Amenzi substanţiale pentru neînregistrarea câinilor periculoşi
Proprietarii sau deţinătorii temporari de câini agresivi şi periculoşi din judeţul Alba sunt obligaţi să-şi înregistreze patrupedele în evidenţele Asociaţiei Chinologice Alba şi apoi să depună la sediul poliţiei în a cărei rază este situat imobilul în care este deţinut câinele, o copie a adeverinţei eliberate de Asociaţia Chinologică şi o declaraţie pe propria răspundere. În caz contrar deţinătorii de câini de acest fel sunt pasibili de amenzi între 100 şi 3000 lei. Potrivit Legii 60/2003 sunt consideraţi câini periculoşi cei ce aparţin următoarelor rase: Pitbull, Boerbull, Bandog, American Stafforshire Terrier, Tosa, Rottweiler, Dog Argentinian, Mastino Napoletano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso şi metişii lor.
Mai mult, proprietarii câinilor aparţinând raselor Pitbull, Boerbull, Bandog şi metişii lor sunt obligaţi să nu permită în niciun mod împerecherea, importul sau comercializarea lor şi să îi sterilizeze, de îndată ce vârsta o permite, indiferent dacă sunt femele sau masculi. Menţiunea de „câine sterilizat” va fi inscripţionată pe carnetul de sănătate al câinelui respectiv. De asemenea, câinii aparţinând raselor Pitbull, Boerbull, Bandog şi metişii lor au accesul interzis în localurile publice, în mijloacele de transport în comun şi în alte locuri publice cu excepţia drumurilor şi căilor de acces.
Este considerat câine agresiv orice câine care, fără să fie provocat, muşcă sau atacă persoane ori animale domestice în locuri publice sau private, precum şi orice câine care participă la lupte între câini sau care a fost antrenat în acest scop. Fac excepţie câinii care atacă sau muşcă o persoană care a pătruns fără drept într-o proprietate privată sau publică protejată de câinele respectiv. Proprietarii câinilor agresivi şi periculoşi sunt obligaţi conform legii să se prezinte la un medic veterinar care să le introducă animalelor un microcip a cărui serie se va inscripţiona pe carnetul de sănătate al câinilor.
Câinii periculoşi şi cei agresivi, dar şi cei aparţinând raselor: Ciobănesc Begian Malinois, Ciobănesc German, Dobermann, Presa Canario, Ciobănesc de Asia Centrală, Komondor, Kuvasz sau Schnauzer Uriaş, vor fi plimbaţi în locurile publice doar cu botniţă şi lesă sau ham şi vor fi însoţiţi de către persoane majore care nu au fost condamnate pentru infracţiuni contra persoanei şi au capacitate deplină de exerciţiu.
Proprietarii sau deţinătorii temporari ai câinilor periculoşi sau agresivi au obligaţia să inscripţioneze în mod vizibil, la intrarea în apartament ori pe împrejmuirea aferentă imobilului respectiv, avertismentul „Câine periculos” sau „Câine agresiv” pe o plăcuţă având dimensiunile de minim 15×25 cm.
Neluarea în evidenţă a câinilor agresivi sau periculoşi se pedepseşte cu amendă, iar neluarea măsurilor de prevenire a atacului canin, pregătirea câinilor pentru lupte, precum şi importul sau comercializarea câinilor aparţinând raselor Pitbull, Boerbull, Bandog, se pedepsesc cu închisoare.
Relaţii suplimentare se pot obţine de la Asociaţia Chinologică Alba de pe pagina web: www.achalba.ro sau la adresa de e-mail: office@ achalba.ro. (A.D.)
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Copiii români, pe primul loc în Europa la „consum problematic de rețele sociale”. Peste 22% petrec peste cinci ore zilnic în fața ecranelor: „Nu își dau seama că sunt dependenți”
Copiii români, pe primul loc în Europa la „consum problematic de rețele sociale”. Peste 22% petrec peste cinci ore zilnic în fața ecranelor: „Nu își dau seama că sunt dependenți” România este pe primul loc în Europa la consumul problematic de tehnologie în rândul celor mici, peste 22% din tineri petrecând peste 5 ore pe […]