Analistul economic Adrian Negrescu: ”Ne înecăm din punct de vedere economic. Guvernul are în față două variante – ori taie cheltuielile și eficientizează colectarea, ori crește taxele”
Analistul economic Adrian Negrescu: ”Ne înecăm din punct de vedere economic. Guvernul are în față două variante – ori taie cheltuielile și eficientizează colectarea, ori crește taxele”
Țara noastră se află într-o situație extrem de dificilă. Deficitul este foarte apropiat de cel care a băgat în criză Grecia în urmă cu 16 ani, când colapsul a fost un efect combinat al crizei mondiale din 2008-2009 și al politicilor greșite de redresare.
Dificultățile prin care trece România sunt analizate de analistul economic Adrian Negrescu, care explică într-o postare recentă în mediul online care sunt variantele pe care Guvernul le are pentru a evita ca țara noastră să aibă soarta Greciei de acum 16 ani.
”Suntem cu apa până la gât și riscăm să ne înecăm dacă nimeni nu ne va arunca un colac de salvare. Cam așa arată România, din perspectivă economică. Riscăm să ne înecăm nu pentru că am fi într-o furtună economică, ci pentru că nu știm să înotăm în apele învolburate ale unei crize în care singuri ne-am băgat.
Știți expresia cu ,,s-a înecat ca țiganul la mal’’? Ăștia suntem noi. În loc să profităm de situația economică internațională, să atragem investitorii năuciți de războiul vamal lansat de Donald Trump, noi ne tăiem singuri catargele, prin creșteri de taxe, ne sabotăm singuri prin cheltuielile deșănțate pe care le facem pe tot felul de proiecte aberante, precum construcția de stadioane, săli de sport (nunți, botezuri, cumetrii) aducțiuni de gaze în zone în care nu mai locuiește nimeni și alte proiecte de ,,interes general’’.
Ne înecăm din punct de vedere economic pentru că nu suntem capabili să adunăm banii din taxe și impozite, că nu știm să stimulăm firmele să creeze mai multe locuri de muncă, să ajutăm oamenii să rămână cu mai mulți bani în buzunar și astfel să aibă din ce să susțină principalul motor al economiei – consumul.
Moody’s trage astăzi un semnal de alarmă în privința României: „Dacă guvernul nu acţionează foarte urgent pentru a spori consolidarea fiscală, atunci, în special având în vedere această perspectivă de creştere mult mai sumbră, vom asista la o înrăutăţire a deficitului bugetar pentru 2025 şi 2026”.
Citește și: Analistul economic Adrian Negrescu: Alegerile, rezultatul politicii falimentare dusă de aristocrația bugetară în ultimii 20 de ani. Din criză nu vom ieși cu pseudo-specialiști, habarniști de meserie
Altfel spus, Guvernul are în față două variante – ori taie cheltuielile și eficientizează colectarea, ori crește taxele.
Îmi e teama că aristocrația bugetară se va opune oricăror tăieri de costuri astfel că, din păcate, majorarea taxelor va rămâne singura variantă ca sa nu ajungem la Junk, la statutul de economie în care este periculos să investești.
Probabil înainte să creasca taxele, autoritățile vor încerca, din nou, să se salveze prin inflație – depreciind moneda națională peste nivelul de 5 lei/euro și mizând pe efectele liberalizării pieței de energie (creșteri semnificative de prețuri în toate domeniile).
Ulterior, în al 13-lea ceas, dacă încasările nu merg cum trebuie, în cadrul unui acord cu FMI – colacul de salvare de carte vă spuneam, vom ajunge la creșteri de taxe. Sunt doar scenarii. Indiferent de soluția aleasă, efectele negative vor fi pe măsură.
Care ar fi soluția care să facă cât mai puține pagube? În primul rând vorbim de reducerea cheltuielilor publice pe proiecte aberante precum construcția de stadioane. Nu poți aloca, în 2025, sute de milioane de euro pentru ridicarea de stadioane când tu nu ai bani să plătești pensiile și să indexezi alocațiile pentru copii. Aceste tipuri de ,,investiții’’ ar trebui amânate la fel ca și seria interminabilă de săli de sport, cămine culturale și alte afaceri cu dedicație pentru primari.
După primele trei luni vedem o temperare a cheltuielilor cu bunurile și servicii, dar asta nu înseamnă că acestea scad, ci doar că cresc cu un ritm mai redus decât în anul trecut.
În al doilea rând, cred că este nevoie ca statul să vândă din casă. Altfel spus, să scoată la vânzare pe Bursa de Valori București sau la licitație firmele de stat, activele de pe urma cărora să adune banii necesari pentru a-și acoperi găurile din buget.
Avem prea multe companii publice care nu sunt altceva decât fabrici de salarii, vaci de muls pentru interesele de partid. Majoritatea sunt pe pierdere iar lichidarea acestora este absolut esențială.
Nu în ultimul rând vorbim de colectarea banilor din taxe și impozite. După primele trei luni, încasările din TVA sunt mai mici decât cele de anul trecut și asta ridică un semnal serios de alarmă. E un efect al încetinirii economiei dar și al creșterii evaziunii fiscale. Ce planuri au autoritățile pentur a combate afacerile la negru, mai ales fraudele cu TVA de tip carusel? Nimic concret, cel puțin la capitolul încasări.
Reducerile de cheltuieli, vânzările de active și o colectare mai bună ar putea aduce câteva zeci de miliarde de lei la buget, în următoarele luni. Însă mi-e teamă că este prea târziu. Mi-e teamă că suntem într-o asemenea criză de finanțare din care, din păcate, doar FMI va putea să ne mai salveze.
Ministerul Finanțelor a renunțat deja, temporar, să se mai împrumute din piețele externe din cauza dobânzilor uriașe, cele mai mari din UE. Statul trăiește acum doar din banii împrumutați de la populație, prin titlurile de stat, și de la băncile autohtone. S-ar putea ca, dacă situația economică să se înrăutățească, să nu mai fie de ajuns și un acord de împrumut cu FMI, de 30-40 de miliarde de euro să devină singurul colac de salvare care să ne salveze de la înecul economic.
Am ajuns să cred că doar FMI ne mai poate salva din criză, pentru că politicienii nu știu sau nu vor să ia măsuri de reducere a cheltuielilor și de stimulare a economiei.
Împinși de la spate de FMI, vom tăia puternic în aparatul de stat, de peste 1,3 milioane de bugetari, în salariile de zeci de mii de euro de la firmele de stat, în contractele păguboase cu firmele căpușă. Este doar o speranță poate prea optimistă.
FMI este doar un vehicul investițional care are în focus profitul. Vor cere majorări de taxe și nu îi vor interesa prea mult efectele economice și sociale ale măsurilor luate.
Soluția ar fi să ne salvăm singuri de la înec, să luăm banii europeni, să tăiem cheltuielile și, atenție, nu să creștem taxele ci să le reducem, mai ales pentru a stimula firmele să dea salarii mai mari, să investească. Nu știu însă cine ar fi cei capabili să facă asta”, a scris în urmă cu câteva zile analistul economic.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
6 mai 2025 | COD GALBEN de furtuni în Alba și alte județe din țară. Averse torențiale, descărcări electrice, vijelii și grindină până în noaptea de marți spre miercuri
6 mai 2025 | Cod galben de furtuni în Alba și alte județe din țară. Averse torențiale, descărcări electrice, vijelii și grindină până în noaptea de marți spre miercuri Meteorologii ANM au emis marți, 6 mai 2025, o informare meteo de instabilitate atmosferică temporar accentuată, pentru intervalul marți, 6 mai 2025, ora 10.00 – vineri, […]
Cătălin Predoiu, numit premier interimar, după demisia lui Marcel Ciolacu Liderul interimar al PNL, Cătălin Predoiu, a fost numit premier interimar, după demisia lui Marcel Ciolacu din funcția de prim-ministru. Citește și: Analistul economic Adrian Negrescu: ”Ne înecăm din punct de vedere economic. Guvernul are în față două variante – ori taie cheltuielile și eficientizează […]
VREMEA în România în mai 2025: Temperaturi mai scăzute decât cele obișnuite, cu excepția ultimelor zile
VREMEA în România în mai 2025: Temperaturi mai scăzute decât cele obișnuite, cu excepția ultimelor zile Luna mai 2025 vine cu temperaturi mai scăzute decât cele obișnuite, cu excepția ultimelor zile, potrivit prognozei meteorologilor. Citește și: Cum va fi VREMEA în România până în 18 mai 2025. PROGNOZA METEO anunţă o schimbare radicală, cu ploi, […]