu au niciun efect secundar.

Noi le dăm în ideea în care o parte din acele bacterii se vor coloniza, vor rămâne în intestin pentru că inclusiv cu vârsta diversitatea acestor bacterii benefice scade din cauza vârstei, din cauza stresului. Stresul, pe lângă zahăr şi o alimentaţie excesiv de bogată în proteine şi săracă în carbohidraţi pentru că mor de foame dacă nu le hrănim. Nu realizăm că carbohidraţii ne hrănesc aceste bacterii, avem stresul, antibioticele. Tot ce aducem în intestin ne dezechilibrează această microbiotă. Produsele care fermentează sunt foarte benefice. Avem borşul, drojdia, care la fel sunt foarte bune”, a declarat Mihaela Bilic, la ”Vorbeşte lumea”.

Sursa: dcnews.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare