Amenzi URIAȘE pentru românii care își abandonează animalele de companie. Sancțiunile s-au majorat considerabil, față de anii anteriori
Amenzi URIAȘE pentru românii care își abandonează animalele de companie. Sancțiunile s-au majorat considerabil, față de anii anteriori
În ultimii ani, animalele de companie au început, în sfârșit, să fie protejate de lege. A apărut și Poliția Animalelor și mai multe tipuri de amendă, chiar și închisoare, pentru cei care le fac rău. Sancțiunile s-au înăsprit în ultimii ani, dovadă fiind și un caz care a avut loc recent în Mureș.
Potrivit legii 205/2004 privind protecția animalelor, orice formă de abandon, precum și separarea puilor de mamele lor înainte de vârsta de opt săptămâni, este o infracțiune gravă.
Citește și: Femeie din Alba, atacată de un Amstaff scăpat din curte, în timp ce își plimba Bichonul: Câinele a fost eutanasiat. Ce daune va primi victima
O femeie de 27 de ani nu a mai ținut cont de aceste prevederi și a abandonat o pisică și cei 4 pui ai săi într-o cutie de carton, pe o stradă din oraș. Nu sunt cunoscute motivele pentru care a recurs la acest gest, dar cert este că s-a ales cu o sancțiune de 12.000 de lei.
Locuitorii din zonă observaseră animalele care miorlăiau neîncetat. Au anunțat autoritățile și astfel a venit un echipaj de la Biroul pentru Protecția Animalelor din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Mureș. Pisica a fost dusă la un cabinet veterinar, pentru a primi îngrijirile medicale necesare. Ulterior, a fost găsită și vinovata, care a primit amendă pe măsura faptelor sale.
Amendă sau până la un an de închisoare pentru cei care nu au milă de animale. Legea nu face excepții
În legea amintită arată, la capitolul sancțiuni, că următoarele fapte se sancționează cu 3-12 luni de închisoare sau amendă între 1.000 și 3.000 de lei. În plus, 5 ani ți se poate lua dreptul de a deține un animal:
a) uciderea animalelor, cu intenţie, fără drept;
b) practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive;
c) organizarea de lupte între animale sau cu animale;
d) folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea;
e) rănirea sau schingiuirea animalelor;
f) intervenţiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi codomia, cuparea urechilor, secţionarea corzilor vocale, ablaţia ghearelor, coltilotul ciocului şi dinţilor.
(2) În cazul condamnării pentru una dintre infracţiunile prevăzute la alin. (1), instanţa poate dispune ca pedeapsă complementară interdicţia de a deţine animale pentru o perioadă de la un an la 5 ani.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Profesorul Bogdan Glăvan: ”România dublei măsuri, o lege pentru hoții banului public și altă lege pentru cei care muncesc cinstit. Și de asta numărul oamenilor cinstiți este mic”
Profesorul Bogdan Glăvan: ”România dublei măsuri, o lege pentru hoții banului public și altă lege pentru cei care muncesc cinstit. Și de asta numărul oamenilor cinstiți este mic” Profesorul Bogdan Glăvan, într-o postare pe facebook, critică devalizarea Romsilva SA prin bonusurile imense acordate la pensionare: ”A fost legal să devalizezi Romsilva, să scoți bani din […]