Ana Blandiana, premiată la Lancrăm, în preambulul celei de-a XXXIX-a ediții a Festivalului Internațional „Lucian Blaga”
Joi, 9 mai 2019, Casa Memorială „Lucian Blaga” din Lancrăm a găzduit festivitatea acordării Premiului Național pentru Poezie „Lucian Blaga”, Opera Omnia, ediția a III-a, eveniment organizat ca un preambul al festivalului dedicat poetului luminii și filosofului misterelor.
Evenimentul a fost onorat de prezența domnului academician Nicolae Manolescu, președintele Uniunii Scriitorilor din România, a scriitorilor Ana Blandiana, Irina Petraș, Ion Mărgineanu, Daniel Cristea-Enache, Aurel Pantea, Gabriel Chifu, Ioan Popa etc., a reprezentanților autorităților județene și locale, domnul Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba și domnul Dorin Nistor, primarul Municipiului Sebeș, precum și a membrilor familiei Blaga.
Anul acesta, comisia de analizare și validare a nominalizărilor, prezidată de academicianul Nicolae Manolescu, a decis ca Premiul Național pentru Poezie „Lucian Blaga” să revină distinsei doamne Ana Blandiana, membru corespondent al Academiei Române. Alături de Ana Blandiana, au mai fost nominalizați scriitorii Gabriel Chifu, Nichita Danilov, Ileana Mălăncioiu, Ioan Moldovan, Ion Mureșan și Ioan Es. Pop.
Ana Blandiana (pseudonimul literar al Otiliei Valeria Rusan), este una dintre cele mai proeminente figuri ale literaturii românești contemporane, autoare a peste 100 de volume publicate atât în țară, cât și în străinătate, membră a Uniunii Scriitorilor din România, fondatoare a Academiei Civice și a Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței de la Sighetu Marmației, laureată a Premiului Herder, din anul 2016 membru corespondent al Academiei Române.
Pe parcursul acestei săptămâni, în cadrul Festivalului Internațional „Lucian Blaga” Sebeș, vor fi organizate o serie de manifestări cultural-științifice (deschiderea oficială a festivalului, activități cu tinerii voluntari ai festivalului, conferințe, lansări de carte, proiecții de film etc.), care vor culmina duminică, 12 mai 2019, cu un spectacol extraordinar, susținut de maestrul Gheorghe Zamfir și invitații săi.
Evenimentul a fost organizat de Consiliul Județean Alba, Primăria și Consiliul Local al Municipiului Sebeș, Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și Uniunea Scriitorilor din România-filiala Alba-Hunedoara.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Cultură Educație
MARȚI: SKEPSIS prezintă Domnul de Pourceaugnac, o comedie clasică, pe scena Casei de Cultură a Studenților din Alba Iulia
MARȚI: SKEPSIS prezintă Domnul de Pourceaugnac, o comedie clasică, pe scena Casei de Cultură a Studenților din Alba Iulia Marți, 26 noiembrie 2024, de la ora 19.00, sunteți invitați la Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia, la spectacolul Domnul de Pourceaugnac, după Moliere, o comedie clasică din repertoriul SKEPSIS. Domnul de Pourceugnac este un […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 7 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii