Amenzi intre 15.000 si 40.000 de lei pentru abateri legate de gestionarea deșeurilor pentru firme și institutii publice
Zeci de firme au fost sancționate în ultima perioadă de inspectorii de la Garda de Mediu care au controlat dacă societăţile respectă legea privind gestionarea deseurilor, care le obligă să desemneze un angajat care să se ocupe cu managementul deşeurilor.
Legea nr. 211 instituie amenzi intre 15.000 si 40.000 de lei pentru abateri legate de gestionarea deseurilor atat pentru firmele private, cat si pentru institutiile publice.
Responsabilul din firma cu managementului deseurilor are obligatia sa intocmeasca mai multe tipuri de raportari care tin de protectia mediului, in functie de specificul de activitate: Registrul de Evidenta a Gestiunii Deseurilor; Raportari catre Agentia pentru Protectia Mediului pentru: deseuri, ambalaje, substante toxice si periculoase, poluanti in aer, apa si sol; Raportari PRTR (Registrul Poluantilor Emisi si Transferati); Raportari catre Apele Romane; Raportari catre Administratia Fondului pentru Mediu
Se sanctioneaza cu amenda de la 3.000 de lei la 7.500 de lei:
-absenta evidentei gestiunii deseurilor
-inscrierea de date incorecte in evidenta gestiunii deseurilor
-neutilizarea codurilor deseurilor prevazute in anexa 2 pentru evidenta gestiunii deseurilor
-netransmiterea catre autoritati a evidentei gestiunii deseurilor
Ca producator sau detinator de deseuri, aveti obligatia:
– valorificarii acestora, conform art.13 din Legea 211/2011. Pentru fiecare kg de deseu care ar fi trebuit valorificat si nu a fost valorificat se plateste o contributie la Fondul de Mediu de 2 lei/kg.
-sa numiti un responsabil cu managementul deseurilor, instruit in acest sens (in caz contrar, amenda 15.000-30.000 de lei)
– sa clasificati deseurile pe care le produceti, indiferent de cantitatea lor, conform categoriilor legale din nomenclatorul de deseuri (amenda 15.000-30.000 de lei);
– sa colectati separat deseurile din hartie, metal, plastic si sticla (amenda 20.000-40.000 de lei)
– sa predati separat deseurile din baterii si acumulatori, in vederea reciclarii (amenda 5.000-7.500 de lei)
– sa colectati separat, sa stocati si sa predati in vederea reciclarii uleiurile uzate (amenda 7.500-10.000 de lei)
Preţul unui curs variază între 250 şi 350 de lei în funcţie de firmă şi de perioada în care este înscris angajatul. În România sunt active peste 550.000 de firme cărora li se adaugă insituţiile publice rezultând o piaţă cu potențial pentru organizatorii de cursuri de pregătire pentru responsabilii în managementul deşeurilor. (TB)
sursa: agromanager.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Economie
Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: Ciolacu s-a ținut de cuvânt pentru că și-a tatuat pe mâna textul ”Nu se mărește TVA-ul!”, dar era de preferat să scrie: ”Reindustrializez România!”
Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: Ciolacu s-a ținut de cuvânt pentru că și-a tatuat pe mâna textul ”Nu se mărește TVA-ul!”, dar era de preferat să scrie: ”Reindustrializez România!” Dragoș Damian, directorul Terapia Cluj, într-o postare pe facebook, mennționează că l-ar fi apreciat mai mult pe premierul Ciolacu, dacă în loc de ”Nu se mărește […]