Rămâi conectat

Actualitate

Amenzile rutiere vor fi înghețate și în 2020, pentru al treilea an la rând

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Conform legislației, punctul-amendă se calculează în funcție de salariul minim brut pe țară. Numai că, în ultimii doi ani, punctul-amendă a fost plafonat de Executiv, decizie care va fi păstrată și pentru 2020, conform declarațiilor de azi ale premierului Ludovic Orban. Dacă autoritățile nu se răzgândeau, punctul-amendă putea ajunge la 223 de lei, față de 145 de lei, cât este acum.

„Am luat decizia să facem și noi ceea ce au făcut guvernele anterioare, dar cu siguranță trebuie schimbat acest sistem. (…) Vom aplica și noi această soluție – să nu creștem punctul-amendă”, a declarat azi Ludovic Orban, citat de Mediafax. Această declarație vine după ce, inițial, reprezentanții Guvernului lăsaseră de înțeles că amenzile rutiere vor crește.

Concret, rugat recent să confirme, la o conferință de presă, majorarea amenzilor rutiere, Ionel Dancă, șeful Cancelariei prim-ministrului, a spus: „Da, potrivit legislației în vigoare, nu s-a luat nicio decizie în această privință, în sensul modificării reglementărilor legale în vigoare”. Cu alte cuvinte, până la momentul respectiv nu se decisese prelungirea plafonării punctului-amendă, astfel că acesta ar fi urmat să fie majorat de la 1 ianuarie 2020.

Punctul-amendă, care reprezintă 10% din salariul minim pe țară, este plafonat actualmente la 145 de lei (de când salariul minim era 1.450 de lei), în urma unor plafonări stabilite prin ordonanță de urgență pentru anii 2018 și 2019. Ultima plafonare, adoptată prin OUG nr. 96/2018, expiră la 31 decembrie 2019. Asta înseamnă că punctul-amendă ar fi putut ajunge la 223 de lei, având în vedere că Executivul va majora salariul minim pe țară (cel mai probabil) la 2.230 de lei.

În funcție de clasele de sancțiuni prevăzute în Codul rutier, șoferii plătesc pentru contravențiile rutiere amenzi situate la următoarele valori (calculele sunt făcute în baza punctului-amendă de 145 de lei):

  • clasa I: două sau trei puncte-amendă (290 sau 435 de lei);
  • clasa a II-a: patru sau cinci puncte-amendă (580 sau 725 de lei);
  • clasa a III-a: de la șase la opt puncte-amendă (de la 870 la 1.160 de lei);
  • clasa a IV-a: de la nouă la 20 de puncte-amendă (de la 1.305 la 2.900 de lei);
  • clasa a V-a: de la 21 la 100 de puncte-amendă (de la 3.045 la 14.500 de lei).

Dacă punctul-amendă ar ajunge la 223 de lei, cea mai mică amendă ar fi de 446 de lei, față de 290 de lei, cât e acum, iar cea mai mare, pentru persoanele fizice, ar fi de 4.460 de lei, față de 2.900 de lei, cât este acum.

Persoanele fizice pot primi doar amenzile din clasele I-IV. Clasa a V-a de sancţiuni este valabilă doar pentru companii.

Sursa: avocatnet.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

ADMITERE școli militare 2024: Sute de locuri disponibile pentru învățământul postliceal maiștri militari și subofițeri. Condiții de recrutare și calendar

Ziarul Unirea

Publicat

în

ADMITERE școli militare 2024: Sute de locuri disponibile pentru învățământul postliceal maiștri militari și subofițeri. Condiții de recrutare și calendar Centrul Militar Judeţean Alba, prin Biroul Informare Recrutare, desfășoară activități de recrutare a candidaților pentru admiterea în instituţiile militare de învăţământ postliceal. Citește și: FOTO: Povestea Mariei Cioruță, o femeie din Alba, mama a 4 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea