AMENDĂ pentru HS Timber Group Sebeș și peste 2.100 metri cubi de lemn confiscați: Reacția companiei
AMENDĂ pentru HS Timber Group Sebeș și peste 2.100 metri cubi de lemn confiscați: Reacția companiei
În cursul zilei de marți, 8 martie, inspectorii Gărzii Forestiere Cluj au descoperit peste 2.100 de metri cubi de lemn însoțit de documente care nu respectă legislația în vigoare, în cadrul unui control împreună cu Poliția Română, la o fabrică din municipiul Sebeș.
”Materialul lemnos a fost importat de agentul economic dintr-un stat membru al UE, însă documentele de însoţire nu respectă prevederile HG 497/2020 privind provenienţa, circulaţia şi comercializarea materialelor lemnoase, încălcându-se astfel Legea 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice, se susţine într-un comunicat al Ministerului Mediului.
În aceste condiţii, inspectorii silvici au aplicat o amendă contravenţională de 30.000 lei şi s-a procedat la confiscarea contravalorii materialului lemnos.
Comunicatul ministerului nu precizează despre ce societate este vorba, dar surse locale susţin că firma amendată este HS Timber Group, fosta Holzindustrie Schweighofer, care deţine la Sebeş una dintre cele mai mari fabrici de procesare a lemnului din România.
Valoarea cantităţii de lemn confiscate depăşeşte 400.000 de lei. Potrivit unor surse din interiorul fabricii din Sebeş, greşeala s-ar referi la faptul că ar fi întocmit greşit actele de pentru transportul din import, scriind „pin“ în loc de „molid“.
Reacţia HS Timber Productions
Potrivit unui comunicat de presă, HS Timber Productions, parte a HS Timber Group, în cazul a patru transporturi făcute în ultimele luni şi importate din Uniunrea Europeană, verificate de Garda Forestieră Cluj şi de autorităţile locale, a apărut o eroare în înregistrarea speciilor de arbori transportaţi.
„Transporturile sunt toate însoţite de documente care dovedesc originea legală a lemnului. Din păcate, o eroare umană din partea companiei de transport – mai exact o eroare în înregistrarea speciilor de arbori transportate – este cauza problemei. Această eroare nu a fost remediată înainte de recepţie”, menţionează compania.
HS Timber Group este activ preponderent în industria lemnului, dar, de asemenea, în comerţul cu material lemnos şi producerea energiei din surse regenerabile. Grupul deţine trei fabrici de cherestea şi două fabrici de panouri în România şi o fabrică de cherestea în Germania. HS Timber Group GmbH este o companie a Evergreen Private Foundation.
Compania HS Timber Productions a anunţat în ianuarie 2022 reducerea activităţii în România cu 30%, ceea ce înseamnă concedierea a câteva sute de angajaţi. Va fi închisă fabrica din lemn de la Siret şi se vor reduce semnificativ operaţiunile la fabrica din Rădăuţi, ambele în judeţul Suceava.
HS Timber Productions îşi continuă activitatea cu două fabrici de cherestea (Sebeş – Alba şi Reci – Covasna) şi o fabrică de panel (Comăneşti – Bacău), cu un total de aproximativ 2.400 de angajaţi. Decizia privind reducerea activităţii va intra în vigoare începând cu 30 martie 2022, ”din cauza condiţiilor generale dificile de pe piaţa lemnului”.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
O bancă din România obligată să recalculeze zeci de mii de credite: 90.000 de clienți afectați de dobânzi incorecte
O bancă din România obligată să recalculeze zeci de mii de credite: 90.000 de clienți afectați de dobânzi incorecte Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a intrat într-un conflict cu ING Bank România, acuzând banca de nerespectarea prevederilor Ordonanței de Urgență 50/2010 privind transparența costurilor contractelor de credit. Citește și: O bancă din România oferă […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Sport5 zile ago
FOTO: Philip Pahone, debut în Liga 3, pentru Metalurgistul Cugir, la 15 ani și aproape 6 luni!
-
Opinii - Comentariio zi ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată
-
Ştirea zilei2 zile ago
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Când se taie pomii fructiferi. Perioada optimă pentru obținerea unei recolte bune