Rămâi conectat

Curier Județean

ANAF încearcă să recupereze 10 milioane de dolari datorate României de Gabriel Resources

Unirea Ziarul

Publicat

în

URS Construct

ANAF încearcă să recupereze 10 milioane de dolari datorate României de Gabriel Resources

Ministerul Finanțelor a început procedurile de recuperare, de la compania canadiană Gabriel Resources, a sumei de 10 milioane de dolari reprezentând daunele acordate statului român în urma câștigării procesului desfășurat la Washington, la Centrul Internaţional de Reglementare a Disputelor privind Investiţiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID). ANAF a transmis o notificare de plată celor de la Gabriel Resources la sfârșitul lunii martie 2024 și a instituit sechestru asigurător pe participația de 80,69% a societății la Roșia Montană Gold Corporation (RMGC).

Restul acțiunilor sunt în proprietatea statului român, prin firma de stat Minvest SA Deva. Suma datorată va cuprinde, la momentul plății, și o dobândă calculată la rata de 3 luni a Trezoreriei SUA.

Sute de case deținute în Roșia Montană

Societatea cu sediul în Roșia Montană deține, în prezent, mai mult de jumătate dintre proprietățile (terenuri și locuințe) din localitatea aflată în Munții Apuseni. Acestea au fost cumpărate în perioada anilor 2000 – 2010 în scopul implementării proiectului de exploatare a aurului. În acea perioadă, populația Roșiei Montane a scăzut cu aproape 1.000 de persoane, deoarece aproape 300 de familii au ales să vândă tot și să se mute în alte localități.

Etapa următoare, arată informațiile ANAF, va fi inventarierea tuturor proprietăților deținute de RMGC în localitatea din județul Alba. O soluție pentru recuperarea cheltuielilor de judecată ar fi preluarea de către stat a acestor proprietăți și vânzarea pe piața liberă.

Citește și: România a CÂȘTIGAT procesul cu Gabriel Resources pentru Roșia Montană

Gabriel Resources a făcut public un comunicat pe site-ul bursei din Toronto, Canada, unde sunt tranzacționate acțiunile societății. „Guvernul României a solicitat companiei și co-reclamantului său în arbitrajul ICSID, Gabriel Resources, să soluționeze ordinul privind costurile și a precizat că va lua măsuri pentru a le pune în aplicare.

În acest sens, din documentele publice reiese că statul român a solicitat măsuri de precauție în România pentru a impune restricții privind vânzarea sau transferul acțiunilor deținute de Gabriel Jersey în filiala sa din România, Roșia Montană Gold Corporation SA, până la soluționarea ordonanței privind costurile. Compania consideră că aceste acțiuni sunt premature și suferă de vicii de procedură. Gabriel își va apăra viguros drepturile și interesele în România și în alte părți”, se precizează în comunicat.

Două milioane de dolari canadieni în conturile Gabriel Resources

Reprezentanții Gabriel Resources mai afirmă că societatea canadiană dispune de fonduri disponibile de aproximativ două milioane de dolari canadieni (1,5 milioane de dolari americani) și se așteaptă ca acest sold să fie epuizat în cursul normal al activității până la sfârșitul lunii mai 2024.

„Gabriel continuă să își gestioneze cu atenție resursele de numerar și obligațiile sale financiare actuale și viitoare. Compania poartă discuții cu investitorii existenți și cu alte părți interesate pentru a obține fonduri suplimentare în vederea finanțării obiectivelor sale strategice viitoare (care pot include, după caz, costurile oricărei proceduri potențiale de anulare) și pentru scopuri generale de capital de lucru.

Există un risc semnificativ ca o finanțare suplimentară suficientă să nu fie disponibilă pentru societate în condiții acceptabile sau să nu fie disponibilă deloc. Imposibilitatea de a strânge fonduri în funcție de necesități ar avea un impact negativ asupra situației financiare a societății și a capacității acesteia de a-și continua activitatea”, se precizează în documentul citat.

Citește și: Care este viitorul comunei Roșia Montană, după ce statul român a câștigat definitiv procesul cu Gabriel Resources

Aceștia mai susțin că decizia Tribunalului de la Washington, care a dat câștig de cauză României, este „profund eronată” și „evaluează posibilitatea de a contesta decizia prin intermediul procedurii de anulare prevăzute de Convenția ICSID”. Cererea de anulare trebuie să fie depusă în termen de 120 de zile de la data deciziei tribunalului, 11 martie 2024.

Acțiunile Gabriel Resources au ajuns la bursă la un minim de 0,02 dolari canadieni. RMGC a înregistrat în 2022, ultimul an pentru care este disponibil public bilanțul contabil pe site-ul Ministerului Finanțelor, o cifră de afaceri de 229.430 de lei și pierderi de 188 de milioane de lei (37 de milioane de euro).


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Doi adolescenți din Blaj, REȚINUȚI după ce au sustras o trotinetă electrică din scara unui bloc

Ziarul Unirea

Publicat

în

Doi adolescenți din Blaj, REȚINUȚI după ce au sustras o trotinetă electrică din scara unui bloc Doi adolescenți din Blaj au fost REȚINUȚI după ce au sustras o trotinetă electrică din scara unui bloc. Vor fi prezentați Parchetului de pe lângă Judecătoria Blaj, pentru dispunerea măsurilor legale. Citește și: Bărbat de 45 de ani, REȚINUT […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea