Amenzi de peste 18.000 de lei la mai multe firme din judeţ
În perioada 9 – 13 ianuarie, inspectorii ITM Alba au verificat, în domeniul relaţiilor de muncă, 58 de unităţi din judeţ, cu 1.133 salariaţi (din care 544 femei). Potrivit inspectorului şef al ITM Alba, jr. Dorel Aurel Fiţ, la societăţile verificate, inspectorii au constatat 229 deficienţe, fiind dispuse măsuri pentru intrarea în legalitate. De asemenea, în timpul verificărilor a fost identificată o persoană care muncea la negru. Ca urmare a neregulilor constatate au fost aplicate 36 de sancţiuni: 5 amenzi ce însumează 14.800 lei, din care 10.000 lei pentru munca la negru, şi 31 de avertismente. Principalele deficienţe stabilite în timpul controalelor au fost: primirea la muncă a persoanelor fără întocmirea în formă scrisă a contractelor individuale de muncă; nu au fost stabilite pentru toţi salariaţii atribuţiile corespunzătoare postului, prin fişa postului; contractele individuale de muncă nu au fost completate cu clauze referitoare la criteriile de evaluare a activităţii profesionale a salariaţilor, aplicabile la nivelul angajatorului; nu au fost aduse la îndeplinire măsurile obligatorii dispuse la controalele anterioare; primirea la muncă a persoanelor s-a realizat în absenţa certificatului medical (fişa de aptitudine); nu s-au compensat în bani, la încetarea activităţii, concediile legale de odihnă neefectuate în perioada lucrată; nu s-a făcut dovada achitării drepturilor salariale către angajaţi; contractele individuale de muncă nu au fost completate cu clauze privind criteriile de evaluare a activităţii profesionale a salariaţilor; regulamentul intern nu conţinea dispoziţii referitoare la criteriile şi procedurile de evaluare profesională a salariaţilor; registrul general de evidenţă a salariaţilor în format electronic nu era păstrat la sediul societăţii. În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, inspectorii Inspectoratului Teritorial de Muncă Alba au controlat 47 de societăţi, la acestea fiind identificate 105 nereguli, motiv pentru care s-au dispus măsuri pentru intrarea în legalitate. Au fost aplicate 105 sancţiuni, din care 104 avertismente şi o amendă în valoare de 4.000 lei. Dintre deficienţele constatate în timpul controalelor amintim: lipsa autorizării iniţiale şi a verificărilor periodice a echipamentelor tehnice supuse reglementărilor ISCIR; lipsa instruirii periodice a lucrătorilor; organizarea necorespunzătoare a activităţii de securitatea muncii la nivelul unităţilor, conform noilor reglementări din HG 955/2010; lipsa evaluării riscurilor de accidentare şi îmbolnăvire profesională pentru activităţile societăţii; desfăşurarea activităţii fără efectuarea examenului medical la angajare şi/sau periodic al lucrătorilor; lipsa instrucţiunilor proprii de securitatea muncii pentru activităţile desfăşurate; lipsa fişelor de aptitudine eliberate în urma examinării medicale la angajare şi/sau periodică a lucrătorilor. (A.D.T.)
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Profesorul universitar Bogdan Glăvan, despre economia României: „Suntem exploatați, prăduiți, sărăciți prin niște măsuri greșite”
Profesorul universitar Bogdan Glăvan, despre economia României: „Suntem exploatați, prăduiți, sărăciți prin niște măsuri greșite” Profesorul universitar Bogdan Glăvan afirmă, în cea mai recentă intervenție publică, faptul că România aplică politici economice sinucigașe și dă dovadă că nu are capacitatea de învăța o lecție din exemplul altor țări. Citește și: Profesorul universitar Bogdan Glăvan, despre […]