Amenzile pentru neplata rovinietei contestate de şoferi, anulate în instanţă în proporție de 70%
Şoferii din România au contestat aproximativ 170.000 de amenzi dispuse de CNANDR pentru neplata rovinietei, în ultimii patru ani, instanţa anulând prin sentinţe definitive aproximativ 120.000 dintre sancţiuni, reprezentând peste 70% din total. Pe de altă parte, recent, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis că procesul-verbal de contravenţie transmis pe suport de hârtie şoferilor care circulă fără rovinietă este nul în lipsa semnăturii olografe a agentului constatator.
„Din procesele-verbale emise prin Sistemul Informatic de Emitere, Gestiune, Monitorizare şi Control al Rovinietei (SIEGMCR), începând cu data de 01.10.2010 a fost încasată suma de 36.631.550 lei, reprezentând amendă contravenţională, care constituie venit propriu al CNADNR SA, pentru un număr de 217.488 PVCC (procese-verbale de constatare a contravenţiei, n.r.). În perioada 2011 – 2015 au fost contestate în instanţă aproximativ 170.000 procese-verbale de constatare a contravenţiei emise prin SIEGMCR, din care au fost anulate prin sentinţe definitive emise de instanţa de judecată aproximativ 120.000„, se arată într-un răspuns al CNADNR la solicitarea MEDIAFAX.
În prezent, pe rolul instanţelor judecătoreşti se află spre soluţionare un număr de aproximativ 30.000 dosare având ca obiect plângeri contravenţionale împotriva proceselor-verbale de constatare a contravenţiei emise prin SIEGMCR.
În intervalul 2012 – 2014 au fost emise aproape 871.500 de amenzi pentru neplata rovinietei.
CITEȘTE ȘI: AMENZILE pentru rovinietă trimise acasă de CNADNR nu trebuie plătite…
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis la jumătatea lunii februarie că procesul-verbal de contravenţie transmis pe suport de hârtie şoferilor care circulă fără rovinietă este nul în lipsa semnăturii olografe a agentului constatator.
„Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie va fi motivată şi se va publica în Monitorul Oficial, moment de la care devine obligatorie pentru instanţele judecătoreşti. CNADNR SA va ţine cont de argumentele pe care se întemeiază aceasta şi va proceda în consecinţă„, arată reprezentanţii CNADNR.
Suma încasată din vânzarea rovinietei s-a ridicat la 899,2 milioane lei în 2014, faţă de 885,1 milioane lei în 2013 şi 861,7 milioane lei în anul anterior. Sumele nu includ TVA.
Sursa: mediafax
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Cât vor fi prețurile la energie electrică de la 1 iulie 2025: Cei care consumă puțin vor fi loviți cel mai tare
Cât vor fi prețurile la energie electrică de la 1 iulie 2025: Cei care consumă puțin vor fi loviți cel mai tare În urma simulărilor privind evoluția facturilor de la 1 iulie, se observă scumpiri între 15 şi 121% în funcţie de consum. Cei mai afectaţi de eliminarea plafoanelor vor fi exact consumatorii cu un […]
UE vrea să impună noi măsuri pe baza reglementărilor deja existente: Limitări la folosirea rețelelor sociale de către copii
UE vrea să impună noi măsuri pe baza reglementărilor deja existente: Limitări la folosirea rețelelor sociale de către copii Privind interzicerea utilizării rețelelor de socializare de către copii, Uniunea Europeană este lider mondial la acest aspect, conform unei noi propuneri care câștigă din ce în ce mai mult teren la Bruxelles. Propunerea, inițiată de Grecia […]
,,Ucigașul tăcut” al albinelor: Noi factori care afectează polenizarea. Omenirea este în pericol dacă nu le protejăm
,,Ucigașul tăcut” al albinelor: Noi factori care afectează polenizarea. Omenirea este în pericol dacă nu le protejăm Conform unui raport recent al Universității din Reading, războaiele iluminatul stradal și microplasticele se numără printre cele 12 noi pericole majore care amenință albinele și alte insecte care transportă polenul. Conform biologilor, dispariția albinelor ar face ca culturile […]