Rămâi conectat

Actualitate

Americanii au ales: Obama rămâne cel mai puternic om de pe planetă

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

Barack Obama a câștigat încă un mandat la Casa Albă, devenind al doilea președinte democrat, după Bill Clinton, care este reales, după cel de-al doilea Război Mondial. Obama a obţinut numărul de electori necesari pentru victorie după ce s-a impus în mai multe state importante, printre care Ohio şi Michigan, după o lungă campanie electorală şi o luptă strânsă în sondaje.

Barack Obama, al 44-lea preşedinte al Statelor Unite şi primul afroamerican aflat la conducerea primei puteri mondiale, a fost reales preşedinte al Statelor Unite pentru un al doilea mandat până în 2016, depăşind pragul de 270 de mari electori (cu 20 mai mulți decât avea nevoie), în faţa rivalului său republican Mitt Romney. După 1945, un singur democrat a fost ales de două ori la conducerea Statelor Unite, şi anume Bill Clinton, însă într-o situaţie economică mult mai bună decât cea actuală.

Obama s-a născut în august 1961 în Hawaii şi şi-a petrecut o parte din copilărie în Indonezia. La începutul anului 2005, accede în Senatul de la Washington, iar graţie charismei şi elocvenţei de care dă dovadă devine favoritul mass-media. După o ascensiune rapidă în cursul căreia o înfrânge pe Hillary Clinton în alegerile primare democrate pentru ca apoi să triumfe în faţa veteranului republican John McCain în alegerile prezidenţiale, el devine succesorul lui Bush şi se instalează, la vârsta de 47 de ani, la Casa Albă.

Ales în 2008 pe baza unor sloganuri ca „speranţă” şi „schimbare”, Obama, în vârstă de 51 de ani, a reuşit acum să-i convingă americanii că poate să îi conducă pe calea relansării economice, chiar după patru ani de criză din care SUA îşi revine greu, mai bine decât adversarul său Mitt Romney.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Bacalaureat 2024 în Alba: Aproape 2.400 de absolvenți de liceu din județ, așteptați sesiunea iunie-iulie la examenului național

Ziarul Unirea

Publicat

în

Bacalaureat 2024 în Alba: Aproape 2.400 de absolvenți de liceu din județ, așteptați sesiunea iunie-iulie la examenului național Examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024, începe luni, 1 iulie, cu proba scrisă la Limba și literatura română. Marți, 2 iulie se va desfășura proba obligatorie a profilului (discipline, în funcție de profil: Matematică și Istorie), […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea