Ana Blandiana, premiată la Lancrăm, în preambulul celei de-a XXXIX-a ediții a Festivalului Internațional „Lucian Blaga”
Joi, 9 mai 2019, Casa Memorială „Lucian Blaga” din Lancrăm a găzduit festivitatea acordării Premiului Național pentru Poezie „Lucian Blaga”, Opera Omnia, ediția a III-a, eveniment organizat ca un preambul al festivalului dedicat poetului luminii și filosofului misterelor.
Evenimentul a fost onorat de prezența domnului academician Nicolae Manolescu, președintele Uniunii Scriitorilor din România, a scriitorilor Ana Blandiana, Irina Petraș, Ion Mărgineanu, Daniel Cristea-Enache, Aurel Pantea, Gabriel Chifu, Ioan Popa etc., a reprezentanților autorităților județene și locale, domnul Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba și domnul Dorin Nistor, primarul Municipiului Sebeș, precum și a membrilor familiei Blaga.
Anul acesta, comisia de analizare și validare a nominalizărilor, prezidată de academicianul Nicolae Manolescu, a decis ca Premiul Național pentru Poezie „Lucian Blaga” să revină distinsei doamne Ana Blandiana, membru corespondent al Academiei Române. Alături de Ana Blandiana, au mai fost nominalizați scriitorii Gabriel Chifu, Nichita Danilov, Ileana Mălăncioiu, Ioan Moldovan, Ion Mureșan și Ioan Es. Pop.
Ana Blandiana (pseudonimul literar al Otiliei Valeria Rusan), este una dintre cele mai proeminente figuri ale literaturii românești contemporane, autoare a peste 100 de volume publicate atât în țară, cât și în străinătate, membră a Uniunii Scriitorilor din România, fondatoare a Academiei Civice și a Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței de la Sighetu Marmației, laureată a Premiului Herder, din anul 2016 membru corespondent al Academiei Române.
Pe parcursul acestei săptămâni, în cadrul Festivalului Internațional „Lucian Blaga” Sebeș, vor fi organizate o serie de manifestări cultural-științifice (deschiderea oficială a festivalului, activități cu tinerii voluntari ai festivalului, conferințe, lansări de carte, proiecții de film etc.), care vor culmina duminică, 12 mai 2019, cu un spectacol extraordinar, susținut de maestrul Gheorghe Zamfir și invitații săi.
Evenimentul a fost organizat de Consiliul Județean Alba, Primăria și Consiliul Local al Municipiului Sebeș, Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și Uniunea Scriitorilor din România-filiala Alba-Hunedoara.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Cultură Educație
Crăciunul, furat de criză? Alin Tomuș, sociolog: „Nimic din ceea ce contează cu adevărat pentru dvs. nu poate fi luat de lumea exterioară!”
Crăciunul, furat de criză? Alin Tomuș, sociolog: „Nimic din ceea ce contează cu adevărat pentru dvs. nu poate fi luat de lumea exterioară!” În prag de Sărbători, sociologul albaiulian Alin Tomuș a fost prezent la Unirea FM la o emisiune, realzată de Simona Lodroman, care și-a propus să răspundă la întrebările: Crăciunul a fost furat […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 7 ore
MESAJE DE ANUL NOU 2025. Idei de SMS-uri, urări şi felicitări pe care le puteţi trimite celor dragi de Revelion
-
Actualitateacum 2 ore
Model de FELICITARE de ANUL NOU. Mesaje și URĂRI care pot fi transmise prin SMS de Revelion
-
Actualitateacum 3 zile
La ce distanță față de terenul vecinilor poți planta un copac: Când și ce poți planta pe limita proprietătii
-
Opinii - Comentariiacum 7 ore
Obiceiuri şi tradiţii de Anul Nou: Pluguşorul, Capra, umblatul cu Ursul, Sorcova. Cele mai frumoase obiceiuri din ţara noastră
-
Actualitateacum o zi
MESAJE SMS de Anul Nou haioase. Urări și Felicitări amuzante pe care le puteți transmite la trecerea dintre ani
-
Opinii - Comentariiacum 4 ore
Mesaje de Sfântul Vasile 2025. SMS-uri, URĂRI și FELICITĂRI pe care le poți trimite celor care își sărbătoresc ziua numelui